Sült rizspuding körtekompóttal

Gasztro

Sült rizspuding körtekompóttal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A rizspudinghoz:

  • 5 púpos evőkanál kerekszemű rizs
  • 2 púpos evőkanál cukor
  • 1 púpos evőkanál méz
  • 1 liter tej
  • szerecsendió
  • fahéj
  • 1 marék vágott mandula

A kompóthoz:

  • 3 db körte
  • 3-4 csillagánizs
  • 3 ek barnacukor
  • 1 tk világos balzsamecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk, a sütőt pedig előmelegítjük 150 fokra. A rizst elkeverjük a cukorral, a mézzel, a tejjel és a fűszerekkel, illetve a mandulával. Ezután az egészet a kivajazott tepsibe öntjük, és a tetejére is csipkedünk egy kis vajat. Így tesszük be a sütőbe. Kb. 45 perc után jól átkeverjük, majd visszarakjuk sülni legalább további 45 percre. Akkor van készen, ha a rizs felszívta a tejet, de az étel állaga még krémes, a teteje pedig szép aranybarna.

Amíg sül a rizspuding, készíthetünk egy csillagánizsos körtekompótot. Ehhez szirupot forralunk a barnacukorral, a csillagánizzsal és 1 liter vízzel.  Adunk hozzá a végén egy kevés balzsamecetet is.

A körtéket közben cikkekre vágjuk, és a szirupba rakjuk. 1-2 percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk kihűlni. Az édes, fűszeres körtekompótot az elkészült rizspudinggal tálaljuk.

 

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

### ZONE-3 ###

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.