Krisztuspálma, Jónás fája, csodafű – a ricinusolaj igazi csodaszer, de a növény magja nem rágcsálnivaló!

Kert

Krisztuspálma, Jónás fája, csodafű – a ricinusolaj igazi csodaszer, de a növény magja nem rágcsálnivaló!

A modern kozmetikai ipar megjelenése előtt az egyik legtöbbet méltatott szépségápolási olaj volt, de a csomagolt termékek korszaka kiszorította a polcokról. Legalábbis látszólag. A ricinusolaj ugyanis számos kozmetikai termék alapanyaga, és még mindig nagyon kedvelt megoldás a bőr számos problémájának kezelésére. Nem árt azonban vigyázni vele, mert kevés az annyira kettős megítélésű növény, mint a ricinus. 

Jézus keze

A fennmaradó történelmi források szerint a ricinusolaj használata már az ókori Rómában is elterjedt volt: Palma Christi-nek, azaz Jézus kezének is hívták ezt a sokak szerint csodatévő olajat. A történészek szerint több, mint 4000 évre nyúlik vissza a ricinus növény magjának sajtolása, és ezzel a ricinusolaj előállításának gyakorlata, ráadásul számos különböző kultúrában ismerték: a az egyiptomiaktól kezdve a perzsákon át egészen az indiai vagy görög civilizációig. Jónás könyvében is találkozhatunk vele: Jónás prófétának árnyékot adott ninivei küldetése idején. A történet szerepel a héber Bibliában, az Újtestamentum is hivatkozik rá, sőt: még a Korán is említést tesz róla.

A népi gyógyászatban belsőleg hashajtóként használták, mert ebben a rosszul felszívódó olajban a bél belső falát izgató anyag (ricinolsav) található.

Ennek nátriumsója fokozza a bélmozgásokat, ám közben vérbőséget nem okoz, így hamar megoldja a székrekedéses problémákat. Bár a ricinusolaj íze nem túl kellemes, a várandós asszonyok körében is népszerű volt: úgy vélték, hogy csökkenteni tudják vele az áldott állapottal járó gyakori fáradtságérzetet. Külsőleg viszketés ellen, izomlazítóként és fájdalomcsillapítóként alkalmazták, és úgy vélték, hogy eredményesen kezelhető vele a szemirritáció és más kisebb bőrproblémák is.

Ricinus fa virága – Fotó: Pixabay / Anette Meyer 

A ricinus

A Ricinus communis egy erős esztétikai értékkel rendelkező díszcserje, amit idehaza számos néven illettek a századok során: volt már csodafa, krisztuspálma, csodafű, kerti berzseny, Jónáska bab, Jónás fája, török-mag és vakondfű is.

A ricinus egy kifejezetten gyors növekedésű, alapvetően örökzöld növény. Eredeti élőhelyén akár a 12 méteres magasságot is elérheti, de idehaza csak egyéves kultúraként tartható, így átlagos magassága 50 cm körüli (extrém körülmények között azonban találkoztak már 3 m-es példányával is).  A legtöbben látványos levelei miatt kedvelik: ezek tenyeresen 5–12 részre hasogatottak, váltakozó állásúak, durván fűrészes szélűek, és átmérőjük a 30–40 centimétert is elérheti. Színük is izgalmas: a mélyzöldtől a vöröses-lilás árnyalatokig sokféle mélységben találkozhatunk velük. Virágzata bogas: az élénkpiros, bibés nőivarú virágok felül, a sárga porzós virágok az alsó részen helyezkednek el. Termése három részre hasadó toktermés, amit száraz tüskék borítanak, ebben találhatóak sötétbarna magjai, amik szürkésfehéren erezettek. 

A ricinus magja – Fotó: Pixabay / Kalus Beyer

Kedvelt háttérnövény; kerítések és falak elé jó takaró, és sokan térhatárolóként is kedvelik. Sötét lombjához jól illenek a sárga vagy fehér virágú növények, de mivel napfénykedvelő, arra ügyelni kell, hogy más növények ne árnyékolják le. Itthon beszerezhető fajtái a Fáklya, az Auróra, a Viharfelhő és az Ezüstfelhő: ültetés előtt ezekről mindenképpen részletesebben tájékozódjunk!

A ricinus magról vethető, de sokan már a vetést is csak kesztyűben javasolják, a mag erősen mérgező volta miatt. Április végétől kerülhet földbe: laza, tápanyagdús talajba, meleg, napos és szélvédett helyre.

Kiállta az idő próbáját

Ha alaposan szemügyre vesszük a mai szépségápolási termékek összetevőit, akkor számos esetben találkozhatunk a ricinus olajával a modern kozmetikai termékekben is. Szappanok és krémek, de legfőképp hajápolószer kedvelt összetevője, hiszen egy E-vitaminban, ricinsavban és omega-zsírsavakban gazdag olajról beszélünk, ami a tapasztalatok szerint segít megerősíteni a hajhagymákat és fokozza a haj növekedését. 

Rúzsokban, szájfényekben használva fényt ad és puhítja a bőrt, szappanok esetében a krémességet köszönhetjük neki. Hatékonyan veszi fel a harcot a nyári Nap okozta bőrszárazsággal, ezért napvédő készítményeknek és utókezelő kozmetikumoknak is kedvelt összetevője. És bár tudományosan igazolt irodalma nemigen van- a generációról generációra öröklődő női praktikák szerint a szempillákra kenve erősíti azokat, és segíti növekedésüket is.

Borbás Marcsi Kertem kozmetikumok

Méreg vagy csodaszer?

Mivel a ricinusolaj a ricinus növény magjából készül, ami önmagában mérgező, nem árt tisztában lenni pár fontos információval. A ricin nem más, mint a nyers ricinus magokban található mérgező vegyület, amit egy meghatározott eljárással távolítanak el az olaj készítése során. A magból hideg sajtolással készül a ricinusolaj (oleum ricini): egy többlépcsős folyamat során, aminek legfontosabb része a mérgező vegyületek kiáztatása, kifőzése, és a nyers olaj szűrése is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odahaza nem javasolt sem a sajtolással történő próbálkozás, sem főzet készítése – erős méregről lévén szó, nem érdemes kísérteni az ördögöt! A ricin olyan erős méreg, hogy gyermekeknél már 1-2 mag fogyasztása is halálos lehet. Magyarországon élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben használata nem engedélyezett, szerepel az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezésegészségügyi Intézet tiltólistáján is. 

A ricinus megbízható forrásból szerzett olaja azonban valóban csodákat tud művelni az arra éhező bőrrel: érdemes kipróbálni, és kitapasztalni használatát. Szuperhidratálóként funkcionál, puhává és selymessé teszi a bőrt, ezért is az egyik legfontosabb komponense Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjában a Kertem hidratáló szérumnak, amely  helyreállítja a bőr frissességét, jótékony hatással van a rosaceára, szabályozza a bőr vízháztartását, zsíros hatás nélkül hidratál, megnyugtatja és rugalmassá teszi az arcbőrt, vízhiányos bőrön mélyreható eredményt hoz.

Kertem hidratáló szérum

A Borbás Marcsi Kertem kozmetikumokat megvásárolhatjátok az egy.shop.hu webáruházban.

Ajánljuk még:

Kipakoltuk a táskáinkat: milyen kozmetikumok nélkül nem megy ki soha egy nő a zord külvilágba?

Szeretjük magunkkal hordani azokat a tárgyakat, amikre napközben bármikor szükségünk lehet. Ezek között általában valamilyen kozmetikum is megtalálható: van, aki motorozni is rúzzsal megy, pedig akkor még táskát se visz. Más a szempillaspirálra esküszik vagy a parfümre. Körbenéztünk a szerkesztőségben, kinek milyen szépségápolási termék lapul a táskája mélyén. Mi ad önbizalmat a nőknek?