Paastol

Gasztro

Húsvét

Paastol

Antal Csilla receptje

A paastol, vagy más néven stollen, tulajdonképpen egy ünnepi, vajjal és aszalt gyümölcsökkel gazdagított kenyér, mely a tavaszt, az új életet testesíti meg. A tetején lévő bevágás is a termékenység szimbóluma. Hagyományosan Hollandiában húsvéti reggeliként fogyasztják felszeletelve, és vajjal megkenve. Érdekes, hogy ugyanezt a kenyeret készítik karácsonyra is, viszont annak a neve kerststol, a felületét pedig vastagon meghintik porcukorral. Ha esetleg másnapra is maradna belőle, érdemes megpirítani, úgy is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 50 g mazsola
  • 50 g aszalt vörösáfonya
  • 1 narancs leve
  • 350 g finomliszt
  • 175 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 50 g vaj
  • 1 narancs héja
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 125 g marcipánmassza

A tetejére:

  • 2 ek olvasztott vaj
  • 3 ek baracklekvár
  • 2 marék vágott mandula

 

Tovább olvasok

 

A narancs héját lereszeljük, félretesszük a tésztához. A levét kifacsarjuk, és beleáztatjuk az aszalt gyümölcsöket legalább egy órára. Ezután kiszedjük őket egy itatós papírra, és hagyjuk, hogy egy kicsit száradjanak.

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd ráöntjük a meglangyosított tejet, és tíz percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és a sót, majd sima tésztát dagasztunk a keverékből. Közben hozzáadjuk a narancshéjat és a gyömbért is. Lágy, de formázható állagú masszát kell készítenünk. Ha már szép sima a felülete, és apró levegőbuborékok is megjelentek rajta, akkor a tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten fél órát hagyjuk állni. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel kilapítjuk, majd rászórjuk az aszalt gyümölcsöket. Ezeket is beledagasztjuk. Ha elkészültünk, újra tálba rakjuk a tésztát, letakarjuk, majd egy órát hagyjuk kelni.

Ha már szép levegős, akkor egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, és oválisra formázzuk a kezünk segítségével. A marcipánmasszából olyan hosszú hengert sodrunk, mint a tészta. A tészta közepébe a tenyerünk élével mélyedést készítünk, ide helyezzük bele a marcipánt. Ezután a tészta bal szélét felhajtjuk úgy, hogy befedjük a marcipánt. Ahol a két réteg tészta találkozik, ott kissé összenyomkodjuk őket. Ezután újabb fél órát kelesztjük a kalácsot. Érdemes ilyenkor is letakarni, hogy ne száradjon ki a felülete.

 

175 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 35-40 perc alatt szép barnára sütjük.

Ha kivettük a sütőből, rácsra rakjuk hűlni, és máris lekenjük az olvasztott vajjal. 15 perc múlva megkenjük a lekvárral, és megszórjuk vágott mandulával. Ezután megvárjuk, hogy langyosra hüljön.

Nagyon finom egy kis vajjal, de érdemes a megsült marcipánnal is megkenni.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Desszertek bodzavirágszörpből

Készítettél már bodzaszörpöt idén? Kápráztass el mindenkit a legmenőbb bodzavirágos desszertekkel! Legyen belőle szörbet, bólé, gyümölcsös bodzazselé, rebarbarás-bodzás pohárdesszert, cukkinis bodzavirágkrém, és aki belejött, a virágos élvezeteket tovább fokozhatja!