Pizzaszósz házilag

Gasztro

Pizzaszósz házilag

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 3 kg paradicsom (vegyes fajták)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • bors
Tovább olvasok

Elkészítés:

Minél többféle színű, ízű, állagú paradicsomból készítjük, annál finomabb lesz. A nagyobb paradicsomokat leforrázzuk, hogy könnyen lehúzhassuk a héjukat. A kisebb koktélparadicsomokat félbevágva, olívaolajjal meglocsolva 190 fokos sütőbe toljuk. Így szépen karamellizálódni fognak, és nagyon jó ízt adnak a szósznak.

A felkockázott hagymát kevés olívaolajon ledinszteljük. Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a nagyobb paradicsomokat. A kisebbeket, amiket megsütöttünk, kinyomjuk a héjukból. A dinsztelt hagymával és a fokhagymával, sóval, borssal együtt összefőzzük az egészet. Amikor már olyan állagú, mint a lekvár, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a balzsamecetet, a bazsalikomot, majd krémesre turmixoljuk. Ha dunsztoljuk, ne tegyük bele a bazsalikomot, csak majd felhasználáskor, frissen.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X