Lazacos pite

Gasztro

Karácsony

Lazacos pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 kk só

A töltelékhez:

  • 25 dkg lazac
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 3 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 szelet bacon
  • bors

 

Tovább olvasok

lazacos-pite-borbas-marcsi-recept

 

Elkészítés:

Elsőként a tésztát készítjük el. A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hideg vajjal. Figyeljünk, hogy ne olvadjon meg nagyon. Hozzáadjuk a tojást és a sót is. Ha esetleg nem állna össze, néhány csepp jéghideg vizet is adhatunk hozzá. Ezután egy 20x20 centiméteres sütőformába belenyomkodjuk a tésztát. A forma oldalát is béleljük ki!  Ezután a formát betesszük a hűtőbe. 20 perc múlva 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Előtte szurkáljuk meg a tésztát, és ha nem szeretnénk, hogy túlságosan felpuffadjon, érdemes lesúlyozni. Negyedórát sütjük.

Közben elkészítjük a halat. Két evőkanál olívaolajat hevítünk, majd rátesszük a lazacot a bőrös felével felfelé. Hagyjuk nagy lángon sülni néhány percig. Látni fogjuk ahogy a hő szépen áthúzódik a belseje felé. Ezután megfordítjuk, és 2-3 percet sütjük a másik oldalát is. Közben sózzuk. Végül lekapcsoljuk alatta a hőt, majd letakarjuk. Így pihentetjük körülbelül negyedórát.

Ha a hal már nem forró, összeállítjuk a tölteléket. Kézi habverővel felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal, újhagymával, fokhagymával és friss tárkonnyal. A halat nagyobb darabokra tépkedjük, majd ezt is a tejszínes keverékhez adjuk. Az egészet az elősütött tésztára öntjük, a tetejére rakjuk a baconcsíkokat,  majd fél órára visszatesszük a pitét a sütőbe száznyolcvan fokra.

Langyosan tálaljuk egy kis tejföllel és petrezselyem zöldjével díszítve.

 

A recept megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Fűszeres ünnepi italaink

A karácsonyi időszak Európában nemcsak az ünnepségekről, ajándékokról és a családi együttlétről szól, hanem a különleges, fűszeres italok gazdag hagyományáról is. Minden egyes ország saját egyedi receptekkel és kulturális örökséggel járul hozzá ehhez a csodálatos gasztronómiai hagyományhoz, amely évszázadok óta melegséget és örömet hoz a hideg téli napokba.