Blaha Lujza torta

Gasztro

Blaha Lujza torta

Borbás Marcsi receptje 

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 8,5 dkg dió
  • 3 dkg kakaópor
  • 3 db tojás
  • 30-40 dkg sűrű málnalekvár

A cukormasszához:

  • 10 ek. víz
  • 2 ek. méz
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. vaj
  • 50 dkg porcukor
  • természetes piros ételfesték

 

Elkészítés

A diót finomra daráljuk, és hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a kakaóport. Miután jól elkevertük, az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tojássárgájával és a hideg, lereszelt vajjal. Gyorsan dolgozzunk a tésztával, hogy ne olvadjon meg közben a vaj, mert akkor elmorzsolódik a linzertésztánk. (Ha túl száraznak érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés vajat.) Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.

Ha a tészta lehűlt, vékonyra nyújtjuk, és három egyforma nagyságú lapot nyújtunk belőle. Próbáljuk kör alakúra formázni, majd tegyük rá a 20 cm-es tortaformát, és a kilógó széleket vágjuk le. Így szabályos és egyforma lapokat tudunk formázni.

A lapokat előmelegített sütőben 160 ° C-on kisütjük. (Ne süssük túl, mert akkor kiszárad!) Ha elkészültek, hagyjuk a sütőpapíron kihűlni őket, különben eltörhetnek. Ezután egy tálcára vagy deszkára helyezzük a lapokat, és az alsót, illetve a középsőt alaposan kenjük meg málnalekvárral.

Eközben elkészítjük a cukormasszát. A vizet és a mézet egy lábosba mérjük, és felmelegítjük. Figyeljünk, hogy ne forraljuk fel! Ha a méz elolvadt, adjuk hozzá a vajat is, és jól keverjük el. Ezután következhet a keményítő, amellyel egy kicsit még tovább melegítjük az egészet. Végül beleöntjük a púderes állagú porcukrot, és egy fakanál segítségével simára keverjük a masszát. Ekkor tesszük bele a színezéket is, és már nem főzzük tovább.

Nagyon fontos, hogy a porcukrot frissen nyitott csomagból használjuk, és ügyeljünk arra, hogy minél finomabb textúrájú legyen. Így lesz a cukormassza megfelelő állagú és szép fényes. Ha már egy kicsit lehűlt, és sűrű, de még önthető az állaga, akkor óvatosan csurgassuk rá a tortára úgy, hogy a széleire is lefolyjon. Ezután újra hűtőbe tesszük, hogy a máz teljesen megdermedjen rajta. Érdemes egy napot várni a szeleteléssel, így a linzerlapok is megpuhulnak.