Karácsonyi kalácskoszorú

Karácsonyi kalácskoszorú

Családi ünnepi recept

Hozzávalók


  • 1 db tojás
  • 30 g porcukor
  • 70 g mák
  • 100 g fehér marcipán
  • 100 g szilvalekvár
  • 40 g szeletelt mandula
  • 60 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 2 csipet só
  • 500 g búza finomliszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 200 g sütőtökpüré
  • 150 g tej

Elkészítés

  1. A langyos tejet, a sült és pürésített (ne legyen forró) sütőtökkel elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk az élesztőt, az átszitált lisztet, a sót, a lágy vajat és a kristálycukrot. Lágy tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 40 x 50 cm téglalappá nyújtjuk, hosszanti oldalon középen kettévágjuk.
  4. A tészta egyik felét szilvalekvárral megkenjük, porcukros mákkal megszórjuk, vízzel enyhén megpermetezzük.
  5. A tészta másik felére rászórjuk a kis kockákra vágott marcipánt és 30 g pirított mandulát.
  6. Feltekerjük a megtöltött tésztákat. Majd a tetején enyhén bevágjuk és a két tésztát összefonjuk, majd vajazott lisztezett kuglófformába tesszük. Az elejét és a végét összenyomjuk.
  7. Tetejét felvert tojással megkenjük, a maradék 10 g mandulával megszórjuk, 40 percet kelni hagyjuk.
  8. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
  9. Ha nagyon pirulna a teteje, sütés közben sütőpapírral letakarjuk.
  10. Formában hagyjuk langyosra sütni, majd porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.
  11. Ízlés szerint borhabot vagy vaníliásodót is kínálhatunk hozzá.