Kávés csemege

Gasztro

Kávés csemege

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 dupla eszpresszó (max. 50 ml)
  • 150 g vaj
  • 90 g kristálycukor
  • 200 g finomliszt
  • 20 g natúr kakaópor
  • 1 ek. kukoricaliszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral. Ha jól összekeveredett, hozzáadjuk a kávét. Átkeverjük, majd jöhet hozzá a liszt, a kukoricaliszt és a kakaópor is. Jól összedolgozzuk a masszát. Kicsit még ragacsos lesz, de tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk pihenni legalább fél órát.

Ezután elkezdjük a formázást. Körülbelül teáskanálnyi adagokat szakítunk a tésztából, majd meggömybölyítjük a darabokat, hogy olyan formájuk legyen, mint a kávébaboknak. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd mindegyiknek a közepébe készítünk egy kis vágatot egy kés fokával. Ezután még egy negyedórára hűtőbe rakjuk a megformázott süteményeket, majd 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha sülés közben kezdenének eltűnni a vágatok, érdemes kihúzni a tepsit a sütőből, és a késsel újra végigmenni rajtuk.

Ha megsültek, rövid ideig még hagyjuk őket a tepsin, majd langyosan tálalhatjuk is.

A recept a Smeg támogatásával jelent meg.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.