Időkapu nyílik Zsámbékon: gyere velünk a középkorba! Fékomadta!

Kult

Időkapu nyílik Zsámbékon: gyere velünk a középkorba! Fékomadta!

Hatodik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legkülönlegesebb interaktív történelmi fesztiválját a zsámbéki Fékomadtát, ahol megelevenedik a középkor – harcosok, lovasok, kézművesek, zenészek, bábosok. A közönség aktívan becsatlakozhat, és persze a középkori gasztronómia és remek zenekarok koncertjei, valamint az esti fáklyás felvonulás és folkkocsma sem maradhat el! A tartalmas, rendkívül informatív, család- és oktatásbarát fesztivál keretében, első alkalommal rendezik meg a „Királyok útja” Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi teljesítménytúrát, amelyen lovasok és gyalogosok vesznek részt korhű felszerelésben, ahol a résztvevők komoly szakmai zsűri jóváhagyásával vehetnek részt.

A fesztivál az egykor Zsámbékon élő Aynard lovag legendáját eleveníti fel. A legújabb kutatások szerint, a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői. A Fékomadta Fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre ezelőtt hat évvel, hogy az interaktív összművészeti fesztiválon betekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába.

„A Fékomadtával igazi különlegesség a magyar fesztiválpiacon. A rendezvény sikerét mutatja, hogy minden évben egyre többen érkeznek hozzánk - közülük sokan visszatérő vendégek – hogy elmerüljenek a középkori élményekben, betekintsenek Zsámbék Árpád-kori múltjába úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a megfelelő elfoglaltságot reggeltől estig. Nagy öröm, hogy idén az országosan egyedülálló és hagyományteremtő „Királyok útja” történelmi teljesítménytúrát is sikerült bekapcsolni a programok közé és már két napon át láthatjuk vendégül a hozzánk érkezőket ezen az ingyenes fesztiválon” – mondta Horváth László, Zsámbék polgármestere.

Október 11-12-én minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket:

az első napon sátorverésben és a táboréletben vehetnek részt az ide érkezők történelmi újrajátszó csapatok részvételével, majd fogadják az I.Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi teljesítménytúra résztvevőit,

utána borkóstoló és folkkocsma vár mindenkit, ahol a vérpezsdítő borokat a Nyakas-hegyi Borút Egyesület, a remek muzsikát pedig Juhász Dénes és barátai biztosítják.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Fejér János

A fesztivál második napján, október 12-én a Romtemplomnál megnyílik az Aynardok nemzetségi temploma, korhű viseletbe öltözött animátorok és tárlatvezetés várja a fesztivál résztvevőit. Délben Úrangyala imádságot tartanak az Öregtemplomban a lovag és házanépe részvételével. A Zárdakertben 10.00 órától nyílik meg a forgatag,

az élő Árpád-kori falu, fazekasok, kovácsok, kőfaragók, fafaragók, asztalosok, gyertyamártók és sok kézműves mester keze alatt ég a munka nyitott műhelyekben, amelyekbe be lehet csatlakozni.

Közben érkeznek dobosok, dudások és megnyílik az Árpád-kori látványkonyha, ahol csontjáról ehető majd az omló hús, ser és nyakasi bor folyik a pecsenyékre.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Simon Léna

A fesztiválon a hagyományőrző csoportok részvételével megrendezett eseményekbe a közönség is bekapcsolódik, így egy pillanat alatt részesei lehet bárki egy középkori csatának, táncnak. Ki lehet próbálni az íjászatot és részt lehet vehet a bajvívásban is. A nap folyamán lesz számos közösségi történelmi játék és bemutató, bemelegítő haditorna, hídharc verseny, évről évre nagyon kedvelt program a várfoglaló interaktív csata gyerekeknek és már visszatérő hagyomány a Birkacinca is!

Délután a várostromra kerül sor, a hagyományőrző nagycsatát testközelből élheti át közönség.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Horváth Botond

Sötétedéskor a fáklyás felvonuláson megnyílik a Zsámbéki bestiárium, megelevenedik a középkori ember misztikus világa hatalmas szörnyekkel, óriásokkal, dobosokkal, dudásokkal, tűzzsonglőrökkel.

A Fékomadta minden évben remek zenei élményeket is kínál, minden évben különleges zenekarok mutatkoznak be.

Napközben a Hangdagasztó, az Avar Horda, a Musica Veneris és a Csörte muzsikál majd, este 19.00-től pedig a felvidéki Valar zenekar, majd 20.30-tól a Szelindek lép színpadra. Késő este a folkkocsmában a Kontáros moldvai muzsikája várja a résztvevőket.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Horváth Botond 

„A Fékomadta egyedülálló hangulatú fesztivál lett az évek folyamán. Egy igazi időalagút, melybe, ha belépsz, hatalmas sátoros ünnepen találod magad az Árpád-kori Zsámbékon. Egy kis fricska a digitális világnak, mert itt minden élmény személyes, minden tárgy kézzel készül, szeretettel, és a természettel együtt élve. Olyan életérzés, mint egy nagy családi találkozó, azoknak, akik kíváncsiak ezredéves értékeinkre, ahova a külföldről és belföldről érkezők, hagyőrök és fesztiválozók, szinte már haza érkeznek” – mondta Fejér Máté, a Fékomadta alapító-művészeti vezetője.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Horváth Botond 

Fékomadta – Árpád-kori hagyományőrző találkozó és óriásbábos felvonulás

2024. október 11-12. Zsámbék

Október 11. – Zárdakert

  • 15.00 – Sátorverés
  • 16.00 – Táborélet Történelmi újrajátszó csapatok testközelből
  • 18.00 – Királyok Útja Az I.Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi teljesítménytúra fogadása
  • 19.00 –Borkóstoló és folkkocsma A Nyakas-hegy pincéinek legjavát verjük csapra, mely az Etyek-Budai borvidék különleges, feltörekvő lankáin termett. A vérpezsdítő borokat a Nyakas-hegyi Borút Egyesület biztosítja. Muzsikál: Juhász Dénes és barátai.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Horváth Botond 

Október 12.

– Romtemplom

  • 10.30 – Az Aynardok nemzetségi temploma Tárlatvezetés az Öregtemplomban, korhű viseletbe öltözött animátorokkal.
  • 12.00 – Angelus Úrangyala imádság az Öregtemplomban, a lovaggal és házanépével.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Horváth Botond

Zárdakert

  • 10.00 – Falvak népe ÉlőÁrpád-kori falu. Fazekasok, kovácsok, kőfaragók és sok kézműves mester keze alatt ég a munka nyitott műhelyekben. Lehet fonni-szőni, fát faragni. Rackabirka a karámban. 
  • 11.00 – Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Árpád-kori látványkonyha, omló hús a csontjáról, ser és nyakasi bor a pecsenyékre, íjászat, bajvívás. Avar Horda, Csörte, Musica Veneris
  • 13.00 – Élet a majorságban: „A pörös nap” Történelmi játékés bemutató, bemelegítő haditorna, hídharc verseny
  • 14.00 – Várfoglaló Interaktív csata gyerekeknek.
  • 14.30 – Mesterek órája Bemutatkoznak a kézműves műhelyek
  • 15.00 – Hangdagasztó koncert
  • 15.30 – Birkacinca vezeti Gyerekhad Zsámbék
  • 16.30 – Ostrom Hagyományőrző nagycsata. Mert ha már megépítettük a várat meg is kell ostromolni!!
  • 17.30 – Zsámbéki bestiáriumMegelevenedik a középkori ember misztikus világa. Fáklyás vonulás hatalmas szörnyekkel, óriásokkal, dobosokkal, dudásokkal, tűzzsonglőrökkel.

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Horváth Botond 

Koncertek:

  • 19.00 – Valar (Felvidék)
  • 20.30 – Szelindek
  • Kontáros moldvai buli és Ősbikinifenék folkkocsma

Fotó: Fékomadta Fesztivál / Simon Léna

A Fékomadta látogatása ingyenes, várunk mindenkit szeretettel. Bővebb információ a Fékomadta Facebook oldalán.

Nyitókép: Fejér János

 

Ajánljuk még: