Piskóta:
- 8 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 8 ek meleg víz
- 25 dkg liszt
- 2 ek kakaó
- 1 cs sütőpor
- 8 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
Krém:
- 4 dl tej
- 5 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl rum
Máz:
- 1 tábla magas kakaótartalmú csokoládé
- 5 dkg vaj
- 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ezután kanalanként adjuk hozzá a langyos vizet, mindig megvárva, hogy a keverék felvegye a nedvességet. A lisztet és a kakaót egy tálba szitáljuk, és alaposan elkeverjük a sütőporral, majd keverőlapáttal a tojásos masszához forgatjuk. A fehérjéket fényesre és keményre verjük a porcukorral, majd óvatosan ezt is a masszához adjuk, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Érdemes először a hab egyharmadával fellazítani a lisztes keveréket, utána pedig óvatosan beleforgatni a többi habot is. Egy nagyobb sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on megsütjük a tésztát. Ruganyos, könnyű piskótát kell kapnunk.
Ezután elkészítjük a krémet. A lisztet csomómentesre keverjük a tejben. Célszerű a liszthez folyamatos kevergetés közben apránként hozzáönteni a tejet, mert így nem lesz csomós. Ezután feltesszük főni, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen leég vagy becsomósodik a krém. Ha már jól besűrűsödött, akkor félretesszük hűlni. Közben a porcukrot és a vajat jól kikeverjük, adunk hozzá egy evőkanálnyi vaníliás cukrot és 1 dl rumot is. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek. Ha már eléggé kihűlt a besamelünk, akkor hozzáadjuk a habosra kevert vajas krémet, és az egészet robotgéppel simára keverjük.
Amikor a tésztánk teljesen kihűlt, pogácsaszaggatóval formára vágjuk. Ha elég magas a piskótánk, akkor kettévágjuk őket és úgy töltjük meg, ha viszont alacsonyabbat sütöttünk, akkor két darabot ragasztunk össze a krémmel. Ekkor a gőz fölött felolvasztott vajas feketecsokoládéba mártjuk minden labdácska tetejét, és megvárjuk, hogy megkeményedjen a máz. Mire a sor végére érünk, már kenhetjük is körbe az első darabok oldalát a fehér rumos krémmel. Végül mindegyik labdácskát megforgatjuk a kókuszreszelékben.
Tipp:
A vajjal kikevert fehér krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.
Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból!
Ajánljuk még: