Hozzávalók
Az alaphoz:
- 80 g vaj
- 120 g amaretti (mandulás keksz)
- 30 g háztartási keksz
- 2 ek durvára vágott mandula
A sajtkrémhez:
- 500 g mascarpone
- 200 g zsíros tejföl
- 200 g kristálycukor
- 3 ek liszt
- 1 citrom héja
- 1 rúd vanília
- 3 db tojás
- 1 tojássárgája
Az összeállításhoz:
- 4 ek durvára vágott mandula
A díszítéshez:
- karamell
Elkészítés
Az alaphoz a kekszeket ledaráljuk, majd felolvasztjuk a vajat, és az egészet összedolgozzuk. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és lisztezzük. Az aljába belenyomkodjuk a kekszes alapot, majd 10 percre berakjuk 180 fokos sütőbe. Közben elkészítjük a krémet. Az egész tojásokat és a sárgáját a cukorral kihabosítjuk, közben vaníliával és citromhéjjal ízesítjük. Ezután beleforgatjuk a lisztet. A szobahőmérsékletű mascarponét elkeverjük a tejföllel, majd a tojásos keverékhez adjuk.
Ha robotgéppel dolgozunk, akkor óvatosan, alacsony fokozaton dolgozzunk a mascarponéval, mert az is ki tud csapódni. Ha elkészült a krémünk, és szép sima, akkor az elősütött kekszes alapra öntjük a felét. Azután megszórjuk aprított mandulával, majd jöhet rá a krém maradék része. Ezután azonnal sütőbe rakjuk. Amint beraktuk a süteményt, a hőfokot levesszük 130 fokra, és kb. 45 perc alatt készre sütjük a tortát. Akkor van készen, ha már megszilárdult, de a közepe egy picikét még remeg. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, és kissé kinyitjuk az ajtaját. Így hagyjuk hűlni a süteményt.
Ha kihűlt, érdemes egy éjszakára hűtőbe rakni, úgy lesz igazán finom. A tetejét díszíthetjük mandulával, keksszel vagy karamellel is.
A cikk megjelenését a Metro támogatta.
Ajánljuk még: