TudatosVegasz

5 rossz pénzügyi szokás, amit mielőbb el kell felejtenünk

Hacsak nem nyomtatunk bankjegyeket otthon az alagsorban, valószínűleg korlátozott mennyiségű pénz áll rendelkezésünkre havonta. Még akkor is, ha szándékunkban áll spórolni, pénzügyi nehézségekbe ütközhetünk, ha rossz kiadási vagy pénzkezelési szokásaink vannak. Ezek a rossz szokások szükségtelen stresszt okozhatnak. Lássuk, mi az az 5 rossz pénzügyi szokás, amely leginkább veszélyt jelent a pénzügyi helyzetünkre.

1. Az impulzusvásárlás

Az impulzusvásárlások az érzelemről szólnak. Az impulzusvásárlás leginkább akkor fordul elő velünk, ha nem készülünk fel a bevásárlásra, nem gondoljuk át, hogy pontosan milyen termékre van szükségünk. Az üzletben, webshopban valamilyen hatás, külső inger ér bennünket – pl. valamilyen hatásos reklám, akció-tábla, vásárláshelyi élmény – amire úgy reagálunk, hogy mégiscsak beteszünk a kosarunkba olyan termékeket, amelyeket eredetileg nem terveztünk. A forgalmazók és a kiskereskedők jól tudják ezt, ezért láthatunk például rengeteg akciós terméket, édességeket és folyóiratokat a pénztár előtti szekcióban.

Az erre vonatkozó taktikák azért lehetnek sikeresek, mert általában kisebb értékű áruk megvásárlására ösztönöznek, amelyek esetében nem válogatunk, gondolkodunk annyit, mint például egy drágább műszaki cikkeknél.

Az impulzusköltségek visszaszorításához először ismerjük fel, mikor hajtjuk végre a műveletet. Ha az "akció" felirat a hívószó, mérlegeljük, van-e extra pénzünk az adott tételre. Ha van, és valóban szükségünk van a termékre, csak akkor vásároljuk meg. Adjunk magunknak időt arra, hogy átgondoljuk a döntést, és valószínű, hogy rájövünk, hogy nincs is erre a termékre szükségünk.

2. Nem készítünk költségvetést

Soha nem marad pénzünk – ha nem rendelkezünk költségvetéssel, és nem tudjuk, hogyan osszuk be a bevételünket jobban.

A költségvetés lehetővé teszi, hogy megnézzük, mennyi pénzünk jön be, és hová megy el. Ez lehetővé teszi, hogy olyan változtatásokat hajtásunk végre, amelyeknek eredményeként több pénzt takaríthatunk meg, és elkerülhetjük a hóvégi anyagi leégést.

A költségvetés-tervezés szerintem nem egyenlő a lemondással, hanem épp szabadságot ad.

Persze, ha sosem terveztük a pénzköltésünket akkor eleinte nagyobb odafigyelést igényel. Igen, ki kell lépni a komfortzónánkból. Meg kell találnunk, nekünk melyik módszer, rendszer passzol. Előfordulhat, hogy az válik be, ha kis mennyiségű készpénzt viszünk magunkkal naponta. Ehhez használhatjuk a borítékrendszert.

Ha a készpénzmentesség jobb számunkra, akkor érdemes olyan applikációkat kipróbálni és használni, amelyekkel automatikusan nyomon követhetjük a költéseinket. Mindössze annyit kell tennünk, hogy minden nap frissítjük, szinkronizáljuk a bankszámlánkkal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a költségkeretünkön beül vagyunk-e, és szükség esetén módosítsuk a kiadásokat vagy a keretünket.

3. Hitelkártyákra támaszkodunk

Hacsak nem vagyunk képesek teljes egészében kifizetni az egyenleget minden hónapban, a hitelkártyák használata az egyik legrosszabb dolog, amelyet pénzügyi helyzetünk ellen tehetünk. Különösen akkor, ha a saját lehetőségeink fölött élünk.

Ha nem fizetjük ki teljes egészében a felhasznált hitelkártyakeretünket a türelmi időszak végéig, akkor minden elköltött forint magas kamattal kamatozik, csak nem a mi javunkra. Így sok ezer forintunkat költjük olyan vásárlások visszafizetésére, amelyekre már nem is emlékszünk. Egyetlen vásárlás sem olyan fontos, hogy megérje a magas kamat miatt fizetett plussz kiadás. A hitelkártya az egyik legmagasabb THM-mel rendelkező hiteltermék, vagyis ez a legdrágább hiteltípus.

4. Kényelmesek vagyunk

Időnként kellemes csemege lehet, ha házhoz rendelünk ételt, vagy szükséges kivétel, ha nagyon sietünk.

A kényelmi vásárlások azonban hamar rutinszerűvé válhatnak és rengeteg pénzbe kerülnek.

A munkahelyi menza, a házhoz szállítás, gyorskaják helyett, állítsunk össze egy alapmenüt, és készítsünk nagyobb adagot, amelyet kiporciózva, lefagyasztva időt és pénzt spórolunk. A lefagyasztott ételek segítenek azokon az estéken, amikor nem akarunk főzni, és felvennénk a telefont, hogy egy pizzát, vagy egy kis kínait rendeljünk vacsorára.

Ebben a cikkben találsz 18 tippet, amelyek segíthetnek az egészséges táplálkozást megvalósítani, akkor is, ha kis költségvetésből élsz, vagy éppen nagyban spórolsz. 

5. Önpusztításra költünk

Igen, ez magában foglalja az ivást, a dohányzást és a szerencsejátékot. De magában foglalja a kevésbé nyilvánvaló önrombolást is, mint például, ha túl sokat eszünk, vagy vásárlásmániások vagyunk. Bármi, ami nagy pénzösszegek elköltésével jár, miközben tudjuk, hogy nem engedhetnénk meg magunknak

Hagyjunk fel ezekkel a rossz szokásokkal, és nem csak a pénztárcánk lesz vastagabb, de az életminőségünkben is jelentős javulást tapasztalhatunk majd.

Ajánljuk még: