Gasztro

Fekete-erdő torta

A Fekete-erdő torta igazi klasszikus sütemény, mely eredeti változatában könnyű, légies, gyümölcsös. Abban megoszlanak a vélemények, hogy meggyel vagy cseresznyével készüljön-e, nálunk ezúttal meggy került bele, mely a savassága miatt remekül illett a csokoládé és a tejszín édes ízéhez.

Hozzávalók

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 200 g liszt
  • 50 g keményítő
  • 50 g kakaópor
  • 1 kk. sütőpor

A töltelékhez:

  • 1 nagy üveg cseresznye- vagy meggybefőtt
  • 2 ek. keményítő
  • 1 liter zsíros habtejszín
  • 2 cs. instant zselatin
  • 3-4 ek. porcukor
  • 10 dkg feketecsokoládé

 

A piskótához a hat tojást szétválasztjuk. A sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet is. A fehérjét a maradék cukorral krémes habbá verjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a csipetnyi sütőporral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert sárgájával és fehérjével. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze ekkor a habot. Egy 24 centiméteres tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd 170 fokon, légkeverésen sütjük készre a piskótát. Körülbelül 20- 25 perc alatt készül el, de mindenképpen ellenőrizzük!

Ha megsült, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Közben előkészítjük a tölteléket. A cseresznye- vagy meggybefőttet leszűrjük, a levét felfogjuk. Másfél decilitert ebből felforralunk. 2 evőkanálnyi lével elkeverjük a keményítőt, majd a felforralt léhez öntjük. Amint elkezd sűrűsödni, azonnal lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a leszűrt gyümölcsöt. 8- 10 darabot előtte tegyünk félre a tálaláshoz.

A tejszínt alaposan behűtjük, majd az instant zselatinnal elkezdjük felverni. Amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a porcukrot.

A csokoládéforgácshoz, gőz fölött felolvasztjuk a csokoládé felét, majd levesszük a gőzről, és belekeverjük a maradékot is. Ezután egy fém tepsi hátuljára kenjük ki az egészet. Hűtőbe rakjuk, és ha megdermedt, egy fémspatulával vagy késsel elkezdjük felkapargatni.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a tortát.

A piskótát 3 részre vágjuk. Az első részt a kapcsos tortaforma aljába tesszük, rásimítjuk a meggyes pudingot, melyre 4-5 evőkanál tejszínhabot is rakunk. Ezután jöhet a következő tészta, melyet tejszínhabbal kenünk meg. Végül az utolsó lap következik melyet szintén bevonunk tejszínhabbal. Ezután érdemes a tortát egy órára hűtőbe rakni, hogy szépen összeálljon. Ezután dekorálhatjuk az oldalát is tejszínhabbal, illetve a házilag készített csokoládéforgáccsal.

A tetejére szép halmokat nyomunk a habból, és mindegyik tetejére teszünk egy szem gyümölcsöt. A közepére szintén egy kis csokiforgácsot halmozunk. Ha szeretnénk fokozni az élményt, akkor a piskótákat meglocsolhatjuk egy kevés meggypálinkával is. Ha gyerekeknek készítjük, akkor természetesen a pálinkát hagyjuk el, helyette használhatjuk a meggybefőtt levét.

Ajánljuk még:

Fekete-erdő torta

A Fekete-erdő torta igazi klasszikus sütemény, mely eredeti változatában könnyű, légies, gyümölcsös. Abban megoszlanak a vélemények, hogy meggyel vagy cseresznyével készüljön-e, nálunk ezúttal meggy került bele, mely a savassága miatt remekül illett a csokoládé és a tejszín édes ízéhez.