Fűszeres, egyben sült karfiol

Gasztro

Fűszeres, egyben sült karfiol

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 2 ek olvasztott Magyar Vaj
  • 1 tk só

A fűszeres öntethez:

  • 1 fej salottahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl világos balzsamecet
  • 1 tk só
  • 1 csokor petrezselyem

A joghurtos krémhez:

  • 1,5 dl Magyar Natúr Joghurt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma

 

Tovább olvasok
fuszeres_egyben_sult_karfiol_recept_borbas_marcsi

 

A karfiolt alaposan megmossuk, a leveleit leszedjük. A torzsáját kivágjuk, de csak annyira, hogy ne essen szét a zöldség. Egy nagyobb fazekat megtöltünk vízzel, adunk hozzá sót, és felforraljuk. Óvatosan beleengedjük a karfiolt, majd 6-8 percig főzzük. Ha gond nélkül bele tudunk szúrni egy kést, akkor el is készült. Ekkor kivesszük a fazékból, majd rácson pihentetjük körülbelül 10 percig. Közben a sütőt felmelegítjük kétszáz fokra. Ha meleg a sütő, a karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és alaposan megsózzuk. Ezután addig sütjük, míg a külseje szép barnává nem kezd válni.

fuszeres_egyben_sult_karfiol_recept_borbas_marcsi

 

A fűszeres öntethez egy turmixkehelybe tesszük a hagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a sót, a friss petrezselymet, a balzsamecetet, illetve az olívaolajat. Az egészet simára turmixoljuk. A natúr joghurtot kikeverjük sóval, ízesítjük citromlével, illetve két gerezd aprított fokhagymával.

Ha a karfiol elkészült, a következőképpen tálaljuk. Egy nagyobb tányérra öntjük a fűszeres joghurtot, ráültetjük a karfiolt, majd alaposan meglocsoljuk a fűszeres öntettel. Forrón meg is kóstoljuk.

 A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.