Szép

Ősszel rá kell kapcsolnunk a bőrápolásra, ha nem akarunk „elporlani”

Ahogy őszire vált az időjárás, a bőrünk sokszor már az első napokban drasztikusan reagál. Hiába több réteg ruhán keresztül fúj meg minket a hűvös szél, azonnal „porlani” kezdünk. Fontos időben belevágni a megfelelő hidratálásba és ápolásba, ha nem szeretnénk, hogy komolyabb bőrproblémáink legyenek a hidegebb hónapokban.Érdemes megelőzni a bajt és már akkor ápolni a bőrünket, amikor még csak enyhe tüneteket tapasztalunk, ne várjuk meg a kóros állapot fellépését.

Szerintem az ősz az egyik legcsodálatosabb évszak. A szemet gyönyörködtető falevelek, ahogy sárga, barna és vörös színek megszámlálhatatlan árnyalatában pompáznak. A friss és csípős reggeli levegő, amitől biztosan felébredünk, ha a kávénk nem érte volna el a kellő hatást. Jóleső érzéssel tölthet el minket a sok kerti munka, az avar gereblyézése, ami nagyszerű tevékenység akár az egész családnak. Mindeközben a bőrünk pedig vigyáz ránk, „átölel” minket. Háláljuk meg neki ezt, törődjünk vele.

A hideg és a bőrünk:

Hideg levegő hatására összeszűkülnek az erek, és lelassul a vérkeringésünk, ezáltal csökken bőrünk tápanyagellátása. A faggyúmirigyek termelése is lassabbá válik, így hamarabb kiszárad a bőrünk. Érdessé válik, viszket, feszül és néha ki is reped. Aki átélt már körömágy melletti repedést, tudja, milyen fájdalommal jár és mennyire nehezen gyógyul. Jobb elé menni a bajnak és naponta többször krémezni a kezeinket.

Káros napsugárzás, télen-nyáron:

Bár a napsugárzás nyáron veszélyes igazán, azért ősszel és télen sem teljesen ártalmatlan. Ha egy hideg napon több órát töltünk el a szabadban, ráadásul a nap is hétágra süt, érdemes egy 10 faktoros naptejjel bekenni az arcunkat, vagy olyan arcápoló krémet használni, ami eleve tartalmaz napvédő összetevőket.

Fogyasszunk sok folyadékot:

Fontos a belső hidratálás, vagyis ősszel is ugyanúgy biztosítanunk kell szervezetünknek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt. Bár nem érezzük magunkat annyira szomjasnak, azért próbáljunk meg napi nyolc-tíz pohár folyadékot meginni. Ahogy az egész testünk, a bőrünk is meghálálja. Nem nagy titok, hogy a víz a legjobb ital, amit csak ihatunk, hiszen az képes rendesen feltölteni a sejtjeinket és elszállítani a felhalmozódott méreganyagokat. Lehetőleg kevés cukros üdítőt fogyasszunk.

Étrend és vitaminok:

Az étrendünkkel és vitaminokkal is befolyásolhatjuk bőrünk állapotát. A sok friss zöldség és gyümölcs roskad az antioxidánstól. A vitaminok közül pedig érdemes A-, E- és C-vitamint szedni naponta. Az OMEGA-3 zsírsavak is nagy szerepet játszanak bőrünk jólétében és erősítik az immunrendszert. Márpedig jó, ha felvértezve várjuk az igazán hideg időszakot.

Fürödjünk vagy zuhanyozzunk?

Általános tény, de a hidegebb évszakokra különösen igaz, hogy zuhanyozni érdemesebb, mint hosszú ideig áztatni magunkat egy nagy kád vízben. A meleg és szappanos víz lemossa bőrünk zsírrétegét, ami bizony elősegíti a szárazságot. Ha mégsem tudunk ellenállni egy relaxáló, habos fürdőzésnek, használjunk fürdőolajat. A fürdőolaj ápolja és mélyen hidratálja a bőrt. A meleg víz hatására megnyílnak a pórusok, tehát könnyebben felszívódik a jótékony olaj. A drogériákban fürdőolajok széles választéka közül válogathatunk. Vannak élénkítő, frissítő hatásúak és izomlazító, nyugtató hatásúak is.

Elhalt hámsejtek eltávolítása:

Óvatosan és kíméletesen, de el kell távolítani az elhalt hámsejteket. E célból legalább heti egyszer javasolt bőrradírozó krémet használni, ami megszabadít minket a feleslegessé vált száraz hámrétegtől, hogy így megújuljon és felfrissüljön a bőrünk. Arcunk hámlasztásáról sem szabad megfeledkeznünk. Egy jó minőségű, bőrgyógyászok által tesztelt arctonik és vattakorong segítségével tisztává és gyönyörűvé varázsolhatjuk arcunkat a legzordabb időjárási viszonyok közepette is.

Testápolók és arckrémek rendszeres használata:

Ha már megszabadultunk az elszáradt bőrrétegtől, jöhet a külső hidratálás. Válassz egy bőrtípusodhoz illő testápolót, de lehetőleg ne legyen az összetevői között paraffin vagy vazelin. Kifejezetten jót tesz a bőrnek egy hialuronsav-tartalmú krém, homoktövisolaj, málnamag-, feketeribizlimag- vagy gránátalmamag-olaj és az aloevera-kivonat. 

Ajakápolás:

Mindannyian tudjuk, milyen kellemetlen és csúnya tud lenni a száraz, cserepes száj. Bár a drogériákban is lehet kapni remek ajakápolási termékeket, nekem a patikákban vásárolható kamillás ajakír vált be a legjobban. A gyermekeim is ezt használják.

Nemcsak nekünk, a gyerekeknek is kiszárad a bőre:

A babák és kisgyerekek bőre sem menekül meg a hideg, szeles időjárás hatásai elől, hiába a sejtjeik még telis-tele vannak vízzel. Fontos az ő bőrük ápolása is. Szerencsére ma már könnyen választhatunk alkalmas krémet és fürdetőt érzékeny bőrű gyermekünk számára is. 

Egy kórosan száraz bőr könnyen válhat ekcémássá, ami amellett, hogy borzasztó zavaró, nem a legesztétikusabb látvány, hiszen testünk tele lehet sok vörös és elviselhetetlenül viszkető folttal. Az ekcémát gyógyítani elég nagy kihívás. Egyik kislányom születése óta hajlamos rá, minden nap bekenem a kis testét gyerekek számára kifejlesztett testápolóval és fürdéshez is zsíros fürdető krémet használok. Ha valaki nehezen tudja eldönteni, milyen krémet és szappant válasszon a kicsinek, nyugodtan forduljon bizalommal tanácsért gyermekorvoshoz, védőnőhöz.

Forrás: ITT, ITT és ITT 

Ha szárad a kezünk a gyakori fertőtlenítéstől, van rá megoldás! 







 

Már követem az oldalt

X