„Élvezd, Európából való” – tudtad, hogy ezer éve megterem a közelben rizs?
Olvasási idő: 4 perc

„Élvezd, Európából való” – tudtad, hogy ezer éve megterem a közelben rizs?

„Védd a helyit, vedd a hazait!” – olvasom egy termelői piac bemutatkozójában. Az állítással, gazdálkodó emberként csak egyet tudok érteni. De felmerül bennem: globalizált világunkban meddig tart a „haza”? Hiszen a földgolyó lassan egyetlen hatalmas piactérré változik, amelyen termőhelytől és évszaktól függetlenül szinte bármit bármikor megkaphatunk. 

Ha egy embert elaltatunk, s ő nem tudja, mennyi idő telik el, mire valamelyik általunk ismert hipermarketben felébresztjük, vajon a zöldségpult kínálatából meg tudná mondani, nagyjából hol vagyunk a földtekén, és vajon milyen évszak van?  Nem vagyok ebben biztos, már csak azért sem, mert a minap is láttam a boltban epret, szedret és banánt egymás mellett. Egyiknek ideje, másiknak termőhelye nincsen nálunk, mégis karnyújtásnyira vannak mind. 

Hogy ebben a helyzetben mi Európának, a kontinens és az országok döntéshozóinak és persze az itt élőknek szerepe, azt sokan sokféle módon vizsgálták már, a mediterrán vidékek gazdálkodói azonban egy kétségkívül izgalmas, újat hozó programot indítottak a témában. Az „Enjoy, it’s from Europe!” („Élvezd, Európából való”) szlogennel meghirdetett projekt célja felhívni a figyelmet arra, hogy ha már nyakig benne is vagyunk a világkereskedelem katyvaszában, vásárlóként dönthetünk arról, hogy ha nem is csak hazai, legalább európai termékek kerüljenek az asztalunkra.

Ugyanis bár narancsot, olívabogyót, olívaolajat, avokádót (és a sort még hosszan folytathatnánk) nem termeszthetünk (még) itthon, ezeknek mind létezik európai változata. Hogy megismerjük, milyen sokféle terméket képes előállítani egy dél-Európai nemzet, a „Mediterranean Combo” nemzetközi program keretében spanyol gazdálkodókat kerestünk fel. Olyan termelőket, akiknek áruja

megfelelő jogi szabályozás és marketing segítségével minden gond nélkül ki tudnák váltani a távoli kontinensekről érkező importot.

***

Rizstermesztés Spanyolországban

Ha Valenciába mész, feltétlenül egyél paellát, azt ott találták fel! – kaptam a jótanácsot egy régi kedves ismerőstől. Tudtam én, hogy ez valami rizsből készült egytálétel, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy a hozzá szükséges alapanyagot immáron több, mint 1200 éve (!) helyben meg is termelik a környékbeli gazdálkodók. Nem csoda, hogy a helyi lakossága számára a rizs jóval több, mint egy gabonaféle: történelmük összefonódott ezzel az Ázsiából származó növénnyel, ami éltük, kultúrájuk és identitásuk meghatározó részévé vált.

rizstermesztes-spanyolorszag

 

A rizstermesztés már az arab világ idején óriási méreteket öltött, akkoriban 21 ezer hektáron gazdálkodtak – ez a jelenlegi 2700 hektárhoz mérve (is) valami elképesztő mennyiség.

A korai századokban Valencia környékén a rizstermesztés a megélhetés kulcsa volt, egészen addig, amíg a sok maláriás eset miatt be nem tiltották a területek ilyetén felhasználást – évszázadokra.

Az orvoslás még nem ismerte a malária kialakulásának valódi okát, így a betegséget a rizs fogyasztásával hozták összefüggésbe.

A tiltás hatására a rizsföldek területe valóban csökkent, ez pedig indirekt módon mérsékelni tudta a betegség terjedését. Ugyanakkor a 18. századig érvényben maradt a szabályozás, egészen addig, amíg fel nem fedezték a malária valódi okát: azt, hogy a betegséget nem a rizs, hanem a rizsföldeken nagy tömegekben élő szúnyogok terjesztik. A századokon keresztül titokban tevékenykedő rizstermesztők ezt követően újra legálisan tehették a dolgukat, hogy aztán a 20. század elején ismét virágkorát élje az ágazat.

A termesztéssel töltött 1200 év nem csupán történelmi és kulturális értelemben hagy lenyomatokat, de már a biológiai fejlődés szempontjából is értelmezhető időtáv. A hosszan tartó, folyamatos előállítás során a legjobb adottságú régiókban sajátos fajtakörrel rendelkező termőtájak alakultak ki. A rizstermesztés központi területét egy, a tengerbe torkolló lagúna és környéke adja, ami egyúttal az Albufera Nemzeti Park magterületeinek is otthont ad. Mivel a park területének 75 százalékát rizsföldek borítják, a gazdálkodóknak nemcsak egymással, de a természetvédelmi szakemberekkel is össze kell hangolniuk munkájukat, ami értelemszerűen nem megy konfliktusok nélkül.

rizstermesztes-spanyolorszag

 

Itt van például a flamingók kérdése. A madarak madártani és turisztikai szempontból megőrzendő értéket jelentenek, ugyanakkor a rizstermesztők egyik legádázabb ellenségei, ugyanis ők a rizsföldek legnagyobb kártevői. Egyértelmű, hogy a látszólag ellentétes érdekek összefésüléséhez komplex, az ökoszisztéma egészét szem előtt tartó szabályozási és gazdálkodási struktúra követésére van szükség – hangsúlyozza egy helyi gazdálkodó, aki egyúttal a rizstermesztők szövetkezetének is zászlóvivője. A lagúna környékének egyensúlyát csak a különféle érdekcsoportok közös akarata mentén lehet megőrizni. Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy ráébredjünk, az ellentétek látszólagosak: a turizmus, a természetvédelem, a vadászat és a gazdálkodás területei valójában egymásra vannak utalta. Ráadásul ugyanabban érdekeltek, kivétel nélkül mind azt szeretnék, hogy az élőkörnyezetet minél jobb állapotban őrizhessék meg.

A siker persze, mint mindig, ez esetben is az embereken múlik. Azon, hogy milyen forrásból szerezzük be élelmiszereinket, méginkább, hogy milyen élelmiszereket vásárolunk, mert bár a banánról és egyéb, jellemzően tengerentúli  országokból érkező falatokról lemondhatunk, jó eséllyel rizst mind fogyasztunk. De vajon megnézzük, az honnan érkezett?

A Valencia környéki rizstermesztők nálam mostantól elsőbbséget élveznek, legyen bár szó zöldséges paelláról, tenger gyümölcseivel készült arroz meloso-ról, vagy éppen a jól ismert rizibiziről

Fotók: Pottyondy Ákos

Kapcsolódó tartalom
„Hit és hagyomány, ez az, ami még mindig visz előre” – spanyol őstermelőkkel beszélgettünk
Pottyondy Ákos | 2023. január 30

„Hit és hagyomány, ez az, ami még mindig visz előre” – spanyol őstermelőkkel beszélgettünk

Európa-szerte járva ugyanazt halljuk, ha termelőkkel, gazdákkal beszélgetünk. Nehéz évek vannak mögöttünk, és talán még nehezebbek jönnek, mert változik az időjárás, és az eddig bevetett trükkök egyre kevesebbet érnek. Mégis érdemes szétnézni a Kárpát-medence más országaiban és azokon túl is, ugyanis a tapasztalatok megosztásával mindenképp előrébb lehetünk.