Naspolyás, mákos adventi pite

Gasztro

Naspolyás, mákos adventi pite

Ha még lapul naspolya a kosarakban, arra árva, hogy szépen megpuhuljon, akkor mindenképpen jó hozzá egy olyan recept, amivel az ünnepet fényesítheti ez a zamatos, édes gyümölcs. A mákkal ötvözve még gazdagabb, még különlegesebb lesz!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • reszelt citromhéj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 50 dkg naspolya
  • 15 dkg darált mák

A formákhoz:

  • vaj
  • liszt

Elkészítés

A tésztához a sütőporral elkevert lisztet a cukorral, a vajjal és az egész tojással összedolgozzuk, csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Néhány órán át pihentetjük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a puha, érett naspolyát összenyomkodjuk, és nem túl sűrű szitán átpasszírozzuk, a darált mákkal elkeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele 4 db, egyenként kb. 10-12 cm átmérőjű, kivajazott és liszttel behintett tart-formát.

Megtöltjük a naspolyás-mákos töltelékkel, a maradék tésztából pedig adventi motívumokat szúrunk ki, és a töltelék tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben, 20-22 perc alatt szép világosra sütjük. A naspolya eléggé édes, de aki szereti, porcukorral megszórhatja.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: