Hozzávalók
- 21 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 7 dkg cukor
- 1 db tojás
- pár csepp hideg víz
- 30 dkg natúr krémsajt
- 2 db tojás
- 2-3 db körtebefőtt (vagy más idénygyümölcs)
Elkészítés
Elsőként linzertésztát készítünk, amihez 21 dkg liszttel elmorzsoljuk a 14 dkg vajat, majd hozzáadjuk a 7 dkg cukrot (lehet barna cukor is), majd a tojást. Ha nem állna össze, néhány csepp hideg vizet is teszünk hozzá. Sokáig nem kell gyúrni a tésztát, fontos, hogy ne olvadjon meg a vaj!
Ha elkészültünk, kivajazunk egy piteformát, és egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a forma szélén legyen pereme is. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben, majd 180 fokos sütőbe tesszük kb. 10 percre.
Az elősütés közben a körtét előkészítjük. Vajkaramellát készítünk. Cukrot olvasztunk vajjal, majd átforgatjuk rajta a körtekompót darabjait.
A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot összekeverjük a felvert tojással és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. Vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat adunk hozzá.
Ha a tésztánk kissé megsült, kivesszük a sütőből, és beletöltjük a krémsajtos tölteléket, majd a tetejére helyezzük a karamellizált körteszeleteket.
Végül visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. Ha a krémsajtos töltelék megszilárdult, készen is van a piténk.
Ajánljuk még: