Babos zakuszka

Gasztro

Babos zakuszka

 

Hozzávalók:

  • 2 szem zöld paprika
  • 2 szem kápia paprika
  • 2 sem pritamin paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 marék gyöngybab
  • 2 db padlizsán
  • 1 szál sárgarépa
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • egy kis darab zellergyökér
  • 2-3 babérlevél
  • 1,5 dl olaj
  • bors
Tovább olvasok

Elkészítés:

A padlizsánt és a paprikákat parázson alaposan megsütjük. Ha sütőben készítjük, akkor a padlizsánt mindenképpen szurkáljuk meg, és addig süssük, míg a külsejük kissé szenes nem lesz. Ha minden megsült, akkor a paprikák és a padlizsánok héját lehúzzuk. Az előző este beáztatott gyöngybabot sós vízben megfőzzük.

A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert lereszeljük, a hagymához adjuk, és rövid ideig dinszteltjük. Ezután jöhet az edénybe a sült padlizsán és a sok-sok illatos sült paprika. A paradicsomokat közben leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, és ezeket is a zakuszkához adjuk.

Rövid ideig főzzük, majd egy húsdarálón az egészet ledaráljuk, vagy botmixerrel krémesítjük. Ha készen vagyunk, visszatesszük a zakuszkát a tűzre, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és beleöntjük a maradék olajat is. Addig főzzük, míg sűrű, lekvárszerű állaga nem lesz, és az olaj fel nem jön a tetejére. Ennek a mennyiségnek az elkészítése akár két órán át is eltarthat.

A főzés vége felé a babot is hozzáadjuk.

Ha elkészült, üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.

 

Ajánljuk még:

Kincset érő régi recepteskönyvek és az ő nagy tanításaik

Sokszor elképzeltem, milyen jó lenne Fiuméban üldögélni, lógatni a lábamat a tengerbe, élvezni illatát és elmerengeni, milyen csuda dolgok készültek abban a tengerre néző házban, ahol a recepteket rótták cirkalmas betűkkel a hozzám került, aranyfedeles füzetbe.

 

Már követem az oldalt

X