Kertünkben most három nagy cseresznyefa áll, az igazán korán érőtől a hatalmas, bíborvörös, ropogós húsúig három fajta. Így bő öt héten át mindig van temérdek cseresznyénk. Jut belőle a gyermekpocakokba, a barátok kosaraiba, a befőttesüvegekbe bőven. S természetesen a cseresznyés pitébe, a diós-cseresznyés rétesbe, meggyel, rebarbarával, bodzavirággal keverve lekvárba, s alkalomadtán egy-egy különleges fogásba is. Kedvenc cseresznyés étkeink közül ajánlunk most néhányat, bizonyítván, hogy e gömbölyű, édes gyümölcs milyen pompás társa lehet a húsnak, az egzotikus, avagy éppen pikáns fűszerek hogyan alkotnak üde, nyáreleji ízharmóniát, s nem utolsó sorban étvágygerjesztő látványt.
Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással
Hozzávalók
- 2 csirkemell
- só, ételízesítő por
- 10 dkg kókuszreszelék
A sütéshez: olaj
A mártáshoz: 40 dkg cseresznye
- 3 dl natúr almalé
- 1 evőkanál búzakeményítő
- 1 kiskanál reszelt, friss gyömbér
- só
- őrölt fehérbors
Kókuszbundás csirkemell cseresznyemártással – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A csirkemellet kicsontozzuk, a hússzeleteket kiverjük, sóval, ételízesítő porral bedörzsöljük. Kókuszreszelékben megforgatjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a felforrósított olajon aranyszínűre sütjük. A mártáshoz a cseresznyét kimagozzuk és a gyömbérrel, csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesített almalében felforraljuk. Elkeverjük benne a búzakeményítőt és a tűzről lehúzzuk. A kókuszbundás hússzeleteket a cseresznyemártással és rizzsel kínáljuk.
Cseresznyerakás
Hozzávalók
- 50 dkg cseresznye
- 3 dl tejföl
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 citrom leve
- 4 zsömle
- 2,5 dl tej
- 5 d kg vaj
Cseresznyerakás – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zsömléket apró kockákra vágjuk, a fölforrósított tejjel meglocsoljuk. A tejfölhöz hozzáadjuk az áttört túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a két egész tojást meg a citromlevet és jól összekeverjük. A megpuhult zsömlekockákat a tejfölös masszába forgatjuk. A cseresznyét kimagozzuk. Egy mély tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal. Belesimítjuk a tejfölös-zsömlés keverék felét, rászórjuk a kimagozott cseresznyének szintén a felét, majd beborítjuk a maradék masszával és cseresznyével. Előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen és hidegen egyaránt finom.
Cseresznyés batyutorta
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- csipetnyi só
- 20 dkg marcipánmassza
- 60 dkg cseresznye
- 5 dkg darált mandula
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 5 dkg porcukor
- a tetejére: 5 dkg porcukor
Cseresznyés batyutorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A puha vajat a liszttel, csipetnyi sóval és kevés langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt a cseresznyét kimagozzuk, a mandulát a morzsával, a fahéjjal meg a porcukorral összekeverjük. A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egyenként vékonyra nyújtunk és egy-egy, szintén vékonyra lapított marcipándarabkát helyezünk a közepére. 6-8 szem cseresznyét halmozunk rá, mandulás morzsával megszórjuk és a tészta széleit ráhajtva, batyuszerűen összefogjuk. A kis tésztabatyukat sütőpapírral bélelt tortaformába rakosgatjuk és előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral megszórjuk.
Ajánljuk még: