Hozzávalók
- 20 dkg zöld lencse
- 20 dkg hagyományos lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál házi baracklekvár
- 2 evőkanál almabalzsam
- só
- babérlevél
- petrezselyem
- újhagyma
A hurkához:
- 1 kg véres hurka
- zsemlemorzsa
- tojás
- liszt
- étolaj
Elkészítés
A kétfajta lencsét külön-külön alaposan átválogatjuk, az esetleges szennyeződést eltávolítjuk belőle és jól megmossuk. Külön-külön magas falú serpenyőben a lencséket kevés olajon lepirítjuk. Sózzuk. Egész vöröshagymát, fokhagymagerezdeket és babérlevelet teszünk mellé, majd felöntjük bőségesen zöldségalaplével, és készre főzzük. Miután a lencse megpuhult, kivesszük belőle a hagymákat, a babérlevelet és leszűrjük.
A lencsét visszaöntjük a serpenyőbe és kevés baracklekvárral és almabalzsammal tesszük pikánssá. Apróra vágott, friss petrezselymet, vágott újhagymát adunk hozzá. Tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a rántott hurkát.
Megbízható forrásból vásárolt, véres hurkáról a belet lehúzzuk és vastagabb karikákra vágjuk. Házi zsemlemorzsát használva hagyományos módon bepanírozzuk és bő olajban megsütjük.
A lencsét kitálaljuk és mellé tesszük a rántott hurkát.