Európa legnagyobb beltéri betlehemét és egy igazi adventi falut találunk a Balaton mellett – irány Vörs!

Van egy aprócska zsákfalu Somogy vármegye északnyugati csücskében, a Kis-Balaton hivatalos fővárosa, egykor a bödönhajó-készítés központja volt. Itt található Európa legnagyobb beltéri betleheme is, amelyet 1948 óta minden évben megépít a település közössége. Ilyenkor az 500 főt se számláló Vörs igazi adventi faluvá válik: karácsonyi vásárral, bábos betlehemes hagyományokkal, pásztorjátékkal, ünnepi kiállítással hívogat. 

Tiszta étrend: étkezzünk úgy, mint a 18. századi tihanyi bencés szerzetesek!

Az ipari élelmiszerek korában egyre nagyobb jelentőséggel bír a clean eating, azaz a tiszta étkezés. A természetes, jó minőségű alapanyagok használata, a feldolgozott élelmiszerek helyett a valódi ételek fogyasztása nem csupán egészségünkre lehet jó hatással, de egy valóságosabb, emberibb dimenziót is nyújt számunkra a gasztronómián keresztül. E téren sem kell feltétlenül feltalálni a spanyol viaszt, elég, ha elődeink, az iparosodás előtti világ étrendjeit fürkésszük. 

Élő vagy holt, ő elkapja a gyilkost – Kenneth Branagh legújabb Poirot-filmje az eddigieknél is jobb

Az Agatha Christie regényeiből, David Suchet főszereplésével készült egész estés Poirot-filmváltozatok sokszor elképesztően jó, komplex krimikre sikeredtek. Minden adott is ehhez: csodás szereposztás, gyönyörű látkép, erős operatőri munka, pazar díszlet és jelmez, Christie remekbe szabott történetei az arisztokratákról. Ott sem stimmelt minden a szövegekkel, de Branagh-nál végképp nem, mert a Szeánsz Velencében az eredeti regénynek csak a csontvázát tartalmazza. Azonban mindent éppúgy tud, mint a nagy elődök, sőt, látvány és atmoszféra kérdésében rájuk is tesz egy lapáttal. Persze nem feltétlenül érdemes az almát és a körtét összehasonlítani, most egy egész más Poirot-val állunk szemben.

Tündérek és boszorkányok nyomában: 4+1 banyaház a Káli-medencében

Kevesen hallottak Szádeczky-Kardoss Gézáról, aki számos tematikus túramozgalmat keltett már életre, érdemes ezeket végigjárni, Magyarország rejtett kincseit felfedezni. Ezek közé tartozik A vadlányok és tündérek titka a Balaton-felvidéken nevű túra is. A szerző füzete többek között a mosóházak, más néven banyaházak világába kalauzol el. A helyszíneken elsősorban annak a szellemét érezhetjük meg, hogyan éltek az asszonyok közösségi életet egykor.

Régi mesék ölelésében – Egy vállusi summás asszony mesevilága a Balatoni Múzeumban

A régi, vándorló magyarok vagy az indiánok juthatnak eszünkbe arról, hogyan éltek együtt a summások, és hogyan meséltek a nagy öregek esténként történeteket az ifjabbaknak. A keszthelyi Balatoni Múzeum állandó kiállítása is kiemelkedő, viszont a időszaki tárlatuk, az Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága erre még rátesz egy lapáttal. Dedikált célja, hogy élményközpontú módszerrel mutassa be kulturális identitásunk egyik jellegzetes néprajzi értékét és a summások életformáját, amit egy Keszthely környéki település még 1945-ig is őrzött.

„Most én lettem a halál, a világok pusztítója” – az Oppenheimer című filmről

Christopher Nolan epikus, nagyszabású filmjei mindig különleges attrakciónak számítanak, ez az Oppenheimer esetében sincs máshogy. Cillian Murphy játssza a címadó J. Robert Oppenheimert, akit az „atombomba atyjaként” tartanak számon. Ha a Manhattan-terv tudományos vezetőjéről van szó, rendre felmerül egy idézet tőle, amelyet ő maga is a Bhagavad-gítá szent könyvéből idézett tovább, s amelynél jobb és drámaibb összefoglalása nem is lehetett volna annak, mit is tett a Manhattan-projekt a világ jövőjével: „Most én lettem a halál, a világok pusztítója”. 

Harry Potter bűvöletében a világnapja kapcsán: mit írt még Rowling?

Manapság gyakorlatilag minden napra esik egy-egy világnap vagy nemzetközi nap, így mostanság ünnepelhettük például a rádióamatőrök, a vakvezető kutyák vagy a testvérvárosok világnapját, ma pedig nem más következik, mint a nemzetközi Harry Potter-nap, ugyanis május 2-án a roxforti csatában Harry Potter legyőzte minden idők leggonoszabb varázslóját, Voldemortot. Elő a könyvekkel, filmekkel, legókkal, Potter-babákkal és társasokkal, élvezzük ki újból a világ egyik legnagyszerűbb történetfolyamát, és közben nézzük meg, mi mindent írt is az, aki nélkül szegényebbek lennénk egy teljes univerzummal.

Már követem az oldalt

X