Hozzávalók
- 2 db salottahagyma
- 50 dkg apróra darált marhahús
- 4-5 ek sűrített paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- só
- 50 dkg penne
- 30 dkg burrata
A besamelhez:
- 2 ek olaj
- 1 ek liszt
- 3 dl dl tej
- 2 dl tejszín
- 5 dkg reszelt parmezán
- só
- szerecsendió
A tepsi kenéséhez:
- vaj
Elkészítés
Két salottahagymát finomra vágunk, és olívaolajon üvegesre dinsztelünk. Hozzáadjuk az apróra darált marhahúst, és jól átkeverjük. Szükség esetén egy kicsi olajat még adhatunk hozzá. Az egészet megsózzuk, majd addig pároljuk, míg a hús alól el nem fő a lé, amit főzés közben enged. Amikor elkészült, jöhet hozzá a sűrített paradicsom, és egy kevés víz. Ezután az egészet összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, hogy egy kicsit hűljön.
A besamelhez a lisztet megfuttatjuk az olajon, majd fokozatosan hozzáöntjük a tej, tejszín keverékét. Közben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. Ízesítjük sóval és szerecsendióval. Ha már sűrű és selymes a mártásunk, belereszeljük a parmezánt. Elkeverjük, majd félretesszük ezt is.
Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk az ételt. A tenyerünkbe alufóliát rakunk, és arra állítjuk rá egyenként a pennéket. Egy kanál vagy habzsák segítségével megtöltjük mindegyiket, majd egymás mellé fektetjük egy kivajazott tepsibe. A burratából is teszünk közéjük, sőt, ha marad a húsos szószból, az is mehet rá. Végül a tészták tetejére ráöntjük az előkészített besamelt. 180-200 fokon minimum 30 perc alatt készre sütjük az ételt.