Sziklakertépítés otthon – mire kell figyelni, hogy valóban úgy nézzen ki, ahogy megálmodtam?

Kert

Sziklakertépítés otthon – mire kell figyelni, hogy valóban úgy nézzen ki, ahogy megálmodtam?

Sziklakertet építeni cukiságnak látszik. Messziről. De aki erre adja a fejét, néhány dologgal érdemes előre számoljon, hogy ne váljon giccsé, vagy néhány hónap múltán kezelhetetlen bozóttá a köves kerti kompozíció.

Ha hatalmas sziklakertet, szinte egy fél hegyoldalt szeretnénk beültetni, akkor mindenképpen hívjunk szakembert, mert a szép sziklakert káprázatos ékköve lehet ugyan egy kertnek, de megépítése igazi szakértelmet kíván. A kisebb, egy-két négyzetméteres sziklakert megalkotásához viszont magunk is hozzáfoghatunk, ha érzünk elegendő elszántságot és testi erőt: mert a kövek pakolása nehéz, igazi fizikai munka.

Mivel kezdjük? A tervezéssel. A sziklakert napos helyre való, ott van keresnivalója – egy alföldi, szélesen elterülő kert közepén tájidegennek fog hatni.

De egy déli fal mellett, egy rézsün, egy napos lejtőn a legjobb helyre lelhet. Csak ne legyen ott beárnyékoló fa vagy cserjesor, ami azon túl, hogy elveszi a napfényt és az optikai súlypontot, még a lehulló lombbal is rontja a sziklakert látványértékét. A jól kialakított sziklakert stílusában is beleillik a kert összképébe, és csak rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a szükséges összhangot. Ebben a növényválasztás lesz a legfontosabb elem!

Fotó: Unsplash / Wonderlane 

A legpraktikusabb, ha egyféle követ választunk – és lehetőleg olyat, ami helyre, a tájegységre jellemző. Így fogja befogadni a kert is a sziklakertet – és a megfelelően kiválasztott növények is ebben fogják a legjobban érezni magukat. Az eltérő színű és struktúrájú kövek összehordott kőhalom képét mutatják, nyugtalanságot sugallnak, amit a növények sem tudnak palástolni.

A földet takarni is kell a növények körül: ehhez ne használjunk fenyőkérget, hanem a kiválasztott kőből apróbb darabokat rakosgassunk a tövekhez.

Ha megvan a hely, beszereztük a köveket, akkor elkezdődhet a munka!

Jelöljük ki a sziklakert helyét, és tisztítsuk meg alaposan a gyomoktól. A tarackoló gyökerűekből egyetlen darabka se maradjon a földben, mert később nagy bosszúságot fog okozni! A kövek alá érdemes néhány centiméter vastagságban vízelvezető drénréteget, vagyis apró követ, murvát tenni. Ezt jól tapossuk le, azután kezdődhet végre a sziklák elhelyezése.

Fotó: Unsplash / Craig Thomas 

A tervünk alapján helyezzük el előbb a nagyobb, majd a kisebb köveket, a közöttük lévő részt pedig folyamatosan töltsük fel termőfölddel.

A legjobb, ha előre összekeverjük a termőföldet apró murvával, és ez kerül a kövek közé a növények számára.

Az elkészült sziklakertet hagyjuk magára, engedjük pihenni. Vagyis néhány hétig csak nézegethetjük a saját sziklakertünket, és erre azért van szükség, hogy a föld megpihenjen, a kövek beálljanak a helyükre, és szilárdan várják a beültetést.

Fotó: Pixabay / Artur Pawlak

Milyen növényeket válasszunk?

Ez szintén fogós és ravasz kérdés, érdemes a szakemberekre hagyatkozni, de legalábbis kérni ajánlásukat, hogy egy helyre hasonló igényű, egymáshoz valóban illő növények kerüljenek. Hegyvidéki területet, alpesi hangulatot, délvidéki hegyoldalakat vagy kopár sztyeppék növényvilágát szeretnénk megidézni? A növényekkel mondhatjuk el a választ. A kis párnás talajtakarók vagy a virágokkal is díszítők, az árlevelű lángvirág, a törpe tatárvirág, a pázsitviola, a délvirág vagy kristályvirág – felsorolni is lehetetlen a hatalmas növénykínálatot.

Kerülhetnek ide illatos fűszernövények, mint a kakukkfű vagy a szurokfű vagy akár törpe örökzöldek: erdei fenyő, madárbirs is.

A nagyobb kövek mellé jelöljük ki a terebélyesebb, magasabb növények helyét, míg a kisebbekből, az elterülő, talajtakarókból képezzünk csoportokat, legalább négy-öt növényt ültessünk egymás közelébe, így látványuk ereje egységükben lesz.

Fotó: Unsplash / Perry Kibler

Ha pedig csak egy erkélyünk van, vagy csupán egy ablakpárkány, akkor mini sziklakertet építhetünk egy nagyobb üvegtálban, dézsában, amihez a kertészeti árudákban kapható kis dobozos sziklakerti válogatás éppen megfelelő.

Ajánljuk még:

Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Mindent a szemnek, semmit a szájnak: a hortenzia nem ehető virág, ám annál pompázatosabb fürtökben vonzza tekintetünket, ezért sokunk szívesen látott kerti vendége. Víz- és munkaigényes cserje, de bőven meghálálja a törődést.

 

Már követem az oldalt

X