Mese, mese, meskete... – Teszteld magad, mennyire vagy otthon a mesék világában! KVÍZEZZ!

Család

Mese, mese, meskete... – Teszteld magad, mennyire vagy otthon a mesék világában! KVÍZEZZ!

1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján, április 2-án tartják világszerte a Gyermekkönyvek nemzetközi napját. A mai világnap célja, ami az év 365 napjában nélkülözhetetlen: megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. 

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy egy kisgyermek életében jelentős szerepet játszanak a családtagjaik által, könyvből olvasott mesék. A mindennapos meseolvasásnak rengeteg pozitív hatása van: észrevétlen bővül szókincsük, a belső képek készítésének köszönhetően az egekig szárnyal a fantáziájuk, oldódik mindennapi feszültségük, pallérozódik türelmük, problémamegoldó képességük szélesedik, és később ők is olvasó, gondolkodó, a világra nyitott felnőttekké cseperednek. A technikai vívmányok korában még nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a mesékre, a mesekönyvekre, az olvasásra, a szülőkkel való esti elcsendesedésre.

Mindenkinek van kedvenc meséje! Nekem legalább ezer. Ezek közül jócskán találni mai, kortárs gyermekirodalmat, és akadnak köztük olyanok, amiken már több generáció is felnőtt: anno a szüleim nekem olvasták fel, ma pedig már én mesélek ezekből a rongyosra forgatott könyvekből saját gyerekeimnek. Vajon te felismered ezeket az ikonikus történeteket, méltán híres alkotóikat vagy akár jellegzetes illusztrációjukat? Induljunk el együtt az Óperenciás tengeren is túlra...