Gyermekkori nosztalgia bodzavirágos tejlevessel

Gasztro

Gyermekkori nosztalgia bodzavirágos tejlevessel

Téged is visszarepít a gyerekkordba a tejleves említése? Kóstoltad sósan, vagy édesen? Vannak, akiket gyöngéd érzelmek fűznek hozzá, mások rá se hederítenek. Nálunk évtizedekre visszamenően a bodzás tejleves a menő. Most éppen időszerű!

Tejlevesekről a régi szakácskönyvekben sokfélét olvashatunk. Van, ahol például a kisgyerekek nélkülözhetetlen táplálékaként jegyzik. A jó házikonyha című könyvben rögtön két recept is akad rá. Egyik sósan, házi, gyúrt tésztával javasolja, különösen a metélt, a kiskocka, vagy a csigatészta való bele a szerző szerint. A másik változata rizzsel és tojássárgájával készül.

A Modern háziasszony 1967-ben világos rántással javasolta indítani, és azt tejjel felöntve, sózva, pirított zsemlekockával ajánlotta. Gyerekkoromban nálunk édesen készült, tojássárgájával, vaníliával, olykor mazsolával, máskor pedig tojáshab-bóbitával, akár egy hígabb madártej. Egy lengyelországi jutalomtáborban ismerkedtem meg a sós, tésztás változattal, ami igen szokatlannak tűnt. Később tudtam meg, hogy hazánk egyes vidékein, főként az Alföldön, szintén megszokott a sós tejleves. Reszelt tésztával, betűtésztával a gyerekek kedvence volt egykor.

Tejleves édesen, csigatésztával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Dédnagyanyám bodzás tejleveséért egyenesen rajongtam. Ugyan minden évben egyszer készült, a legderekasabb bodza-időben, lehet, hogy ezért is volt oly vágyott? Fel is került a mi étlapunkra, és legtöbbször valamilyen növényi tejből készül, hogy a laktózra érzékenyek is élvezhessék. Tökéletes bevezetője egy késő tavaszi ebédnek!

Bodzás tejleves

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 10 tenyérnyi bodzavirág
  • 1 liter tej – növényi tejjel is elkészíthető
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzakeményítő
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tejszín – a növényi tejszín vagy kókuszkrém tökéletes hozzá

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A bodzavirágokat leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük és egy fél órán át áztatjuk. Leszűrjük, a virágocskákat kinyomkodjuk, és az így kapott illatos tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzakeményítővel elkeverve fölforraljuk. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt és a félretett virágocskákkal meghintve adjuk asztalra.

Ajánljuk még:

Pacalleves klasszikusan – akár másnaposság ellen is

Sokáig az egyszerű, klasszikus vidéki konyha étele volt a pacal, aztán bekúszott a kávéházakba, a kisvendéglőkbe, de teret nyert főúri és fejedelmi asztalokon is. A szocialista időkben olykor csak pult alól, a kiváltságosoknak volt szerencséjük az alapanyaghoz, a marhagyomorhoz, amit aztán órákon át kellett mosni, tisztítani, előfőzni, konyhakésszé tenni. A legjobb pacalpörkölt és pacalleves-lelőhelyek címei szájról-szájra jártak. Aztán eljött az idő, amikor a pacal kultuszétellé vált, trendi lett pacalt enni. Aki pedig pacalkedvelő, az mit sem tud a pacal eme hullámzó karrierjéről. Csak megfőzi, megeszi, mert szereti.

 

Már követem az oldalt

X