Csíkos kalács

Gasztro

Csíkos kalács

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 7 dkg liszt
  • ½ dl víz
  • 1,5 dkg cukor 

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • kb. 1 dl Magyar Tej
  • 0,5 dl Magyar Natúr Joghurt
  • 2 dkg Magyar Vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • 1 dkg natúr kakaó
  • 1 ek víz

Kenéshez: egy tojás

 

Tovább olvasok

 Elkészítés:

Elsőként elkeverjük az élesztőt a cukorral, a langyos vízzel és a liszttel. Ha már szépen megemelkedett, akkor elkezdjük bedagasztani a tésztát. A liszttel eldolgozzuk a tejet, a joghurtot, az élesztős masszát, a cukrot, a sót és a tojást. Ha minden összeállt, beledagasztjuk a puha vajat is. Ha a tészta már kezd levegősödni, és a felülete is kisimult, akkor kettéosztjuk. Az egyik részt összegyúrjuk a meleg vízben feloldott kakaóval. Csak annyi vizet adjunk a kakaóhoz, amennyi feltétlenül szükséges. Ezután letakarjuk a tésztákat, és hagyjuk megkelni. 

csikos-kalacs-recept-borbas-marcsi

 

Ha megkeltek, akkor lisztezett felületen mindkettőt hosszúkásra kinyújtjuk. A világos tésztára rátesszük a sötét tésztát úgy, hogy az egyharmada lelógjon róla hosszában. Ezután óvatosan összehajtjuk. A szabadon maradt világos részt ráhajtjuk a sötétre, majd az egészet még egyszer áthajtjuk. Ezután hűtőben pihentetjük 15 percet. Ha megpihent a tészta, hosszában az egészet megnyújtjuk, majd feltekerjük. A felületét egy pengével 1-2 centinként bevágjuk, majd kivajazott kenyérsütőformába rakjuk. Addig hagyjuk kelni, míg majdnem teljesen kitölti a formát. Ekkor lekenjük felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőbe rakjuk. Körülbelül 40-45 perc alatt sül meg teljesen.

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.