Hozzávalók
- 2 szem zöld paprika
- 2 szem kápia paprika
- 2 sem pritamin paprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 marék gyöngybab
- 2 db padlizsán
- 1 szál sárgarépa
- 4-5 db paradicsom
- 1 szál petrezselyemgyökér
- egy kis darab zellergyökér
- 2-3 babérlevél
- 1,5 dl olaj
- só
- bors
Elkészítés
A padlizsánt és a paprikákat parázson alaposan megsütjük. Ha sütőben készítjük, akkor a padlizsánt mindenképpen szurkáljuk meg, és addig süssük, míg a külsejük kissé szenes nem lesz. Ha minden megsült, akkor a paprikák és a padlizsánok héját lehúzzuk. Az előző este beáztatott gyöngybabot sós vízben megfőzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert lereszeljük, a hagymához adjuk, és rövid ideig dinszteltjük. Ezután jöhet az edénybe a sült padlizsán és a sok-sok illatos sült paprika. A paradicsomokat közben leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, és ezeket is a zakuszkához adjuk.
Rövid ideig főzzük, majd egy húsdarálón az egészet ledaráljuk, vagy botmixerrel krémesítjük. Ha készen vagyunk, visszatesszük a zakuszkát a tűzre, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és beleöntjük a maradék olajat is. Addig főzzük, míg sűrű, lekvárszerű állaga nem lesz, és az olaj fel nem jön a tetejére. Ennek a mennyiségnek az elkészítése akár két órán át is eltarthat.
A főzés vége felé a babot is hozzáadjuk.
Ha elkészült, üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.
Ajánljuk még: