Otthon

Szobanövények, amik trópusi hangulatot hoznak: 7 jó választás

A buja, egzotikus szobanövények a trópusi paradicsomokat idézik, amiket most csak fotókon csodálhatunk. Ha a koffert nem csomagolhatjuk, varázsoljuk városi dzsungelt a szobába!

Jó, ha előre megfogadunk néhány tanácsot: a legjobb, ha a növényeket savanyú földbe ültetjük, kavicságyon tartjuk őket – így oda csorog a felesleges víz, és a párolgás plusz nedvességet jelent a növényeknek. Az öntözéshez használjunk lágy vizet – ha lehetséges, nem túl hideg esővizet, de ha esővíz nincs is a háznál, legalább engedjük ki a kannába a csapvizet, és csak másnap öntsük a növényre. A pára miatt kellemesebb lesz a szoba levegője, de rendszeres szellőztetéssel vegyük elejét annak, hogy penészgombák telepedhessenek meg a falakon.

És hogy melyek azok a szobanövények, amik igazi trópusi hangulatot hoznak?

Vízipálma, a pancsoló

Aki szeret pancsolni, netán a fürdőszobájában elfér egy termetes növény, annak kitűnő választás a vízipálma (Cyperus alternifolius). Strapabíró, látványos szobanövény, imádja a vizet: túlöntözni lehetetlen, de ha olykor lezuhanyozzuk, annak külön örvend. Ilyenkor persze vigyázzunk arra, hogy a földjét ne mossuk ki! Érdemes gondoskodni időről-időre a tápanyag-utánpótlásról, éppen a nagy vízigény miatt. Tavasszal ültessük át, ha jól érzi magát, akkor bizonyára kinövi a cserepét egy év alatt – de az is lehet, hogy még hamarabb. És még egy jó tanács: rendszeresen vizsgáljuk meg a környezetét, hogy a magas páratartalom mellett nem látunk-e mellette, felette penészfoltokat!

A banán trendi

Az utóbbi időben divatba jött a banán a déli országrész kertjeiben, és szobanövényként is könnyen hozzájuthatunk a kertészetekben. A törpe banán (Musa acuminata) délkelet-Ázsiából származó növény, amelynek törzsét az összetekeredett levelek adják. Ültessük minél nagyobb cserépbe vagy dézsába, jó savanyú földbe. Naponta többször vízpermetet kíván és 20-24 fokot, az ennél hidegebbre igen érzékeny – tehát óvatosan a légkondicionálóval! Megjelenésével igazi trópusi hangulatot áraszt, és ha jól bánunk vele, 3-4 év után apró gyümölcseivel hálálja meg.

Flamingóvirág

Karibi hangulatot, színt hoz a növénysarokba a flamingóvirág (Anthurium). Dekoratív, fényes zöld leveleivel díszít, és külön ékessége a torzsavirágzatot körülölelő színes fellevél, ami legtöbbször piros, de vannak fehér- és rózsaszínű, sőt fekete vagy sárga változatok is. A közvetlen napfényt nem szereti, akár más növények alatt is szépen fejlődik. Vízigénye nagy, szereti a vízpermetet. Nekem nagy kedvencem diákkorom óta, amikor hosszú hónapokig dolgoztam flamingóvirágok közt az üvegházban. Hatalmas anyanövényekről választottam le a sarjakat, az új „gyermekeket” becserepeztem – ilyen módon odahaza is szaporíthatjuk.

Pompás papagájvirág

Azoknak való, akik szeretik a színes virágokat, türelmesek és tágas helyet tudnak biztosítani egy ekkora virágnak. A papagájvirág (Strelitzia reginae) különleges, tiszteletet parancsoló növény, amely vaskos, karakteres levélzetével magában is mutatós, ám amikor megjelennek vastag szárain bámulatos, összetett virágai, akkor vonzzák igazán a tekintetet! A narancsszínű és liláskék színeket ötvöző virágzat érdekes játéka a természetnek, mert ettől mutat igazán. Ha kitépnénk a kék szirmokat, a papagájvirág el is vesztené pompás vonzerejét. Savanyú talajt, meleg környezetet, sok vizet igényel, ám a tűző naptól és a huzattól mindenképpen óvni kell. Átültetésénél nagyon óvatosan dolgozzunk, mert gyökerei könnyen elpattannak, megsérülnek.

Sárkányfa, ez életerős

A sötét lakásban nem maradnak meg a növények? A sárkányfa (Dracena) lesz a megoldás – egy kicsi fény reggel, vagy késő délután, pont megfelel neki.  Csillagalakba rendeződött leveleivel dekoratív, és ma már sokféle árnyalatban válogathatunk a fajtákból. A mintás, csíkos levelűek fénytelen helyiségben kifakulhatnak, de az egyszínű zöldek jól bírják. Párás, meleg környezetet kíván, és leveleiről időről-időre mindenképp töröljük le a rászállt port. Mint minden szobanövény, a tápoldatozás számára is elengedhetetlen. És miért lett a neve sárkányfa? Talán azért, mert a törzs megvágáskor vörös nedvet, talán sárkányvért bocsát ki. (És nem ez az egyetlen növény, amit sötét lakásban is tarthatunk!)

Haladóknak: bunkóliliom, ami gyűjti a tetveket

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a sárkányfa és a bunkóliliom (Cordyline) között, de ez utóbbit haladó szobakertészeknek ajánlanám. Ő talán a legszínesebb zöld növény, ezért igazi vidámságot hozhat a téli- vagy szobakertbe. Meleget, sok vizet és sok fényt kíván – a fény kifejezetten szükséges a levelek szépre színeződéséhez, a szín megőrzéséhez. A tűző napot viszont a bunkóliliom se tolerálja, a párás levegőt annál inkább. Savanyú talajt, lágy, langyos vizet kíván, és olykor az sem árt, ha énekelünk neki esténként – de ehhez, elismerem, tényleg haladó növényimádónak kell lenni. A pajzstetvek, a takácsatkák különös vonzódást éreznek iránta, ezért a növényünket hetente gondosan vizsgáljuk át, nem támadták-e meg kártevők.

Vénusz légycsapója, az éhenkórász

Ha pici a szoba, vagy csak éppen az íróasztal szélén van lehetőség szobakertet létesíteni, akkor ez a húsevő növény lehet a befutó. A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) egy melegigényes növény, amelynek levélcsúcsain rovarfogó képletek helyezkednek el. Ha a rovar megérinti az érzékelőket, a levelek összezárulnak, és emésztőnedvek bontják le a betolakodót. Akár egy hétig is eltelhet az emésztési folyamat, azután a levelek újra kinyílnak – érdemes nagyítóval is nézegetni ezt a pindúr növényt! Laza, tőzeges talajt, lágy vizet, párás levegőt szeret. Nálunk ritkán hoz virágot, de ha észrevesszük, érdemes a virágszárat kicsípni, mert a virág felnevelése a növényünk számára legtöbbször halálos – oly sok energiát emészt fel, hogy belepusztul.

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X