Évekkel később egy ausztriai kurzuson szóba került, hogy a társaság délben barackosgombócozni megy. „Van itt egy hely, ahol mennyei a gombóc, tartsak velük!” – invitáltak. Miért is ne, nem vagyok semmi jónak az elrontója, a gombóc meg amúgy is szívem csücske!
Parádés, színpompás kis virágos kerten át léptünk a házba, ahol a konyhában terített asztal várt. Ezüsthajú, fehérkötényes hölgy fogadott szelíd kedvességgel és jókora tál gombóccal. Hatalmas ováció A környék tavasszal a barackvirágzásról, nyár elején ízletes barackjáról híres.
Az itteniek szerint a wachaui baracknak és a gombócuknak nincs párja. Omlós volt a tészta, benne zamatos barack.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Csak úgy folyt ki a kés éle nyomán a szaftos barack. Élvezettel gombócoztunk, és muszáj volt elmesélnem, hogy bizony, az én hazámban is ismerik ezt az ételt. Megosztottam az elkészítési módot, hogy burgonyás tésztából készül, és mi a mag helyére egy kockacukrot vagy egy kiskanálnyi fahéjas cukrot teszünk. Nagyobb munka, többet kell gömbölygetni, de megéri. A diós morzsán is eltűnődtek, és azt még nem is említettem, hogy a fahéj helyett levendulás cukor is kerülhet bele: az aztán az igazi, ünnepi élvezet! Felcsillant a szemük, hogy nicsak, máshol is lehet barackosgombócozni! Végül abban maradtunk, hogy el kell jönniük Magyarországra, hogy megkóstolják ezt a cukorral töltött, dióban hempergetett változatot.
Barackos gombóc
Hozzávalók
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- só
- 80 dkg apró szemű sárgabarack
- 5 dkg fahéjas cukor
- 4 evőkanál olaj
- 5-5 dkg zsemlemorzsa és darált dió
A tetejére: 10 dkg fahéjas porcukor
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, kevés sót és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formálható legyen. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és 8×8 centis négyzetekre vágjuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Minden tésztadarabra egy-egy sárgabarackot teszünk, melyekbe kimagozás után egy kiskanálnyi fahéjas cukrot rakunk a mag helyére.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A tésztadarabokat gombóccá formáljuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Eközben az olajban aranyszínűre pirítjuk a morzsát és a diót.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük és a pirított diós morzsában megforgatjuk. Melegen, fahéjas porcukorral meghintve adjuk asztalra.
Ajánljuk még: