Egészség

Köhögés ellen: házi praktikákkal és gyógyteákkal is elűzhetjük a kellemetlen tünetet

Egy megfázáson igyekszünk gyorsan túllenni, általában észre sem veszi az ember, és már nem is tüsszög. Rosszabb esetben azonban kellemetlen köhögéssel társulhat a megbetegedés, amivel sokan már inkább az orvoshoz fordulunk – különösen, ha aludni sem tudunk tőle. Enyhébb esetben azonban a köhögés ellen nemcsak a patikából kaphatunk gyógyszert, a konyhában is lelhetünk rá ellenszert.

Általánosan elmondható, hogy a köhögés természetes, segíthet megtisztítani a torkot a váladéktól, a portól és egyéb irritáló anyagoktól. Ha azonban tartósan és rendszeresen köhögünk, az valamilyen egészségügyi problémára utalhat, például allergiára, valamint vírusos vagy bakteriális fertőzésre, de még a refluxtól is köhöghet az ember. 

Míg a bakteriális fertőzések gyakran antibiotikumokat igényelnek, a megfázás, az allergia és az orrmelléküreg-fertőzések okozta köhögést számos vény nélkül kapható gyógyszerrel és gyógyhatású készítménnyel kezelhetjük. De mielőtt alkalmaznánk bármelyiket, mindig kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész véleményét a vény nélküli készítményekről, és enyhébb tünetek esetén, ha egyébként egészségesek vagyunk, adjunk esélyt a gyógynövényes készítményeknek is!

Fűben-fában segítség

Nálam első lépésként mindig valamilyen természetes módszer jön szóba, ha megfázásról van szó: első körben megemelem a C-vitamin adagomat, gyógyteákat iszom. Gyógynövények közül jó választás lehet

  • a kamilla,
  • a csipkebogyó,
  • a borsmenta,
  • a kakukkfű,
  • a hársfavirág,
  • a bodza és
  • a gyömbér.

Ezek jellemzően immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ha köhögés miatt nyúlnánk a természet patikájához, száraz köhögés esetén keressük

  • a kamillateát,
  • a lándzsás útifűből készült teát vagy szirupot,
  • a csalánteát,
  • a bodzát,
  • az echináceát (bíbor kasvirág virágos hajtása),
  • vagy éppen a szurokfűből készült teákat.

Száraz és hurutos köhögésre jó lehet a kakukkfűből és a tüdőfűből készült tea.

Hurutos köhögésre egyébként készíthetünk édesgyökérteát vagy borsmentát.

A meleg italok fogyasztása egyébként is segíthet a köhögés csillapításában, enyhítheti a torok kiszáradását, ami gyakran éppen a kiváltó oka a köhögésnek. A teák mellett meleg leveseket is kortyolgathatunk. Kerüljük viszont a szénsavas italokat, mert a buborék irritálóan hathat a torkunkra. Ugyanakkor a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásról sem szabad megfeledkezni!

Boszorkánykonyha

A teákat ízesíthetjük citrommal és mézzel, sőt utóbbit egyébként is ajánlott fogyasztani torokfájás és köhögés esetén. A méz megnyugtatja a torkot, enyhíti az irritációt, csökkentheti a nyálkaképződést, és a baktériumokat is elpusztítja. Akár egy-két teáskanállal is bekaphatunk belőle, de kenyérre kenve is elfogyaszthatjuk. Tizenkét hónaposnál fiatalabb babának azonban nem szabad mézet adni!

A gyömbér népszerű alapanyag, ha hagyományos gyógyításról van szó, gyakran használjuk émelygés és gyomorpanaszok kezelésére, de a köhögést is csillapíthatjuk vele. Teaként fogyasztva a nem túl forró folyadék csökkentheti az irritációt, a szárazságot és a nyálkát a torokban. Lereszelve, mézzel elkeverve is ehetünk belőle. Fontos azonban odafigyelni, mert a túl sok gyömbér mellékhatásokat okozhat, például torokirritációt, hasi kényelmetlenséget és gyomorégést!

Ha váratlanul ér bennünket a végeláthatatlannak tűnő köhögés, és éppen nincs otthon semmi, amiről úgy gondoljuk, csillapítaná a kellemetlen tüneteket, engedjünk magunknak egy pohár meleg csapvizet. Tegyünk bele sót és gargalizáljunk vele: ezt általában torokfájás esetén szokták javasolni, de köhögés esetében is hatékony lehet, hiszen a folyadék egyrészt csökkentheti, elvékonyíthatja a lerakódásokat, másrészt a sós oldat segíthet kimosni a torkunkat irritáló anyagokat. 

Egy másik nagyon egyszerű módszer köhögés ellen a gőzölés: egyszerűen csak hajoljunk egy tál forró víz felé, miközben egy törülközővel letakarjuk a fejünket, hogy a felszálló gőzt befogjuk. A gőz belégzése segíthet a köhögés csillapításában, mert megnyugtathatja és hidratálhatja a légutakat. Cseppenthetünk bele pár csepp borsmenta-illóolajat, így még kellemesebb és hatékonyabb lehet a kúra. A torokirritáció elkerülése érdekében, ha száraz a levegő a lakásban, beszerezhetünk egy párásítót (vagy tehetünk a radiátor mellé egy tál vizet) is – bár ez esetben fontos, hogy az eszközt és annak szűrőjét rendszeresen takarítsuk és tisztán tartsuk!

Ajánljuk még:

Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Közhely, de lassan tényleg ideje megbarátkoznunk az évszakok markáns karaktereinek eltűnésével. Az aligféle telet követően nyárszerű kikelet robbant ránk, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére már bőven készen voltam a kis gyümölcsfák oltásával, és a kaszát is jó egy hónappal előbb kellett elővenni, mint korábban. Aggódni és morgolódni ugyanakkor nem sok értelme van, igyekezzünk tenni a dolgunk, a hosszútávú túlélés kulcsát ugyanis sokkal inkább az alkalmazkodóképesség megőrzése, mintsem a bitang erős beleállás jelenti… Ebben pedig a gyógynövények is segíthetnek, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető kincsek közül!

 

Már követem az oldalt

X