A halételek egész éves fehérjeforrásként voltak jelen eleink asztalán, és ilyenkor, böjti időben különösen nagy becsülete volt a halnak még a 20. század közepén is. A paraszti konyha háttrébe szorulásával halfogyasztásunk is visszaesett ugyan, örvendetes fejlemény, hogy az utóbbi évek tendenciái és a reformkonyha hatására a magyar konyhában ismét egyre nagyobb becsületük lesz a halas fogásoknak.
2017 óta – a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére – március 20-a a Halak napja. „A jeles nap elsődleges célja a halvédelem és a halak népszerűsítése, mert még ma sem kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet a jelentőségük indokolna. Ilyenkor valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halak megbecsülésére” – áll a Magyar Haltani Társaság honlapján. Nem biztos, hogy laikusként tisztában vagyunk a magyar halállomány összetételével, nagyságával, a magyar és jövevényfajok arányával vizeinkben. Jó alkalom, hogy ezt is tudatosítsuk:
„Magyarország 97 halfajából 28 őshonos védett faj, 27 halgazdálkodási jelentőségű őshonos faj, a többi ellenben idegenhonos, melyek közül 23 fordul elő rendszeresen a belföldi vizekben, 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj”
– mondta el dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója a Halak napja tavalyi rendezvényén.
Halas receptválogatásunkban hagyományos és rendhagyó íztársításokkal készített fogásokat mutatunk, remélve, hogy mindenki talál közöttük ínyére valót. A halételekkel csak ismerkedőket arra biztatjuk: bátran vágjanak bele valamelyik alaprecept elkészítésébe, hiszen a hal az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető húsféle.
Jó étvágyat kívánunk!
Böjti recept: Olajos hal
Borbás Marcsi receptje.
A legfinomabb sült hal
Borbás Marcsi receptje.
Halgombócleves
Borbás Marcsi receptje
Zöldfűszeres, gombás halleves
Elsőre talán nem tűnik egyszerűen elkészíthető fogásnak a sok hozzávaló miatt, de a látszat csal. Mint a legtöbb leves, ez is igen kevés munkát igényel, de annál kiadósabb.
Savanyú halleves harcsamájgombóccal
Jahni László receptje
Tokhalfilé fehérboros lencsével és zellerpürével
Ruprecht László receptje
Tejszínes-vargányás harcsa
Ha akad egy kis hal a háznál, ez a te recepted!
Lazac spárgával: 3 hozzávalós, tavaszhozó, diétás recept
Spárga és lazac – kell ennél több egy jó tavaszi recepthez?
Sült pisztráng batátachipsszel
Borbás Marcsi receptje
Pontytepertő és ropogós pontyfarok
Borbás Marcsi receptje
Sült kínai kel és sült lazac
Borbás Marcsi receptje
Sült pisztráng sörmártással
Bereznay Tamás receptje