Édes ropogós gömbölyűség – küszöbön a cseresznyeszezon!

Gasztro

Édes ropogós gömbölyűség – küszöbön a cseresznyeszezon!

Van-e olyan gyerek, akit ne hozna lázba az első cseresznyék látványa? Emlékszem, amikor még a kisváros piacának asztalai nekem szemmagasságba estek, örömmel fedeztem fel rajtuk az első cseresznyéket: tízesével, kis csokorba fogva árulták a legelsőket akkor. Közelről szemléltem a fényes, piros, aprócska gömbölyűségeket, s milyen nagy volt a boldogságom, amikor láttam, édesanyám két csomócskára alkuszik: egyet öcsémnek, egyet nekem. Azok az első szemek valószínűleg sápatagok és íztelenek voltak, de én emlékszem édes ropogósságukra.

Kertünkben most három nagy cseresznyefa áll, az igazán korán érőtől a hatalmas, bíborvörös, ropogós húsúig három fajta. Így bő öt héten át mindig van temérdek cseresznyénk. Jut belőle a gyermekpocakokba, a barátok kosaraiba, a befőttesüvegekbe bőven. S természetesen a cseresznyés pitébe, a diós-cseresznyés rétesbe, meggyel, rebarbarával, bodzavirággal keverve lekvárba, s alkalomadtán egy-egy különleges fogásba is. Kedvenc cseresznyés étkeink közül ajánlunk most néhányat, bizonyítván, hogy e gömbölyű, édes gyümölcs milyen pompás társa lehet a húsnak, az egzotikus, avagy éppen pikáns fűszerek hogyan alkotnak üde, nyáreleji ízharmóniát, s nem utolsó sorban étvágygerjesztő látványt.

 

Tovább olvasok

Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással

Hozzávalók

  • 2 csirkemell
  • só, ételízesítő por
  • 10 dkg kókuszreszelék

A sütéshez: olaj

A mártáshoz: 40 dkg cseresznye

  • 3 dl natúr almalé
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 1 kiskanál reszelt, friss gyömbér
  • őrölt fehérbors

Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A csirkemellet kicsontozzuk, a hússzeleteket kiverjük, sóval, ételízesítő porral bedörzsöljük. Kókuszreszelékben megforgatjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a felforrósított olajon aranyszínűre sütjük. A mártáshoz a cseresznyét kimagozzuk és a gyömbérrel, csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesített almalében felforraljuk. Elkeverjük benne a búzakeményítőt és a tűzről lehúzzuk. A kókuszbundás hússzeleteket a cseresznyemártással és rizzsel kínáljuk.

Cseresznyerakás

Hozzávalók

  • 50 dkg cseresznye
  • 3 dl tejföl
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve
  •  4 zsömle
  • 2,5 dl tej
  • 5 d kg vaj

Cseresznyerakás – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A zsömléket apró kockákra vágjuk, a fölforrósított tejjel meglocsoljuk. A tejfölhöz hozzáadjuk az áttört túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a két egész tojást meg a citromlevet és jól összekeverjük. A megpuhult zsömlekockákat a tejfölös masszába forgatjuk. A cseresznyét kimagozzuk. Egy mély tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal. Belesimítjuk a tejfölös-zsömlés keverék felét, rászórjuk a kimagozott cseresznyének szintén a felét, majd beborítjuk a maradék masszával és cseresznyével. Előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen és hidegen egyaránt finom.

Cseresznyés batyutorta

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 60 dkg cseresznye
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg porcukor
  • a tetejére: 5 dkg porcukor

Cseresznyés batyutorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A puha vajat a liszttel, csipetnyi sóval és kevés langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt a cseresznyét kimagozzuk, a mandulát a morzsával, a fahéjjal meg a porcukorral összekeverjük. A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egyenként vékonyra nyújtunk és egy-egy, szintén vékonyra lapított marcipándarabkát helyezünk a közepére. 6-8 szem cseresznyét halmozunk rá, mandulás morzsával megszórjuk és a tészta széleit ráhajtva, batyuszerűen összefogjuk. A kis tésztabatyukat sütőpapírral bélelt tortaformába rakosgatjuk és előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral megszórjuk.