Az ellenállhatatlan hólabda

Gasztro

Karácsony

Az ellenállhatatlan hólabda

Borbás Marcsi receptje

Piskóta:

  • 8 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 8 ek meleg víz
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek kakaó
  • 1 cs sütőpor
  • 8 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

 

Tovább olvasok

Krém:

  • 4 dl tej
  • 5 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl rum

Máz:

  • 1 tábla magas kakaótartalmú csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ezután kanalanként adjuk hozzá a langyos vizet, mindig megvárva, hogy a keverék felvegye a nedvességet. A lisztet és a kakaót egy tálba szitáljuk, és alaposan elkeverjük a sütőporral, majd keverőlapáttal a tojásos masszához forgatjuk. A fehérjéket fényesre és keményre verjük a porcukorral, majd óvatosan ezt is a masszához adjuk, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Érdemes először a hab egyharmadával fellazítani a lisztes keveréket, utána pedig óvatosan beleforgatni a többi habot is. Egy nagyobb sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on megsütjük a tésztát. Ruganyos, könnyű piskótát kell kapnunk.

Ezután elkészítjük a krémet. A lisztet csomómentesre keverjük a tejben. Célszerű a liszthez folyamatos kevergetés közben apránként hozzáönteni a tejet, mert így nem lesz csomós. Ezután feltesszük főni, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen leég vagy becsomósodik a krém. Ha már jól besűrűsödött, akkor félretesszük hűlni. Közben a porcukrot és a vajat jól kikeverjük, adunk hozzá egy evőkanálnyi vaníliás cukrot és 1 dl rumot is. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek. Ha már eléggé kihűlt a besamelünk, akkor hozzáadjuk a habosra kevert vajas krémet, és az egészet robotgéppel simára keverjük.

Amikor a tésztánk teljesen kihűlt, pogácsaszaggatóval formára vágjuk. Ha elég magas a piskótánk, akkor kettévágjuk őket és úgy töltjük meg, ha viszont alacsonyabbat sütöttünk, akkor két darabot ragasztunk össze a krémmel. Ekkor a gőz fölött felolvasztott vajas feketecsokoládéba mártjuk minden labdácska tetejét, és megvárjuk, hogy megkeményedjen a máz. Mire a sor végére érünk, már kenhetjük is körbe az első darabok oldalát a fehér rumos krémmel. Végül mindegyik labdácskát megforgatjuk a kókuszreszelékben.

Tipp:

A vajjal kikevert fehér krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.

Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból! 

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.