
TÖK jó Yorkshire Puding
Mennyei, őszi hangulatú falatka, amelyben a langyos, kacsazsíron sült kosárkák mély, földes illata találkozik a hideg, tejszínes sütőtökhab puha eleganciájával. A kacsazsír nemcsak magasra és roppanósra emeli a tésztát, hanem sajátosan gazdag, őszi karaktert is ad minden egyes falatnak. A krém levegős, lágy és fűszeresen selymes; benne a chili, a só és a zsálya finom játéka hozza elő a sütőtök valódi, édes–földes mélységét, a juharszirup pedig bársonyos, enyhén karamelles édességgel kerekíti az egészet. A tetejére szórt pirított tökmag finoman roppan, illatos melegséget és egy halvány, füstös lezárást ad minden falatnak.
Elkészítés
-
Tészta elkészítése: 1. A sütőt melegítsük elő 220 C fokra. 2. Egy tálban verjük fel a tojásokat és öntsük hozzá a tejet, keverjük össze vele. 3. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, jól keverjük össze, dolgozzuk simára, adjuk hozzá a sót és szerecsendiót. 4. Pihentessük minimum 20-30 percig szobahőmérsékleten. 5. A muffin forma mélyedéseibe tegyünk 1-1 tk. kacsazsírt és tegyük az előmelegített sütőbe. 6. Hagyjuk bent 8-10 percig, hogy a zsír nagyon forró, szinte füstölgő legyen. 7. Keverjük át a pihentetett tésztát és vegyük ki a forró kacsazsírral teli muffin formát a sütőből. 8. A forró zsírba öntsük bele a tésztát a mélyedések kb. feléig - gyorsan, határozottan és azonnal tegyük vissza a sütőbe. 9. Süssük 18-20 percig, az ajtó nem szabad kinyitni közben. Akkor jó, ha a pudingok látványosan felfutnak, csipkés aranybarna peremük lesz.. 10. Hagyjuk kihűlni.
-
Sütőtökkrém elkészítése: 1. A sütőtökpürét keverjük jól össze a mascarponéval, ajduk hozzá a sót és fűszereket. 2. A tejszít külön verjük fel lágy habbá (semmiképp ne legyen kemény). 3. A felvert tejszínt óvatosan forgassuk bele a tökkrémbe, hogy könnyű mousse szerű krémet kapjunk. 4. Tegyük a hűtőbe 20-30 percre dermedni, levegősödni.