A vidéki élet öröme a komposzttól a kamráig a pátyi Tulipánkuckóban
Olvasási idő: 6 perc

A vidéki élet öröme a komposzttól a kamráig a pátyi Tulipánkuckóban

„A kamrámat nem hagyhatjátok ki” – mondta Zsuzsa, amikor kertnézőbe indultunk hozzá. A komposzttól a teli kamráig vezet az az út, amit a Tulipánkuckó kertje mutat meg az érdeklődőknek, akik egyre többen vannak, hiszen sokan értékelik át az eddigi viszonyukat a kerthez, a növényekhez. Egyre többen látják be, hogy az eddigi művelési módokon mielőbb változtatniuk kell. Sokakban él a vágy, hogy önellátók legyenek. Ezért eddigi életüket is feladják, és vidékre költöznek. Akár úgy is, hogy az önellátás még csak az álmaikban létezik, és ennek mikéntjével, nehézségével és boldogságával nincsenek tisztában.

Kakuk Zsuzsa Pátyon pátyolgatja kertjét: matyó lányként mindent dekorál, ehhez újrahasznosítja azt, ami a múltat idézi. Nála semmi nem megy veszendőbe, testközelből láthatjuk a körforgást és azt, hogy egy közepes méretű kert hogyan lát el egy családot. Mert ez a kert nem hatalmas, nem előre elkészült tervek alapján épült, hanem a tapasztalat és a praktikum formálta. Olyan, amiben az ember máris otthon érzi magát, amiben ott van az egész élet.

A szemed előtt zajlik le az élet körforgása, részese vagy. Erre olykor a gyerek csodálkozik rá, de ma sokszor a felnőttek is. Olyan egyszerű, hogy a fűből tojás lesz?

Egyszerű, látod? Itt vannak az én gyönyörűséges tyúkjaim, mind a 28-an. Úgy válogattam őket össze, hogy színes héjú tojásaim legyenek. Belül természetesen mind „rendes”, de kívül gyönyörű pasztellszínekben pompáznak, a halványkéktől a halványzöldön át a krém és bézs minden árnyalatában. Az a nagy tarajú itáliai fehér adja a hófehér tojásokat. Nem is tudom ezt a szépséges színvilágot kihagyni a dekorációból sem, annyira mutatósak!

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Mindig szerettem volna a kertembe trágyát, de azt, hogy máshonnan idehozzam, nem éreztem magaménak. Amikor ideköltöztünk, itt adott volt a tyúkudvar. Nagyot dobbant a szívem, hogy akkor most már semmi sem tarthat vissza, és lesz saját tyúkom, saját tojásom, saját trágyám! 

A tyúktrágyát egy évig pihentetni kell, mielőtt felhasználjuk, mert nagyon erős. Ezért vannak a nyuszik, mert a nyúltrágyát azonnal kivihetem az ágyásokba.
Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Jól érzik magukat a tyúkjaim, és mindig szem előtt vannak, nem kapnak mást, csak természetes táplálékot. Ez tényleg ilyen egyszerű, hogy kikel a tojásból a csibe, megeszi a füvet, a kukoricát, aztán lesz belőle pörkölt, tojás, a tojásból tészta. Igaz, kell vele dolgozni, de mivel nem?

Nézd, hogy fürdenek a porban, szórják magukra a száraz homokot, ezzel tisztítják a tollazatukat! Egyik szebb és méltóságteljesebb, mint a másik. A kapura kitettem egy táblát, hogy „rókának bejönni tilos”. Nem véletlenül, mert nem a falu szélén lakunk, mégis olykor éjjel ellátogat ide a ravaszdi, és elvisz egy-két tyúkot. Ez is a vidéki élet „örömei”-hez tartozik.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Csak ámulok, ekkora céklákat talán még sohasem láttam! Ez a trágya és a komposztod adja meg az az életerőt, amitől ilyen csodálatosak az ágyásaid?

Nem használok semmiféle mesterséges tápot, műtrágyát. A trágya és a komposzt az alapja a magaságyásaimnak. Ezek speciális ágyások, a férjem készítettet őket: vastag faluk van, hogy minél jobban tartsanak, időtállóak legyenek, és minél kevésbé tudjanak átmelegedni. Vegyesen ültettem a zöldségeket, mindent magról nevelek! Idén különösen szépek a színes paradicsomok, a szeder, a chili és a peperoni,

gyönyörűen mutat a mexikói egérdinnye. Kevesen ismerik ezt a különleges növényt, a gyerekek imádják. Olyan, mint olajbogyó, az íze meg az uborkáé. Nyersen is finom, de készítek belőle savanyúságot.
Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 
A zöldségek közt a borágó, a körömvirág, a bársonyvirág nem csak dísz, hanem remek társnövények.

Az ágyások végén a színes virágok sem csak azért vannak, hogy feldobják a hangulatot, tevékeny részük van a beporzók odavonzásában.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Ennyi ágyás ellátja az egész családot úgy, hogy közben gondoskodsz a téli időszakról is. Hiszen ha van kert, akkor kell befőzni is, a te kamrád pedig mindig csurig van.

Büszke is vagyok a kamrámra, nekem életformám a befőzés. Van egy fedett, szabadtéri befőzőházam, itt a legkellemesebb és a legpraktikusabb a feldolgozás.

Nálam nincs semmi kőbe vésve, nincsenek évek óta bevált receptek: mindig módosítok rajtuk, hiszen a zöldség, a gyümölcs sem mindig egyforma.

Vegyszert, tartósítószert nem használok, jó barátom és segítőtársam a befőzőautomata. Készítek lekvárokat, csatnikat, savanyítok, van kigőzölt kukoricám, aszalványok olívaolajban. Láthatod, szörpimádó vagyok, a gyümölcs egy része szörpként végzi, és kizárólag cukorral, nem bízom a mesterséges édesítőszerekben.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

Mesebeli műhelyedben tésztakészítő foglalkozásokat tartasz. Miért éppen a tészta az, aminek a titkait szeretnéd átadni másoknak?

Életünknek volt egy nehéz része, éveken át ápoltuk autóbalesetben súlyosan megsérült leányunkat. Akkor alakítottunk ki nekem egy „tulipánkuckót”, ami a feltöltődés, a kikapcsolódás helyszíne volt. A tészta az, ami megnyugtat, amibe belegyúrhatod a bánatodat vagy a boldogságodat.

Amíg a tésztával dolgozol, addig ki tudod rekeszteni a külvilágot, átadhatod magad az alkotás örömének.

Annak az alkotásnak, amivel aztán újra örömet szerezhetsz annak, akinek feltálalod. Nekem ez terápia volt, és azt érzem, sokak találják meg hozzám hasonlóan a maguk útját ilyesféle alkotó tevékenységen keresztül.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Én már nem tudom a tudást átadni Vivikének, éppen ezért szeretném másoknak, akik szintén továbbviszik. Mert a tésztát meg lehet venni a boltban is, megfőzni és kész. De gyúrni, nyújtani, saját kezünkkel formázni, az más. Aki egyszer is megízleli ezt az érzést, annak mást fog jelenteni azután.

Hozzám jönnek anyák a lányaikkal, és tanulnak mindketten, hiszen

a generációkon átívelő tudásátadás valahol megrekedt, hiányzik belőle egy láncszem. Vannak, akik érzik ezt, és legtöbbször a lány hozza el anyukáját!

Nemrég pedig „hozd el a nagyit” programot tartottam, és olyan jó volt így, együtt dolgozni! Jött nagypapa is, az óvodás és a 17 éves is. Minden évben hívok iskolás csoportokat, az alsósok csillogó szemekkel nézik a kertet, a tyúkokat, lelkesen gyúrják a tésztát, öröm nézni őket. Úgy érzem, sokan szomjazzák ezt a fajta tudást, és a személyes tapasztalás óriási erővel bír.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Készítünk egyszerű, hétköznapi tésztákat, aztán színeset, töltöttet is. Sok eszköz nem is kell hozzá: a tésztanyújtó gép, egy kés és egy derelyemetsző. A tésztázáshoz a tyúkjaim adják a tojást, a kertből a cékla, az új zélandi spenót a céklák színezésére, a friss fűszernövények a dekorálásukhoz, a tésztalamináláshoz kell. Tehát a tésztázás is benne van ebben a körforgásban. 

Ilyen a réteskészítés is, hiszen az a másik legegyszerűbben elkészíthető sütemény. Hihetetlenül hangzik? Nem véletlenül lett olyan népszerű a paraszti konyhában, hiszen kevés hozzávalóval készül: az kerül bele, ami éppen van a kezünk ügyében vagy a kertben. Két asztalon készül olykor a rétes is, aki kipróbálja, rájön, hogy mennyire magától értetődő, mennyire ott van benne a kezünkben!

A közös munka generációkat köt össze, ami a körforgásnak ugyancsak elengedhetetlen része: minden, mindennel összefügg!
Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Ahová nézünk nálad, sok-sok régi tárgy kelt életre. Nem csak a régi használati tárgyakat virágoztad fel, de a sodrófából készült ajtókilincs, a szitába álmodott lámpa is nagyon kedves tárgyak. Jól értem, hogy ezek is az élet körforgásának a részeit képviselik?

Ezekben a tárgyakban ott van az idő, az egykor volt nagymamák kezének érintése. Ha tudnának mesélni! A férjem kezét dicsérik, ő felújítja az autentikus nagyszülői bútorokat, elkészíti azt, amit megálmodtam. Aki belép ide, általában megdobban a szíve, mert vagy emlékezteti valaki régi, nagyon kedvesre, vagy érzi azt a szeretetet, ami árad ezekből a tárgyakból, és ami rögtön átölel.

Bennem ott duzzad a matyó vér, imádom szép tárgyakkal körbevenni magam, és ezek a használati tárgyak megérdemlik, hogy akkor is szerepet kapjanak, ha már eredeti funkciójukat nem tudják betölteni.
Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

Ha a tál zománchibás, ha nem működik a daráló, vagy van nála korszerűbb, higiénikusabb, a szemnek akkor is szép. És van bennük valami varázsos, az emberi kéz, meg talán a lélek is.

Olykor, amikor van egy szusszanásnyi idő, leülök a diófa alá, kezemben a kedvenc kávés bögrémmel, gyönyörködöm a virágruhát öltött selyemmirtuszban, és arra gondolok, hogy jó itt,

olyan szép, olyan kerek így minden.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Nyitókép: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

Kapcsolódó tartalom
Téli varázsvilágra leltünk a Pátyi Pincehegyen – a főváros tövében kirándultunk
Halmos Monika | 2025. január 05

Téli varázsvilágra leltünk a Pátyi Pincehegyen – a főváros tövében kirándultunk

Régen pátyolgattam a gondolatot, hogy végigjárjam, megismerjem a Pátyi Pincehegyet. Közel is van, izgalmasnak tűnik, hiányzott a pincefotó-gyűjteményemből. Közelsége miatt váratott magára, de egy napsütötte téli napon bakancsot húztunk – nem kellett csalódnunk, a látvány gyönyörűséggel töltötte el a szívünket.