Gasztro

Kecsketejben sült káposzta

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

  • 1 fej fehérkáposzta nagyobb cikkekre vágva
  • 1 dl kecsketej vagy más zsírosabb házi tej
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 tk sumac
  • 10 dkg shimeji gomba
  • 20 dkg félkemény kecske- vagy tehénsajt
  • 1 lime
  • 6-7 zsenge brazilzsálya-levél
  • só, bors

Elkészítés

A káposztát nagyobb cikkekre vágjuk, és egy mélyebb tepsibe helyezzük. Megsózzuk, majd meglocsoljuk a tejjel és az olívaolajjal. 170 fokos előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha szépen megpirul a teteje, akkor lesz igazán finom.

Közben a gombát egy keverőtálban a sumac-kal, sóval, borssal, felkockázott lime-mal, 1 ek olívaolajjal alaposan elkeverjük és tálalásig félretesszük.

Amint a káposzta megsült, ráhalmozzuk a gombát és a sajtot. Azonnal tálaljuk.

Ha szeretnénk szalonnát tenni rá, ezt is ilyenkor rakjuk a megsült káposztacikk tetejére.

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.