Nagy családi ünnepnek néztünk elébe, s jött a népes család: egy részük megrögzött zöldségevő. Mi is legyen a menü, amivel ők is jóllakhatnak? A zöldséges lasagne jó választásnak bizonyult: egész hatalmas tepsivel készült, már a látványa is lenyűgöző volt. Hát még amikor családunk szakácsnak tanuló sarja az első kockát kiemelte lapátjával, s előtűnt a sárgára sült kéreg alatt megbúvó ízletes zöldséges töltelék! Talán mondanom sem kell: a húsevők is megnyalták utána mind a tíz ujjukat! Azóta az étlapunk kiemelt fogása. És sosem unjuk meg, minden évszakban finom – ilyenkor, böjt derekán pedig még a lelkiismeretünk is tiszta marad tőle.
Hozzávalók
- 1 csomag friss lasagne-lap
- 4 evőkanál olaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg vegyes zöldség
- 5 dl friss paradicsomlé
- só, őrölt bors, oregánó, bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 kiskanál cukor
- 3 dl besamell-mártás
- 20 dkg reszelt sajt
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az olajon a felaprított fokhagymát és vöröshagymát megfonnyasztjuk. Beleszórjuk a lereszelt vegyes zöldséget és gyakran kevergetve lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, ráöntjük a paradicsomlevet, pikánsra fűszerezzük borssal, oregánóval, bazsalikommal, csöppnyi cukorral. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, belefektetünk egy réteg lasagne-lapot. Kisujjnyi vastagon zöldséges ragut egyengetünk rá, majd megöntözzük kevés besamel és sajtot szórunk rá.
A rétegezést még egyszer megismételjük, majd az egészet tésztalapokkal befedjük. Elsimítjuk rajta a besamelt, meghintjük a maradék sajttal és forró sütőbe tesszük. 180 fokon 20-25 perc alatt átsütjük, amíg a sajt szépen megszínesedik a tetején. 10-15 percnyi pihentetés után kockára vágva kínáljuk. Külön tálban kínálhatunk mellé ketchupot, paradicsommártást, reszelt sajtot.
Ajánljuk még: