Rigó Jancsi

Gasztro

Rigó Jancsi

Jakabfi Dávid receptje

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 150 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 6 db tojás
  • 120 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 50 g étcsokoládé

A csokoládépudinghoz:

  • 200 g tej
  • 200 g tejszín
  • 60 g cukor
  • 80 g étcsokoládé
  • 10 g kakaó
  • 25 g keményítő
  • 25 g tej

A díszítéshez:

  • temperált csokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A piskótához a puha vajat elkezdjük kihabosítani a cukor egyik felével. Közben hozzáadjuk a hat tojássárgáját. Ezután beletesszük az olvasztott csokoládét, és azzal is elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük a cukor másik felével. Először kb. 70 százalékig habosítjuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Figyeljünk, hogy ne verjük teljesen keményre. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a szódabikarbónával, illetve egy csipet sóval. Ha a kakaó csomós, érdemes átszitálni. A sárgájás vajhoz először hozzáadjuk a fehérjét, és az egészet óvatosan átkeverjük. Ezután jöhet bele adagonként a lisztes keverék.

Érdemes egyirányba keverni, így nem ütjük ki a levegőt a masszából. A tésztát 170 fokon, légkeverésen sütjük 15 percig egy nagy tepsiben vagy szilikonformában. Ha megsült, kivágunk belőle kerettel egy nagyobb és kilenc kisebb négyzetet, melyek pontosan fedik majd egymást. A nagy négyzetet a keretben hagyjuk.

 A krémhez a csokoládét felolvasztjuk. A tejet és a tejszínt a cukorral és egy kis sóval elkeverjük, és hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. Ezután összefőzzük. Amint elkezd erősen gőzölni, hozzáadjuk a 25 g tejjel elkevert keményítőt. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és az egyik felét a még meleg tésztára öntjük a keretbe. Ezután a kisebb tésztanégyzeteket a tetejére helyezzük.

A többi krémet addig keverjük egy robotgéppel, míg szobahőmérsékletű nem lesz. Ekkor habzsákba töltjük, majd 16 pöttyöt nyomunk a sütemény tetejére.

Ezután kerülnek rá a vékony csokoládélapok, melyeket temperált csokoládéból készíthetünk el.