Gasztrofeszt-etikett – értetek. Értitek?

Megosztó

Gasztrofeszt-etikett – értetek. Értitek?

Megfordult-e már a fejünkben, vajon miért szervez egy település gasztronómiai fesztivált? A legfőbb indok nem az, hogy jól szórakozzon és degeszre tömje bendőjét a nagyérdemű. Persze, ez is fontos szempont, de sok év fesztiválszervezőjeként tudom, hogy a lecsó-, kolbász-, spárgafesztivál ötlete azért pattan ki lelkes lokálpatrióták fejéből, hogy vigye a település hírét. Ha ott aztán megtalálja a szórakozását és az ínyére valót a közeli és távoli közönség apraja-nagyja, az mindenkinek csak javára válik. Ehhez viszont nem árt ismerni némi gasztrofeszt-illemtant.

Olykor sok órányi töprengés és ötletbörze előzi meg egy-egy ilyen esemény megszületését! Azután pedig rengetegen serénykednek, hogy akik ellátogatnak a fesztiválra, színvonalas programot kapjanak, jó ízeket kóstolhassanak. Így szép emlékkel térnek haza, és íz-emlékeikben ott fog élni a város vagy a falu.

Hiszen az étel emlékeztet: ízlelőbimbóink tapasztalatait agyunk összeköti a látottakkal. 

Egy ilyen gasztro-fesztivál megismertet velünk egy régiót, egy érdekes települést, az ott élők mindennapjait. Bepillanthatunk történelmükbe, zenéjük, táncukba, népművészetükbe, tehát részletgazdagon merülhetünk el a kultúrában, egy tál étel apropóján. Ehhez azonban fel kell vérteznünk magunkat, szükséges némi felkészülés, hogy ne csak az „elmegyünk egy jót enni” élményért keljünk útra. Igen, bármennyire is furcsának hangzik, nem árt körüljárni, hová és miért megyünk, így elejét vehetjük szerencsétlen helyzeteknek, buta kérdéseknek.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ha a gyerkőcöket is magunkkal visszük, akkor ez a felkészülés még lényegesebb, hiszen egy ilyen fesztivál akaratlanul is lehet egy mini földrajz-, történelem-, biológia- és még ki tudja, milyen óra – kiváló alkalom az élményekkel teli, szinte észrevétlen tanulásra.

Éveken át vettem részt egy Görhönyfesztivál szervezésében, ami nem csak ezt a népszerű ételt, hanem az alapanyagát, a burgonyát mutatta be a közönségnek. Az általunk készített görhönytérkép bemutatta, hány megnevezése és változata van ennek a reszelt burgonyából készült fogásnak. Akik vállalták, hogy a helyszínen sütik meg saját receptúrájuk alapján a görhönyt, a tócsnit, a lapcsánkát – ki, hogy nevezi – ők adták azt a tarka körképet, amelyért a közönség ellátogatott erre a fesztiválra. Sok más kiegészítő program – burgonya-fajtabemutató, érdekes burgonyák versenye, krumpli-totó – volt a ráadás, és elképzelhetjük, mennyi készülődés, munka eredményeként érezhették jól magukat a vendégek.

Szervezői tapasztalataim így sokrétűek. Nézzük, mit illik és mit nagyon nem egy gasztro-fesztiválon!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A helyszín ismerete csak a javadra válhat

Ha gasztro-fesztiválra indulsz, nem elég bepötyögni az útvonaltervezőbe! Nézd meg alaposan a térképen, hol található, hogyan érdemes oda eljutni, mennyi idő alatt érsz oda, hol van kijelölt parkoló? (Nem illik a bográcsok és az üstök mellé beparkolni.) Ha megnézed egy nagy térképen, akkor máris tudni fogod, hogy a Mezőföld vagy éppen a Mátra ad otthont a rendezvénynek. Az sem mindegy, a város főterén vagy éppen a mező szélén kerül sor a rendezvényre. Ahhoz válassz lábbelit és az időjárásnak megfelelő öltözéket!

Tájékozódj a fesztivál témájáról!

Ha böllérfesztiválra vagy hivatalos, tudd, mi fog történni! Nem ott kell fujjogni, hogy nem tudtad, a böllér leszúrja a disznót – te pedig vegetáriánus és állatvédő vagy. Ha eperfesztiválra mégy, és a programban az áll, hogy látogatás az eperföldön, akkor nem jó tűsarkúban menni, bármily csinos is. Ha kenyérünnepre vagy haluskafesztiválra indulsz, és gluténmentes diétát tartasz, nem lehetsz benne biztos, hogy ott jól fogod érezni magad. Meghívtak a dödöllefesztiválra? Nézz utána, mi is az dödölle, eszik-e vagy isszák. Sokkal menőbb, ha te leszel a társaságban az, aki tud ezt-azt az ételről, a keletkezéséről, hagyományáról, fel fognak nézni rád.

Kóstolási etikett-morzsa

Ez az, ami sokak számára nem egyértelmű. „Csak igen kis mennyiségben fogyaszt; igen keveset eszik, iszik belőle”, így magyarázza A magyar nyelv értelmező szótára a kóstol szót. Tehát ha kóstolót kapunk, az nem azt jelenti, hogy ott kell jóllakni. Sem azt, hogy vihetsz haza a nagyinak és egyéb rokonoknak, dobozban. Nem szép dolog a gyereket küldeni újra és újra egy-egy falat kóstolóért, sem egy tálnyi kóstolófalatot beleönteni a tarisznyába. A kóstoló azért van, hogy megízleljük, és ha ízlik, akkor vásároljunk belőle. Különösképpen igaz ez a bor- és pálinkakóstolásra! Borgőzben sem elegáns kóstolni. Se bort, se mást.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Mit vigyél magaddal egy gasztro-fesztiválra?

A fesztiválon legjobb zsebre dugott kézzel mászkálni. De ha van nálad egy kis táska vagy hátizsák, lesz mibe tenned a vásárfiát. Nem árt, ha van nálad nedves törlőkendő, papír zsebkendő, kézfertőtlenítő, hiszen enni fogsz, és nem biztos, hogy a közvetlen közeledben rendelkezésre áll majd kézmosási lehetőség. Némi ivóvízről is jó gondoskodni, hiszen az ízeket jobban el tudjuk különíteni kóstolásnál, ha közben tiszta vizet kortyolunk.

Tanuljunk a kézművestől!

Az ilyen alkalmakon találkozhatunk olyan szakmák művelőivel, akik hagyományos technikával különleges alkotásokat hoznak létre: betekinthetünk a fazekas, a kovács, a bőrdíszműves munkájába, elleshetjük műhelytitkaikat. A „Hogyan készül?” mindig jó kérdés, nem véletlenül népszerűek az ilyen témájú műsorok. De itt testközelben pillanthatunk rá, kérdezhetünk, akár kipróbálhatjuk. De ne felejtsük el, hogy nem csupán mi vagyunk kíváncsiak, ne foglaljunk le egy embert egy álló napra! Legyünk figyelmesek, és tiszteljük meg a mestert vásárlásunkkal is – általában minden kézművesnek több árkategóriában is van portékája. Egyben szép emlékkel térhetünk haza, és a kézműves is hálás lesz érte.

Ne tülekedj, légy türelmes!

Sorba kell állni a lángosért? Aggódsz, hogy nem jut neked rétes? Úgy érzed, szomjan halsz, ha nem kerülsz máris sorra a szörpcsapnál? Légy nyugodt, mindenki éppen így érzi, nem csak te. Mindenki megéhezik a jó illatoktól, megszomjazik a melegben. Légy türelmes, hiszen az eladó is ember. Akik veled együtt várakoznak, azok is, és azért vannak ott, hogy jól érezzék magukat. Lehet várakozás közben beszélgetni, eszmét cserélni, hasznosan elölteni az időt, ehhez csupán békés empátiára és némi nyitottságra van szükség.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Vidd jó hírét a látottaknak!

Ha tetszett az esemény, véleményedet oszd meg mindenkivel, vidd hírét a jó kezdeményezésnek, az ügyes lebonyolításnak! Volt valami, ami nem tetszett? Biztos, hogy jó, ha világgá kürtölöd? Képzeld magad a szervezők helyébe: nem könnyű a feladatuk! Ha úgy érzed, lenne min javítani, észrevételeidet oszd meg a szervezőkkel, de csak velük! Bizonyára szívesen veszik a kívülről jövő kritikákat. Ne légy goromba, értésék szavaidból a jobbító szándékot, az előremutató véleményt.

Apróságok ezek, de ha odafigyelünk, akkor jobbá tudjuk tenni egymás életét, kellemesebbé a napját. Kezdődik a fesztiválszezon, gasztrofesztiválra fel! Sok új élményt és finom falatot kívánok hozzá!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X