Egészség

Betilthatják, addig is előszeretettel mérgezik magukat a kamaszok – amit az energiaitalokról tudni illik

Idén októberben (ismét) felmerült, hogy betiltsák Magyarországon a 18 éven aluliak számára az energiaital fogyasztását és vásárlását. Az indok egyértelmű: az italok károsak egészségünkre, a tapasztalatok szerint pedig a kamaszok igen nehezen tartják a határt. Megdöbbentő adatokból szemezgettünk.

Az energiaitalok nemcsak a felnőttek, hanem sajnos a kamaszok körében is nagyon népszerűek, hiszen valóban felpörgetnek. Felnőttként is egészségügyi mellékhatásokkal kell számolni túlzott fogyasztásuk esetén, de gyerekként ez még fokozottabb, hiszen fejlődő szervezetről és idegrendszerről van szó. Ráadásul a gyerekek még kevésbé tudják, hol a határ, és mértéktelenül, üdítőként fogyasztják az energiaitalokat: az Országos Mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelynek során 18 év alatti gyermeket energiaital fogyasztása miatt kellett kezelni.

Az energiaitalok manapság minden boltban megtalálhatóak, hiszen bárkinek szüksége lehet egy gyors ébresztőre. Valójában azonban nem a modern kor vívmányai: a hatvanas évek elején fejlesztették ki az energiaitalokat, mégpedig Japánban: a fáradtság leküzdésére szolgáló italt egyfajta gyógytonikként forgalmazták, aminek főbb alkotóelemei a koffein, különböző B-vitaminok és a taurin. Ez utóbbi egy aminosav, amit a szervezet önmaga is képes előállítani. Számos pozitív hatása van: csökkenti a szívbetegeségek kialakulásának kockázatát, gyulladáscsökkentő, segít a fertőzések leküzdésében, megelőzi a stroke kialakulását és növeli az edzés alatt nyújtott teljesítményt. A mai italoknak is hasonló az összetétele.

Miért nem egészséges az energiaital?

A fenti ismeretek jegyében felmerül a kérdés, hogy amennyiben vitaminok és a szervezetben is megtalálható taurin van az energiaitalokban, mi az, ami egészségtelenné teszi őket. A válasz a túlzott mennyiség: az, ami kis adagban gyógyszer, nagy adagban méreg, és egy-egy ilyen ital önmagában is túl sokat tartalmaz az olyan összetevőkből, mint a koffein és a cukor, de ráadásul sokan mértéktelenül fogyasztják őket. Arról nem beszélve, hogy az ilyen vegyületek együttes hatása erősebb lehet, mint külön-külön.

Felnőtteknek a napi koffeinadagot 400 milligrammban maximalizálták, míg 12 és 18 éves kor között ez legfeljebb 100 milligramm lehet. Mindennek ellenére akad olyan energiaital, aminek 250 milliliterjében 80 milligramm koffein található, és olyan is, aminek 57 milliliterjében 200 milligramm a koffein. Például fél liter Red Bull fogyasztása huszonnégy százalékkal növeli a koncentrációt és a memóriát: csakhogy ebben a mennyiségben 160 milligramm koffein van, ami jócskán meghaladja azt, ami egy fejlődő szervezet számára megengedett.

A másik probléma az, hogy egy energiaital mellett egyéb élelmiszerekből is magunkhoz vehetünk koffeint: márpedig

egy kamasz fogyaszthat emellett teát, csokoládét, kakaót, kólát is, így már könnyen összejön a napi koffeinadag.

A koffeinen túl nem elhanyagolható az a cukormennyiség sem, ami ezekben az italokban van. A cukor ráadásul csökkenti az éhségérzetet, akadályozza, hogy a fogyasztók egészséges szénhidrátokat vigyenek be szervezetükbe, hosszabb távon pedig hízáshoz és cukorbetegség kialakulásához is vezet.

Az energiaital-fogyasztás hatásai

Az energiaitalok növelik a vérnyomást és a pulzusszámot, szívdobogás-érzést okoznak, stimulálják a központi idegrendszert, megterhelik a májat és a vesét, vízhajtó hatásuk miatt kiszáradáshoz vezethetnek, különösen akkor, ha valaki alkoholt is fogyaszt vagy sportolás közben issza az energiaitalt. Előfordulhat alvászavar, pszichotikus tünetek, például hallucináció, epilepsziás roham, illetve a még kialakulatlan idegrendszer fejlődésére is káros hatással lehet az energiaital rendszeres fogyasztása.

Ha valakinek pedig rejtett szívproblémája van, akár egyetlen doboznyi ital elfogyasztásától is meghalhat, de a cukor és a koffein rendszeres fogyasztása együtt szívritmuszavart is okozhat. Gyermekekre, különösen a 14 éven aluliakra mindez fokozottan érvényes. A koffeinre különösen érzékeny embereknél pedig már egy kisebb mennyiség is kiválthatja a mellékhatásokat, és létezik koffeinmérgezés is.

Nem véletlen, hogy az Országos Mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelynek során 18 év alatti gyermeket energiaital fogyasztása miatt kellett kezelni. Elrettentő példa annak a 18 éves fiatalnak a története, aki napi három energiaitalt fogyasztott el, majd kómába esett.

Reggeli helyett energiaital

Az energiaitalok sajnos rendkívül népszerűek pont azért, mert a kávénál is erősebb a hatásuk: 2020-ban világszerte több, mint 53 milliárd dollár bevételt hozott az iparág, ami 2028-ig várhatóan 7,2 százalékos éves növekedést fog követni. Ezt a magyar adatok is alátámasztják, ugyanis évente 64 millió energiaital fogy Magyarországon.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi, 16 országra kiterjedő tanulmánya hihetetlennek tűnő adatokat közöl: eszerint a 10-18 éves korosztály 68 százaléka, a tíz év alatti gyermekek 18 százaléka ivott már energiaitalt. 2018-as adatok szerint pedig minden ötödik 10-14 éves gyerek fogyaszt energiaitalt reggelire.

Szlovák adatok szerint meglehetősen megnőtt a kamaszok körében az energiaitalok fogyasztása, egyúttal azt is megállapítják:

a fiatalok 15 százaléka folyamodik havi legalább egy alkalommal gyógyszerhez, hogy el tudjon aludni.

Ez többek közt az energiaital számlájára írható.

A fő probléma az, hogy a fiatalok az energiaitalra üdítőként tekintenek, így nincsenek feltétlenül tisztában azzal, milyen károkat okoznak maguknak. Nem tartják a mértéket, és könnyen függővé válnak, hiszen a koffeinre rá lehet szokni.

Mindezek révén felvetődött, hogy Magyarországon betiltsák az ilyen jellegű italok fogyasztását a tizennyolc éven aluliak számára. Nem lenne egyedi eset, ugyanis Lengyelországban a jövő évtől nem vásárolhatnak olyan italokat a fiatalok, amiben 100 milliliterenként 15 milligrammnál több koffein van. A litvánoknál és a letteknél pedig ez már régóta így működik, és a törökök is jó pár éve korlátozásokat vezettek be.

A különböző tiltási kísérletekre azonban az energiaitalokat gyártó cégek úgy reagálnak, hogy változtatnak az összetevőkön.

A fogyasztók szempontjából hasznos volna a további edukáció e temában, mivel a szülők sokszor maguk is fogyasztják ezeket az italokat. Ahogy régen a csokoládét vittünk felvételi, nehéz dolgozat, érettségi előtt, most sokan energiaitalt választanak maguknak, hiszen az segíti a koncentrációt. Hosszabb távú megoldás vélhetően az lenne, ha az iskolákban szembesítenék a diákokat azzal, mit is fogyasztanak, és ajánlanának alternatívákat. Felhívhatnák a figyelmet a sport- és energiaitalok közötti különbségekre, és arra is, hogy mivel lehet kiváltani ezeknek a koffeinben gazdag leveknek a hatását, esetleg az iskolai büfékben is árulni egészségesebb alternatívákat.

Ajánljuk még:

Alma Alzheimer-kór ellen, avagy a nagy flavonoid-mese

Terjedő népbetegség a demencia, ezért egyre több információ, és téves információ kering róla a közbeszédben. Az egyik legújabb az, hogy ha rendszeresen almát fogyasztunk, nem leszünk Alzheimer-kórosok, s ha demens eszik rendszeresen almát, akkor lassabb a betegség lefolyása az almában található flavonoid nevű anyag miatt. Ez az elgondolás ebben a formában semmiképpen sem igaz, de abban van igazság, hogy a táplálkozás reformja lassíthatja a dementálódási folyamatot.

 

Már követem az oldalt

X