Placsinta

Gasztro

Placsinta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A kelt tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 kk. só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 dl tej
  • kb. 2 dl víz

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 3 szál újhagyma
  • 1 tk. só
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 nagy csokor kapor
  • só szükség szerint

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés 

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk egy kevés cukorral. Ha már szép habos, elkeverjük a tojással, és az egészet a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. Amikor már szép sima a tésztánk, letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A juhtúróhoz adunk egy csokor összeaprított kaprot, és megkóstoljuk, hogy szükséges-e sót tenni hozzá. A túrót újhagymával ízesítjük, és meg is sózzuk.

Ha megkelt a tésztánk, akkor kisebb zsemlényi adagokat szakítunk le belőle, és ezeket egy lisztezett deszkán vékony korong alakúra nyújtjuk. A közepére teszünk egy púpos evőkanálnyit a töltelékből. Ezután úgy hajtogatjuk össze, mintha egy batyut készítenénk. A széleket középre hajtjuk, és ott picit összenyomkodjuk, hogy a tölteléket teljesen befedje a tészta. Ezután újra kinyújtjuk, de ekkor már nagyon óvatosan bánunk vele, mert könnyen kiszakadhat. Olyan vékonyra nyújtsuk, hogy szinte kitöltse a serpenyőnket. Kevés olajon mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük.

 

Már követem az oldalt

X