Barackos gombócok büszkesége

Gasztro

Barackos gombócok büszkesége

Nálunk a szilvás gombóc volt az uralkodó gombócfajta. Nem is tudom, ettem-e gyerekkoromban barackos gombócot. Felénk hatalmas sárgabarackok termettek, akkorák, mint egy teniszlabda. Mekkora lett volna belőle a gombóc? Később azonban volt sok kajszifánk, és kipróbáltam, milyen lehet a gombóc barackkal. Közepébe fahéjas- vagy vaníliás cukor került, diós morzsába hemperegtek az öklömnyi gombócok. Sok éhes szájnak éppen ideális volt, de megsúgták jámbor lelkek, hogy apróbb barackokból még elegánsabb. Bár nem olyan szapora, de tényleg kecsesebb, játékosabb.

Évekkel később egy ausztriai kurzuson szóba került, hogy a társaság délben barackosgombócozni megy. „Van itt egy hely, ahol mennyei a gombóc, tartsak velük!” – invitáltak. Miért is ne, nem vagyok semmi jónak az elrontója, a gombóc meg amúgy is szívem csücske!

Parádés, színpompás kis virágos kerten át léptünk a házba, ahol a konyhában terített asztal várt. Ezüsthajú, fehérkötényes hölgy fogadott szelíd kedvességgel és jókora tál gombóccal. Hatalmas ováció A környék tavasszal a barackvirágzásról, nyár elején ízletes barackjáról híres.

Az itteniek szerint a wachaui baracknak és a gombócuknak nincs párja. Omlós volt a tészta, benne zamatos barack.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Csak úgy folyt ki a kés éle nyomán a szaftos barack. Élvezettel gombócoztunk, és muszáj volt elmesélnem, hogy bizony, az én hazámban is ismerik ezt az ételt. Megosztottam az elkészítési módot, hogy burgonyás tésztából készül, és mi a mag helyére egy kockacukrot vagy egy kiskanálnyi fahéjas cukrot teszünk. Nagyobb munka, többet kell gömbölygetni, de megéri. A diós morzsán is eltűnődtek, és azt még nem is említettem, hogy a fahéj helyett levendulás cukor is kerülhet bele: az aztán az igazi, ünnepi élvezet! Felcsillant a szemük, hogy nicsak, máshol is lehet barackosgombócozni! Végül abban maradtunk, hogy el kell jönniük Magyarországra, hogy megkóstolják ezt a cukorral töltött, dióban hempergetett változatot.

 

Tovább olvasok

Barackos gombóc

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 80 dkg apró szemű sárgabarack
  • 5 dkg fahéjas cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 5-5 dkg zsemlemorzsa és darált dió

A tetejére: 10 dkg fahéjas porcukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, kevés sót és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formálható legyen. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és 8×8 centis négyzetekre vágjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Minden tésztadarabra egy-egy sárgabarackot teszünk, melyekbe kimagozás után egy kiskanálnyi fahéjas cukrot rakunk a mag helyére.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A tésztadarabokat gombóccá formáljuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Eközben az olajban aranyszínűre pirítjuk a morzsát és a diót.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük és a pirított diós morzsában megforgatjuk. Melegen, fahéjas porcukorral meghintve adjuk asztalra.