ZónánTúl

Kukoricatörés, avagy egy őszi challenge a határban, ami élni tanított

Gyerekként jópárszor vettem részt kukoricatörésen. Nem könnyű munka ez, de annál jobb móka – szívből ajánlom csapatépítő tréningnek is. Részben azért, mert az én életemre mai napig hatással van, hogy negyven éve miképp dolgoztam a földeken.

Gyerekként akkor szerettem a leginkább kukoricatörésen részt venni, ha a csöveket nem egy traktor pótkocsijának a platójára dobáltuk, hanem lovaskocsira. Máig előttem van a viharvert jármű képe, meg az öreg kanca is, aki türelmesen álldogált a kocsi előtt. Ott kellett várnia befogva, hiszen ő úgy araszolhatott csak, ahogy mi haladtunk a sorokkal. Minél messzebbre kerültünk a kocsitól, annál nagyobbat kellett dobni, annál nagyobb volt az esélye, hogy eltaláljuk az állatot – azt nem szerette, bár nem tiltakozott szegény.

Az emberek annál jobban zsörtölődtek, ha valakinek ki-kicsúszott a kezéből a kukoricacső. Nagyot üt az, horzsol is, ha súrolóra találjuk el a másikat.

Első számú szabály tehát az volt: jól kell dobni, és kész.

Néha, nehezebb napokon csak a sor szélére, kupacokba hajigáltuk a csöveket, mert délután jött a lovaskocsi. Olyankor plusz feladat volt a földről összeszedni, kocsira dobálni a leszedett termést – fárasztó munka volt ez, ahogy a kukoricatörés más részfeladatai sem kímélik az embert.  

Az erős és pontos célzás mellett kihívás volt az is, hogy jól törjük le a terményt a szárról. Néha – főleg ha igazán száraz már a szár –, lejön szinte magától, kibújik a hajából is, máskor azonban ellenáll. Ezekben a helyzetekben tekerhetjük, gyűrhetjük a kukoricát, ahogy csak tudjuk, és a siker még így sem garantált. Gyerekként gyakran kifogott rajtam egy-egy cső.

Fiatalasszonyként is vettem részt ilyen nagyszabású kihíváson, beégett az emlékezetembe az is, részben azért, mert a kukoricatörés utáni hajnalban indult meg a szülés a harmadik gyerekkel. Nagy pocakkal is beszálltam a munkába és nem volt ez valami nagy dolog a falun harminc évvel ezelőtt. Simán belefért a vidéki élet rutinjába, inkább az lett volna furcsa számomra is, ha otthon maradok. Valószínűleg ez a szemlélet is közrejátszott abban, hogy egyetlen plusz kiló se maradt rajtam szülés után. Az a fajta, a fizikai munkát is felvállaló életforma nem engedte a sunyi kilók felcsúszását. Amennyit megettem, annyi le is ment rólam.

Persze ezeket a gondolatokat csak most, a városi életmódból fogalmazom meg, mikor már más rutinokat, más megoldási módokat is ismerek. Néha rácsodálkozom, milyen sok színe van az eddigi életemnek. Mennyi minden belefért, milyen szépen elfért, elfér benne a vidéki meg a városi létezés színe-java, eszenciája. A por a mezítlábas talpamon, a sáros csizma, a kukoricatörés, a napestig tartó kapálás, meg a néma kacsák örökös őrzése szépen összefolyik a szerkesztőségek mesterséges fényével, a látszólagos csillogással, nagy sajtóeseményekkel.

Amikor úgy érzem, éppen nem vagyok a helyemen, és valami másra vágynék, akkor eszembe jutnak a kukoricaföldek, a kukoricatörés.

Felrémlik a hajnali kelés és a sietős munka, a közös akarat, hogy végezzünk a dandárjával, mire felszárad a csípős őszi harmat a bokánk körül. Aztán az esti kapkodás rémlik, a félelem, nehogy a földeken érjen az este, mert lámpánál már tényleg nehéz a pontos célzás. 

Utána viszont eszembe jut a közösen végzett fizikai munka diadala, a siker, amikor jól sikerült a kukoricatörés és elégedett volt a „gazda”, akinek kalákában segítettünk. Felrémlenek az egyszerű örömök, amik mindenfelé kísérték az életem. A falu kapcsán él bennem legerősebben az az érzés, milyen jó is volt reggel elkezdeni a munkát, este befejezni, fájós derékkal hazacaplatni, és élvezni azt, hogy időben végeztünk.

Nem mondom, hogy mindennap ilyen munkát szeretnék csinálni ma is, de hogy ez a tapasztalat segít a földön maradni, az biztos. Ott tanultam meg, mennyit ér a becsülettel elvégzett munka. Bizony sokat.

Nyitókép: Fortepan / Fortepan/Album013

Ajánljuk még:

Lármafát kell gyújtanunk a vízért, de lassan nem lesz víz, amivel elolthatnánk

Tiszteld és szeresd a vizet, mely mindent éltet és nélküle már nem lennél!” szól egy sor abból az imádságból, melyet minden nap elmondunk gyermekeinkkel, és ami gazdálkodóként messze többet jelent holmi haragoszöld környezetvédő szlogennél: mindennapi tapasztalás. Kétszázadik írásomra került sor itt az egy.hu oldalán, aminek apropóján lehetett volna valami különleges témát boncolgatni, esetleg valamiféle összegzést készíteni. Keresve sem találhattam volna azonban fontosabb és aktuálisabb témát, mint amire „véletlen” épp most, a víz világnapjához közeledve került sor: lármafát kell gyújtanunk a vízért, de lassan nem lesz víz, amivel elolthatnánk őket.