Borbás Marcsi legjobb halas receptjei

Gasztro

Borbás Marcsi legjobb halas receptjei

Ma van a Halak napja: jó alkalom, hogy valamilyen ízletes halételt készítsünk ebédre vagy vacsorára. Összegyűjtöttünk néhány receptet Borbás Marcsi gyűjteményéből – kezdők és ínyenc halrajongók számára egyaránt akad köztük kívánatos falat. 

A halételek egész éves fehérjeforrásként voltak jelen eleink asztalán, és ilyenkor, böjti időben különösen nagy becsülete volt a halnak még a 20. század közepén is. A paraszti konyha háttrébe szorulásával halfogyasztásunk is visszaesett ugyan, örvendetes fejlemény, hogy az utóbbi évek tendenciái és a reformkonyha hatására a magyar konyhában ismét egyre nagyobb becsületük lesz a halas fogásoknak.

2017 óta  – a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére – március 20-a a Halak napja. „A jeles nap elsődleges célja a halvédelem és a halak népszerűsítése, mert még ma sem kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet a jelentőségük indokolna. Ilyenkor valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halak megbecsülésére” – áll a Magyar Haltani Társaság honlapján. Nem biztos, hogy laikusként tisztában vagyunk a magyar halállomány összetételével, nagyságával, a magyar és jövevényfajok arányával vizeinkben. Jó alkalom, hogy ezt is tudatosítsuk:

„Magyarország 97 halfajából 28 őshonos védett faj, 27 halgazdálkodási jelentőségű őshonos faj, a többi ellenben idegenhonos, melyek közül 23 fordul elő rendszeresen a belföldi vizekben, 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj”

 – mondta el dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója a Halak napja tavalyi rendezvényén.

 

Tovább olvasok

Halas receptválogatásunkban hagyományos és rendhagyó íztársításokkal készített fogásokat mutatunk, remélve, hogy mindenki talál közöttük ínyére valót. A halételekkel csak ismerkedőket arra biztatjuk: bátran vágjanak bele valamelyik alaprecept elkészítésébe, hiszen a hal az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető húsféle. 

Jó étvágyat kívánunk!

Zöldfűszeres, gombás halleves

Elsőre talán nem tűnik egyszerűen elkészíthető fogásnak a sok hozzávaló miatt, de a látszat csal. Mint a legtöbb leves, ez is igen kevés munkát igényel, de annál kiadósabb. 

 

 

Már követem az oldalt

X