Gasztro

Kimchi, avagy fermentált káposzta

A koreai kovászolt káposzta nagyon illik az ízlésvilágunkba, sokan szeretik Európában és Magyarországon is.

Hozzávalók

  • 2 db kínai kel
  • 20 dkg nagy szemű, jódmentes só
  • 1 szál sárgarépa 
  • 1 szál jégcsap retek
  • 1 szál újhagyma

A rizspudinghoz:

  • 4-5 dl víz
  • 6 dkg rizsliszt
  • 1 ek cukor

Ízesítő:

  • ½ szem alma
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 ek halszósz
  • friss gyömbér
  • chili
Kimchi, traditional Korean food.

Fotó: 123RF 

Elkészítés

A kínai keleket a tövüknél bevágjuk, majd ketté szakítjuk. A két felet is ugyanígy ketté törjük. Így nem fognak szétesni a negyedek. Ezután precízen besózzuk úgy, hogy minden egyes levél közé kerüljön a sóból. Ne sajnáljuk erre az időt és az energiát, mert ez nagyon fontos a megfelelő végeredményhez. Ha elkészültünk, egy nagy tálba rakjuk a negyed keleket, és egy másik nehéz edénnyel lenyomtatjuk. Legalább 2 órán át állni hagyjuk. Akkor jó, ha megfonnyad, és bő levet ereszt.

Ha ez megtörtént, jól kicsavarjuk a leveleket, viszont nem öblítjük le, hogy maradjon rajtuk elegendő só. 

A rizslisztből és a vízből közben puding sűrűségű masszát főzünk. Adunk hozzá egy kanál cukrot is. Ezután hagyjuk hűlni.

kimchi-fermentalt-kaposzta-borbas-marcsi

 

A fél almát, a fél vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a halszószt és a chilit leturmixoljuk, és elkeverjük rizspudinggal. A sárgarépát, az újhagymát és a retket megtisztítjuk, majd hosszúkásra felaprítjuk, és szintén beleforgatjuk a szószba. 

Ezután érdemes gumikesztyűt húzni, és így beledörzsölni a csípős keveréket a kínai kel leveleibe. 

Figyeljünk, hogy minden levél alá jusson a szószból. A negyedeket ezután elhelyezzük egy nagyobb üvegben, és alaposan lenyomjuk, hogy ne maradjon köztük levegő. Végül lefedjük, de nem légmentesen, és hagyjuk 3-4 napig szobahőmérsékleten érni. Ezután hűtőbe rakjuk, ahol ez az érési folyamat majd tovább folytatódik. Kb. másfél hét után elkezdhetjük fogyasztani. Két hónapig fogyasztható. 

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.