Krumplis tészta Pesti István módra

Gasztro

Krumplis tészta Pesti István módra

A két Michelin-csillagot szerzett étterem séfje így készíti.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 350 g 00 liszt
  • 200 g tojássárgája
  • 1 egész tojás

A krumplihoz:

  • 20 dkg főtt salátaburgonya
  • 20 dkg sült salátaburgonya
  • 3 ek karamellizált salottahagyma
  • 2 ek fűszeres csirkezsír
  • fél fej sült fokhagyma
  • 1 csokor snidling
  • őrölt bors

A tálaláshoz:

  • savanyított zöldparadicsom
  • savanyított spárga
  • füstölt író
  • violalevél
  • snidlingvirág
  • borsóvirág

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összedolgozzuk a sóval, az egész tojással és a tojássárgákkal. Ezután pihentetjük, majd szép vékonyra kinyújtjuk. Sós, forrásban lévő vízben főzzük ki a nagyobb darabokban hagyott tésztát. Körülbelül akkorára vágjuk, mint a lasagne tésztát.

A hagymalekvárhoz a saltottahagymát nagyon sokáig pirítjuk egy kevés zsiradékon, hogy karamellizálódjon.

A burgonya egyik felét megfőzzük, a másik felét sütőben megsütjük. Ezután összedaraboljuk ezeket.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a csirkezsírt, és hozzáadjuk a hagymalekvárt. Ezután jöhet hozzá a krumpli. Alaposan átkeverjük és összemelegítjük az egészet. Figyeljünk, hogy legyen rajta elég zsír, ne legyen száraz. A sült fokhagymát is belenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, és frissítjük egy kevés aprított snidlinggel.

Ha mindennel elkészültünk, adagonként tálaljuk. Minden tányérra teszünk egy adagot a krumplis keverékből. Ezt betakarjuk a kifőtt tésztával, majd a felvágott savanyúságokkal, illetve a füstölt íróval körbelocsolva tálaljuk. Violalevéllel, snidlingvirággal és borsóvirággal díszítjük.