Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 2 ek olvasztott Magyar Vaj
- 1 tk só
A fűszeres öntethez:
- 1 fej salottahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 dl világos balzsamecet
- 1 tk só
- 1 csokor petrezselyem
A joghurtos krémhez:
- 1,5 dl Magyar Natúr Joghurt
- 1 nagy csipet só
- 1 ek citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
A karfiolt alaposan megmossuk, a leveleit leszedjük. A torzsáját kivágjuk, de csak annyira, hogy ne essen szét a zöldség. Egy nagyobb fazekat megtöltünk vízzel, adunk hozzá sót, és felforraljuk. Óvatosan beleengedjük a karfiolt, majd 6-8 percig főzzük. Ha gond nélkül bele tudunk szúrni egy kést, akkor el is készült. Ekkor kivesszük a fazékból, majd rácson pihentetjük körülbelül 10 percig. Közben a sütőt felmelegítjük kétszáz fokra. Ha meleg a sütő, a karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és alaposan megsózzuk. Ezután addig sütjük, míg a külseje szép barnává nem kezd válni.
A fűszeres öntethez egy turmixkehelybe tesszük a hagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a sót, a friss petrezselymet, a balzsamecetet, illetve az olívaolajat. Az egészet simára turmixoljuk. A natúr joghurtot kikeverjük sóval, ízesítjük citromlével, illetve két gerezd aprított fokhagymával.
Ha a karfiol elkészült, a következőképpen tálaljuk. Egy nagyobb tányérra öntjük a fűszeres joghurtot, ráültetjük a karfiolt, majd alaposan meglocsoljuk a fűszeres öntettel. Forrón meg is kóstoljuk.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: