Szalontüdő

Gasztro

Szalontüdő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • két tenyérnyi tüdő
  • 30 dkg szív, vese és nyelv

Az abáláshoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek egész feketebors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 tk borókabogyó

A mártáshoz:

  • 2 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 1-2 ek mustár
  • 1 kis üveg kapribogyó és a leve
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek liszt

 

Tovább olvasok
szalontudo-recept-borbas-marcsi

Elkészítés:

A tüdőt főzés előtt néhány órával hideg vízbe áztatjuk. 2-3 alkalommal cseréljük is ki rajta a vizet, hogy jól ki tudjon ázni belőle a vér.

Ezután még egyszer átmossuk, majd egy késsel átszurkáljuk, és a megtisztított vesével és nyelvvel, illetve, ha van, akkor szívvel együtt feltesszük főni. A főzővizet ízesítjük sóval, vöröshagymával, fokhagymával, borssal, babérlevéllel és borókabogyóval. Ha letelt a főzési idő, a megfőtt hozzávalókat óvatosan kiszedjük a főzővízből, hogy egy kicsit hűljön. A főzőlevet félretesszük, a megfőtt, langyosra hűlt belsőségeket pedig falatnyi darabokra vágjuk.

szalontudo-recept-borbas-marcsi

 

Egy mélyebb serpenyőben egy evőkanálnyi cukrot karamellizálunk. Ha a cukor elolvadt, rádobjuk a vajat. Ha megfelelő színt kapott, akkor dobjuk rá a hagymát, és adunk hozzá egy csipetnyi sót, hogy a hagyma kiadja a benne lévő nedvességet.

Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a tejfölt, a tejszínt és a mustárt. Adunk hozzá a kapribogyó levéből is.

Ha a hagymánk szépen megpirult, felengedjük 5-6 merőkanálnyi alaplével. A meleg léből aztán kiveszünk egy kicsit, és hozzáadjuk a tejfölös keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket. Ezután bele is öntjük a főzőedénybe, majd a belsőségeket is hozzáadjuk. Ezután jön a kapribogyó. Ha nagyon sűrűsödik, adjunk még hozzá főzőlevet. A lényeg, hogy krémes, selymes szaftja maradjon. Ezután kb. 10 percet főzzük. Megkóstoljuk, majd beállítjuk a savakat egy pici citromlével. 

A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.