Gasztro

Chili con carne

Csípős chili – ahogy kell! 

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 700 g darált marhahús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 paradicsomkonzerv, darabos
  • fél liter marhahús alaplé
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 rúd fahéj
  • 1 kk füstöltpaprika-por
  • só, bors
  • 1 üveg barnasör
  • 3 kocka magas kakaótartalmú 70% étcsokoládé
  • csípős paprika ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • friss koriander
  • cheddar
  • tortilla chips

Elkészítés

Előkészítjük az alapanyagokat, zöldségeket megpucoljuk. A megtisztított, aprított hagymát megdinszteljük olajon, a végén hozzáadjuk a fokhagymát is. Alaposan átpirítjuk rajta a húst, jól barnuljon meg!

Amint ez kész, jöhetnek a fűszerek és a csípős paprika, együtt pirítsuk őket néhány percig. Ha jó illatok terjednek a konyhában, jöhet a paradicsomkonzerv. Összekeverjük, felforraljuk. 

Ezután az egészet felöntjük alaplével és sörrel, majd lassú tűzön, sűrű állagú ragút főzzük. Amikor jónak érezzük, belereszeljük a keserűcsokit. 

A végén adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, és ezzel főzzük még öt percig.

A tálaláshoz tortillát szedünk egy tálba, mellé a chilit pakoljuk, a tetejére pedig friss koriandert, jó adag tejfölt és sajtot teszünk!

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.