Sült rizspuding körtekompóttal

Gasztro

Sült rizspuding körtekompóttal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A rizspudinghoz:

  • 5 púpos evőkanál kerekszemű rizs
  • 2 púpos evőkanál cukor
  • 1 púpos evőkanál méz
  • 1 liter tej
  • szerecsendió
  • fahéj
  • 1 marék vágott mandula

A kompóthoz:

  • 3 db körte
  • 3-4 csillagánizs
  • 3 ek barnacukor
  • 1 tk világos balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk, a sütőt pedig előmelegítjük 150 fokra. A rizst elkeverjük a cukorral, a mézzel, a tejjel és a fűszerekkel, illetve a mandulával. Ezután az egészet a kivajazott tepsibe öntjük, és a tetejére is csipkedünk egy kis vajat. Így tesszük be a sütőbe. Kb. 45 perc után jól átkeverjük, majd visszarakjuk sülni legalább további 45 percre. Akkor van készen, ha a rizs felszívta a tejet, de az étel állaga még krémes, a teteje pedig szép aranybarna.

Amíg sül a rizspuding, készíthetünk egy csillagánizsos körtekompótot. Ehhez szirupot forralunk a barnacukorral, a csillagánizzsal és 1 liter vízzel.  Adunk hozzá a végén egy kevés balzsamecetet is.

A körtéket közben cikkekre vágjuk, és a szirupba rakjuk. 1-2 percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk kihűlni. Az édes, fűszeres körtekompótot az elkészült rizspudinggal tálaljuk.

 

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

### ZONE-3 ###

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.