Az én zöldséges lasagném

Gasztro

Az én zöldséges lasagném

Ha csak van rá idő, frissen gyúrt tésztából készül, de a boltban vásárolt tésztalappal is bátran helyettesítjük idő szűkében. A vegyes zöldség mindig más, hiszen az évszak és a közösségi zöldségkosár sosem kínálja ugyanazt a kombinációt. Ezért izgalmas, a sok zöldfűszertől pedig ellenállhatatlanul illatos!

Nagy családi ünnepnek néztünk elébe, s jött a népes család: egy részük megrögzött zöldségevő. Mi is legyen a menü, amivel ők is jóllakhatnak? A zöldséges lasagne jó választásnak bizonyult: egész hatalmas tepsivel készült, már a látványa is lenyűgöző volt. Hát még amikor családunk szakácsnak tanuló sarja az első kockát kiemelte lapátjával, s előtűnt a sárgára sült kéreg alatt megbúvó ízletes zöldséges töltelék! Talán mondanom sem kell: a húsevők is megnyalták utána mind a tíz ujjukat!  Azóta az étlapunk kiemelt fogása. És sosem unjuk meg, minden évszakban finom – ilyenkor, böjt derekán pedig még a lelkiismeretünk is tiszta marad tőle.

 

Tovább olvasok

Hozzávalók

  • 1 csomag friss lasagne-lap
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg vegyes zöldség
  • 5 dl friss paradicsomlé
  • só, őrölt bors, oregánó, bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 kiskanál cukor
  • 3 dl besamell-mártás
  • 20 dkg reszelt sajt

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az olajon a felaprított fokhagymát és vöröshagymát megfonnyasztjuk. Beleszórjuk a lereszelt vegyes zöldséget és gyakran kevergetve lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, ráöntjük a paradicsomlevet, pikánsra fűszerezzük borssal, oregánóval, bazsalikommal, csöppnyi cukorral. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, belefektetünk egy réteg lasagne-lapot. Kisujjnyi vastagon zöldséges ragut egyengetünk rá, majd megöntözzük kevés besamel és sajtot szórunk rá.

A rétegezést még egyszer megismételjük, majd az egészet tésztalapokkal befedjük. Elsimítjuk rajta a besamelt, meghintjük a maradék sajttal és forró sütőbe tesszük. 180 fokon 20-25 perc alatt átsütjük, amíg a sajt szépen megszínesedik a tetején. 10-15 percnyi pihentetés után kockára vágva kínáljuk. Külön tálban kínálhatunk mellé ketchupot, paradicsommártást, reszelt sajtot.

 

Már követem az oldalt

X