Hozzávalók:
- 3 kg paradicsom (vegyes fajták)
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
Minél többféle színű, ízű, állagú paradicsomból készítjük, annál finomabb lesz. A nagyobb paradicsomokat leforrázzuk, hogy könnyen lehúzhassuk a héjukat. A kisebb koktélparadicsomokat félbevágva, olívaolajjal meglocsolva 190 fokos sütőbe toljuk. Így szépen karamellizálódni fognak, és nagyon jó ízt adnak a szósznak.
A felkockázott hagymát kevés olívaolajon ledinszteljük. Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a nagyobb paradicsomokat. A kisebbeket, amiket megsütöttünk, kinyomjuk a héjukból. A dinsztelt hagymával és a fokhagymával, sóval, borssal együtt összefőzzük az egészet. Amikor már olyan állagú, mint a lekvár, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a balzsamecetet, a bazsalikomot, majd krémesre turmixoljuk. Ha dunsztoljuk, ne tegyük bele a bazsalikomot, csak majd felhasználáskor, frissen.
Marcsi ezt a receptet így készítette el: