Ne dobd ki a tojáshéjat! Mutatjuk, miért

ZónánTúl

Ne dobd ki a tojáshéjat! Mutatjuk, miért

Mit kezdhetünk a tojáshéjjal? Legyen belőle dekoráció, mini váza, kukóleves, vagy hasznát vehetjük a háztartásban, a kiskertben. Lehet, hogy a mi ötleteinken túl is van még sokak tarsolyában számos hasznos ötlet, hogy a tojáshéj ne a kukában végezze. Kár volna érte!

Ha szeretnénk apró vázának használni az ünnepi asztalon, akkor a süteményekhez vagy rántottához való tojások héját úgy törjük fel, hogy legalább a héj ¾ része egyben maradjon, vagyis csak egy kis „kalapot” törjünk le róla.

A kimosott tojáshéjak lehetnek a kis vázák, amelyeket tojástartóba állíthatunk, kevés vizet töltünk beléjük és ibolyából, százszorszépből, nefelejcsből – bármilyen idényvirágból, vadvirágból – kötött kis csokrocskát tehetünk bele.

Ha több ilyen mini vázát egy szép tálon körberakosgatunk, akkor egészen varázslatos dekorációt alkothatunk, nemcsak Húsvétra: a közelgő Pünkösd virágaival is megtölthetjük tojáshéj-asztaldíszünket. Hogy ne boruljanak fel a tojáshéjak, gyurmaragasztóval rögzítjük őket.

Hasonló módon előkészített tojáshéjak szükségesek a Hajdúságban népszerű kukó-leveshez is. Ennek az alapja egy jó hús- vagy zöldségleves, amelyben a kukókat megfőzzük.

A kukó a belsőségből, rizsből, vagy kölesből, esetleg reszelt zöldségből készült, tojással összekevert, fűszeres töltelék, amelyet a tojáshéjakba töltünk, és így főzzük bele a levesbe.

Legtöbbször tejfölös habarással sűrítik be a levest. Van, ahol mancs-levesnek is nevezik, mert a „mancsunk” kell ahhoz, hogy a tojáshéjat lefejtsük a megfőtt gombócokról.

A tojás főzőlevét is vétek volna kiönteni, mivel értékes ásványi anyagok oldódnak ki benne, kihűtve a szobanövényekre locsolhatjuk. A tojáshéj apróra törve mehet a komposztra, remek szerves anyag forrás. Mindenképpen aprítsuk fel, mert a fél tojáshéjak még 2-3 év múlva is épen mutatkoznak a komposzthalomban! Az apróra tört tojáshéj kerülhet a virágcserepek aljára is, kavics helyett. Biztosítja a jó vízelvezetést, tápanyagot szolgáltat és szép lassan lebomlik.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A durvára tört tojáshéj egyes biokertészek szerint tökéletes megoldás a kiskertben a csigák ellen. A megvédeni kívánt ágyásokat körül kell szórni goromba tojáshéj-törmelékkel. Sajnos, a mi kertünk csigái nem hallottak még erről a módszerről, mert teljes nyugalommal hatoltak át a tojáshéj-gáton. Talán nem volt elég durvára törve, vagy vastagabb rétegben kellett volna, nem tudom, de idén újra meg fogom próbálni!

A biokertészek a tojáshéj-teát javasolják még a kiskertben, főként a paradicsomok és a paprikatövek lombtrágyázásához.

Ehhez 4 liter vízbe 15-20 tojáshéjat kell felfőzni, majd állni hagyni egy napon át. Leszűrve permetezzük a paradicsom és a paprika leveleire kézi permetezővel vagy egy alaposan kimosott szórófejes palackból. Meg fogják hálálni, sokkal ellenállóbbak lesznek a paradicsomaink!

A megszárított tojáshéjakat porrá is őrölhetjük. Ezt a kalciumban gazdag port akár kalciumpótlásra ajánlják kiegészítő táplálékként házikedvenceknek, a boltban szinte aranyáron kapható. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember mindenkinek javasolta a tojáshéj port, akinek plusz kalciumra van szüksége. Szerinte heti egy tojás héja mindenkinek az egészségét szolgálja.

A tojáshéj por kiváló házi súrolószer, a zöld háztartásnak egyik jó alapanyaga lehet.

A porrá őrölt tojáshéjat szórjuk a súrolni kívánt felületre, és szivaccsal vagy rongydarabbal álljunk neki a súrolásnak.

Lehet, hogy ezeken túl is van még sokak tarsolyában sok hasznos ötlet, hogy a tojáshéj ne a kukában végezze. Kár volna érte!

 

Ajánljuk még:

Teszteltünk, és kiderültek a gyümölcsjoghurtok sötét titkai

Körülbelül egy évtizede söpört végig a hazai hírportálokon az a mindenkit megdöbbentő leleplezés, hogy bizony a polcokon található gyümölcsjoghurtok nagy többsége nem éppen az egészség oldalán áll. Élénken emlékszem, mekkora megdöbbenést váltott ki az emberekből, és milyen sokan hagytak fel szinte egyik pillanatról a másikra a roppanós eprekkel reklámozott joghurtok fogyasztásával. De ahogyan az lenni szokott, ez a csoda is három napig tartott, mi pedig újra a kosarunkba tesszük az ízletes, vitaminban gazdag, valódi gyümölcsből készült joghurtokat. Vagy mégsem?