Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
- 1 kk só
A töltelékhez:
- 25 dkg lazac
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl zsíros tejszín
- 3 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 4 szelet bacon
- só
- bors
Elkészítés:
Elsőként a tésztát készítjük el. A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hideg vajjal. Figyeljünk, hogy ne olvadjon meg nagyon. Hozzáadjuk a tojást és a sót is. Ha esetleg nem állna össze, néhány csepp jéghideg vizet is adhatunk hozzá. Ezután egy 20x20 centiméteres sütőformába belenyomkodjuk a tésztát. A forma oldalát is béleljük ki! Ezután a formát betesszük a hűtőbe. 20 perc múlva 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Előtte szurkáljuk meg a tésztát, és ha nem szeretnénk, hogy túlságosan felpuffadjon, érdemes lesúlyozni. Negyedórát sütjük.
Közben elkészítjük a halat. Két evőkanál olívaolajat hevítünk, majd rátesszük a lazacot a bőrös felével felfelé. Hagyjuk nagy lángon sülni néhány percig. Látni fogjuk ahogy a hő szépen áthúzódik a belseje felé. Ezután megfordítjuk, és 2-3 percet sütjük a másik oldalát is. Közben sózzuk. Végül lekapcsoljuk alatta a hőt, majd letakarjuk. Így pihentetjük körülbelül negyedórát.
Ha a hal már nem forró, összeállítjuk a tölteléket. Kézi habverővel felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal, újhagymával, fokhagymával és friss tárkonnyal. A halat nagyobb darabokra tépkedjük, majd ezt is a tejszínes keverékhez adjuk. Az egészet az elősütött tésztára öntjük, a tetejére rakjuk a baconcsíkokat, majd fél órára visszatesszük a pitét a sütőbe száznyolcvan fokra.
Langyosan tálaljuk egy kis tejföllel és petrezselyem zöldjével díszítve.
A recept megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: