Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
- reszelt citromhéj
- 1 kiskanál sütőpor
- 50 dkg naspolya
- 15 dkg darált mák
A formákhoz:
- vaj
- liszt
Elkészítés
A tésztához a sütőporral elkevert lisztet a cukorral, a vajjal és az egész tojással összedolgozzuk, csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Néhány órán át pihentetjük, ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a puha, érett naspolyát összenyomkodjuk, és nem túl sűrű szitán átpasszírozzuk, a darált mákkal elkeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele 4 db, egyenként kb. 10-12 cm átmérőjű, kivajazott és liszttel behintett tart-formát.
Megtöltjük a naspolyás-mákos töltelékkel, a maradék tésztából pedig adventi motívumokat szúrunk ki, és a töltelék tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben, 20-22 perc alatt szép világosra sütjük. A naspolya eléggé édes, de aki szereti, porcukorral megszórhatja.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: