Hozzávalók
- 75 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 4 db tojás
- 1 dl olaj
- 1 cs. sütőpor
- 1 ek. tejföl
- 1 citrom leve és héja
- 1 tk. ecet
- 1 tk. szódabikarbóna
A kakaós változathoz:
- 1 ek. natúr kakaó
A mártogatáshoz:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A lisztet alaposan elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, az olajat, a tojásokat és a tejfölt. Egy citrom reszelt héjával és kifacsart levével ízesítjük. Mielőtt a tészta teljesen összeáll, a szódabikarbónát megfuttatjuk az ecetben, és ezt is a többi hozzávalóhoz öntjük. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd hűtőben pihentetjük néhány órát.
Ehhez a kekszhez szükségünk lesz egy húsdarálóra és az ahhoz kapható kekszkészítő előlapra. Könnyen beszerezhető, ha a nagymamától nem maradt volna ránk.
A pihentetés után elővesszük a tésztát, majd a daráló segítségével kekszeket készítünk belőle. A kezünket tegyük a daráló kimeneti nyílása alá, és darálás közben óvatosan addig húzzuk a tenyerünkre érkező formázott tésztát, amíg az el nem éri a kívánt hosszúságot. Ekkor vágjuk el, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Lehetnek kis hernyócskák is, de karikába hajlítva még szebbek. 180° C-on kb. 10-15 perc alatt addig süssük, amíg éppen egy kicsit megpirul. Még forrón forgassuk a vaníliás porcukorba.
Tipp: Készíthetünk kakaós kekszeket is. Ebben az esetben, mielőtt az olajat beledagasztanánk a tésztába, vegyük ketté a tésztát és az olajat is. Az olaj feléhez adjunk hozzá még egy evőkanálnyi olajat és egy evőkanál kakaót. Ezt dagasszuk bele a tészta egyik felébe. A másik adag tésztába pedig gyúrjuk bele az olaj másik felét.
Ajánljuk még: