
Karácsonyi kalácskoszorú
Családi ünnepi recept
Elkészítés
-
A langyos tejet, a sült és pürésített (ne legyen forró) sütőtökkel elkeverjük.
-
Hozzáadjuk az élesztőt, az átszitált lisztet, a sót, a lágy vajat és a kristálycukrot. Lágy tésztává dagasztjuk.
-
Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 40 x 50 cm téglalappá nyújtjuk, hosszanti oldalon középen kettévágjuk.
-
A tészta egyik felét szilvalekvárral megkenjük, porcukros mákkal megszórjuk, vízzel enyhén megpermetezzük.
-
A tészta másik felére rászórjuk a kis kockákra vágott marcipánt és 30 g pirított mandulát.
-
Feltekerjük a megtöltött tésztákat. Majd a tetején enyhén bevágjuk és a két tésztát összefonjuk, majd vajazott lisztezett kuglófformába tesszük. Az elejét és a végét összenyomjuk.
-
Tetejét felvert tojással megkenjük, a maradék 10 g mandulával megszórjuk, 40 percet kelni hagyjuk.
-
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
-
Ha nagyon pirulna a teteje, sütés közben sütőpapírral letakarjuk.
-
Formában hagyjuk langyosra sütni, majd porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.
-
Ízlés szerint borhabot vagy vaníliásodót is kínálhatunk hozzá.