Babos zakuszka

Gasztro

Babos zakuszka

 

Hozzávalók:

  • 2 szem zöld paprika
  • 2 szem kápia paprika
  • 2 sem pritamin paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 marék gyöngybab
  • 2 db padlizsán
  • 1 szál sárgarépa
  • 4-5 db paradicsom
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • egy kis darab zellergyökér
  • 2-3 babérlevél
  • 1,5 dl olaj
  • bors
Tovább olvasok

Elkészítés:

A padlizsánt és a paprikákat parázson alaposan megsütjük. Ha sütőben készítjük, akkor a padlizsánt mindenképpen szurkáljuk meg, és addig süssük, míg a külsejük kissé szenes nem lesz. Ha minden megsült, akkor a paprikák és a padlizsánok héját lehúzzuk. Az előző este beáztatott gyöngybabot sós vízben megfőzzük.

A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert lereszeljük, a hagymához adjuk, és rövid ideig dinszteltjük. Ezután jöhet az edénybe a sült padlizsán és a sok-sok illatos sült paprika. A paradicsomokat közben leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, és ezeket is a zakuszkához adjuk.

Rövid ideig főzzük, majd egy húsdarálón az egészet ledaráljuk, vagy botmixerrel krémesítjük. Ha készen vagyunk, visszatesszük a zakuszkát a tűzre, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és beleöntjük a maradék olajat is. Addig főzzük, míg sűrű, lekvárszerű állaga nem lesz, és az olaj fel nem jön a tetejére. Ennek a mennyiségnek az elkészítése akár két órán át is eltarthat.

A főzés vége felé a babot is hozzáadjuk.

Ha elkészült, üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.

 

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)
A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más.