Kertem: a hortenziák metszése

Kertem

Marcsi ezúttal az egyik legkedvesebb növényével kapcsolatban oszt meg fontos tudnivalókat. Mivel háromféle hortenzia is nő az őrségi kertben, és mindegyiket másként kell tavasszal megmetszeni, nem egyszerű ez a művelet. Hortenzia-rajongók figyelem, ne hagyjátok ki ezt a videót! A metszés után Marcsi egy gyors és tápláló fogást is főz, rakott kel készül a konyhájában.

2. évad 3. rész

Marcsi egyik kedvenc zöldsége a spárga, így megpróbálkozik otthon is a termesztésével. Megmutatja, milyen lehetőségeink vannak, és mire van szüksége a spárgának ahhoz, hogy sikeresen növekedni és teremni tudjon. A munka végeztével egy karalábéfőzeléket készít, ami ilyenkor, kora nyáron a legfinomabb zsenge, friss karalábéból. 

Marcsi ezúttal a virágoskertben tevékenykedik. Megmutatja gyönyörűen virágzó rhododendronjait és azáleáit, és elmondja, miképpen gondozza őket, hogy minden évben virágba boruljanak. Az is kiderül, mi az a Chelsea chop, és milyen növények esetében érdemes alkalmazni. Az epizód második felében pedig elkészíti kedvenc rakott karfiol receptjét. 

Marcsi ezúttal az üvegházban dolgozik , és mivel rengeteg kérdést kapott ezzel kapcsolatban, ezeket is megválaszolja.

A munkálatok után pedig készít egy fantasztikus, négysajtos gnocchit.

A tél folyamán Marcsi batátapalántákat nevelt, most pedig eljött az ideje, hogy kiültesse őket a permakultúrás ágyásba. Mivel ez egy fagyérzékeny növény, érdemes biztosra menni az ültetésnél, és mindenképpen megvárni a tavaszi fagyok végét, így Marcsi is kivárt, hiszen idén rendkívül szeszélyes az időjárás. A munka végeztével egy igazi vendégváró fogást mutat, ugyanis pitát készít, amit megtölt friss zöldségekkel és érett kecskesajttal. 
A palántákat ÍGY készítette Marcsi, később pedig ÍGY dolgozott velük.

Végre melegszik az idő, így el lehet vetni a cukorborsót. Marcsi megmutatja, hogyan készíthetünk praktikust támasztékot neki, amire majd fel tud futni. A munka végeztével egy spenótos rizottót is készít.

Nehezen indul a kertészek számára az év , a növények az Őrségben is lassan fejlődnek. Marcsi megmutatja, miket vetett eddig, aztán kétféle burgonyát is elvet a permakultúrás ágyásba. Ezután csípős csirkeszárnyakat készít friss zöldsalátával.

Marcsi batátája gyönyörűen kihajtott, így ideje a hajtásokat egyenként elültetni, hogy szép, erős palánta legyen belőlük, és a későbbiekben bőséges termést tudjanak majd hozni. 
A munka végeztével pedig egy villámgyors bögrés mákos sütemény is készül. 
A batátatermesztésről szóló korábbi epizódot itt találjátok.

Marcsi a kertjében található zsályadombot veszi gondozásba. Fontos ebben az időszakban a tápanyagutánpótlás, és persze a locsolás is, ha nagy a szárazság. A munka végeztével megmutatja hogyan készül az osztrák burgonyasaláta. 

Marcsi tavaly ősszel permakultúrás ágyást készített, amit most fel is avat. Spenótot vet az ágyásba, majd pedig elpalántázza kedvenc salátáit is. A munkálatok után egy vegán, gluténmentes kölesgombócot készít, ami tulajdonképpen egy hamis túrógombóc. 

Még nem késő, hogy nyírfavizet csapoljunk, és érdemes is megpróbálni, hiszen ez a különleges folyadék igazán jótékony hatással van a szervezetre. Marcsi megmutatja, miként fogjunk hozzá. A munka végeztével pedig egy nagyon gyors édességet is készít. A csokoládés minitortákat egy fél órán belül fel is tálalhatjuk, ha a család valamilyen desszertet kíván. 

Megoszlanak a vélemények a fagyöngy hasznosságáról. Marcsi ezúttal úgy dönt, hogy lemetszi a nagyon régi, és számára igen értékes almafájáról, mivel egy másik hasonló fa már tönkrement emiatt a kertjében. A munkálatok után azt is megmutatja, hogyan készíti el a friss spenótot főzeléknek. 

Marcsi elkezdi a kertben a veteményezést. A magasított ágyások földjét komposzttal gazdagítja, majd pedig különféle répamagokat vet, illetve négy féle dughagymát is elduggat. A répák és a hagymák közös ágyásba kerülnek, hogy távol tartsák egymás kártevőit. A munka végeztével Marcsi bányicát készít, egy friss zöldségekkel és különféle sajtokkal teli fogást, mely kiváló reggeli lehet egy ráérős hétvégén.