Tech

A szív nélküli ügyészek és bírák világának küszöbén – a kor, amiben egy számítógép dönt a sorsod felett

„Bíró úr, de hát legyen szíve!” – hangzik az ismerősen csengő mondat. És valóban: az igazságszolgáltatás bármennyire is a tények és objektív tényezők terepe, elengedhetetlen része az emberi faktor is, hiszen minden ügy, minden történés és minden egyes körülmény egyedi a maga nemében. Minden tett egy emberi történet, minden ítélet egy sors első lépcsőfoka, egy jó vagy szörnyen rossz felvonás, ahol a mi világunk játssza a főszerepet, akármilyen világ is az. Születtek már rossz, igazságtalan és elfogadhatatlan ítéletek, nem is kevés. Megoldásra pedig szükség van, ehhez kétség sem fér. De vajon valóban ott kell keresnünk a megváltást, ahol a lényeg vész el, az ember önmaga?

Nemrégiben kínai tudósok egy egészen új elképzeléssel álltak elő, és rövid időn belül meg is valósították azt: egy „ügyészként” funkcionáló mesterséges intelligenciát (MI-t) fejlesztettek ki, amely saját maga emelhet vádat a bűnelkövetők ellen, helyettesítve és mintegy feleslegessé téve a valódi ügyészeket. Bizony, elérkezett az a bizonyos új kor: már egy számítógép is börtönbe küldheti az embert. 

A gyakorlat nem is újszerű: a kínai igazságszolgáltatásban maguk az ügyészek is régóta használják a mesterségesintelligencia-eszközt bizonyítékok értékelésére és annak felmérésére, hogy a gyanúsított mennyire veszélyes a nyilvánosságra. Azt azonban valószínűleg ők sem gondolták, hogy eljön a nap, amikor a technológia őket is helyettesítheti. A nemrégiben kifejlesztett gép nyolc gyakori bűncselekményt képes azonosítani, mint például a csalást, testi sértést, lopást vagy a közúti szabálysértéseket. Ráadásul eszméletlen pontossággal dolgozik, több mint 97%-os biztonsággal képes előkészíteni a vádemeléseket. 

A mérnökök 2015 és 2020 között több mint 17 000 eset felhasználásával tökéletesítették a technológiát, hogy az minél inkább önállósulhasson, vagyis ne csak az ügyek előkészítésében nyújthasson segítséget, hanem magát a vádemelést is megtehesse, végigvihesse az egész jogi folyamatot egészen az esetleges börtönbüntetésig. Egy kicsit olyan ez, mintha Kína éllovas akarna lenni a globális mesterségesintelligencia-versenyben. Ugyanis ők voltak az elsők, akik 2017-ben elindították az ország első kiberbíróságát, lehetővé téve a kibertérrel kapcsolatos perekben, például az e-kereskedelemben részt vevő felek számára, hogy videón keresztül jelenjenek meg az MI-alapú bírák előtt. Bár céljuk elvileg az volt, hogy segítsék a rendszert a nagyobb ügyek kezelésében, és az emberi bírák továbbra is minden lépést figyelemmel kísértek, mára ez megfordulni látszik. 

Érdekes és felettébb ijesztő jelenség ez a mesterséges intelligencia. A kutatók szerint egyes városok már gépeket használnak a kormányzati alkalmazottak társadalmi köreinek és tevékenységeinek megfigyelésére. A legtöbb kínai börtön pedig mára mesterséges intelligenciát alkalmaz a foglyok fizikai és mentális állapotának nyomon követésére, ezzel is csökkentve az erőszakot. Úgy tűnik, hogy ez a megfoghatatlan kibertér mindent behálóz, észrevétlenül véve át az irányítást az emberi világ felett. De vajon valóban elég-e az a 97% a megfelelő működéshez?

Mi történik, ha hiba csúszik a gépezetbe? Ki vállalja a felelősséget? A gép, a hivatal vagy az algoritmus fejlesztője?

Mi történik akkor, ha az enyhítő körülményeket kivonják a jogrendszerből, és helyükre egy mindenkire érvényes program kerül? Ugyanis komoly következményei lehetnek annak, ha kiiktatjuk az emberi tényezőt a rendszerből.

Ennek ellenére Shi Yong professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Big Data és Tudásmenedzsment Laboratóriumának igazgatója és a projekt vezető tudósa szerint a technológia csökkentheti az ügyészek napi munkáját, lehetővé téve számukra, hogy a nehezebb feladatokra összpontosítsanak. A Shi csapata által kifejlesztett MI-ügyész ugyanis minden egyes gyanúsított esetében az ember által generált esetleírás szövegéből nyert 1000 „változó” alapján vádat emelhetne, ami azért is nagy szó az eddigi bírósági gyakorlatokhoz képest, mert ezeknek a változóknak a többsége túl kicsi vagy absztrakt ahhoz, hogy az emberi ügyészek számára értelmet nyerjen. A 206-os rendszer azonban képes felismerni, rendszerbe tenni, majd értékelni a bizonyítékokat.

De nemcsak Kína tarol a kibertérben: 2020 februárjában ugyanis Malajzia volt az, aki történelmet írt, mivel az ő igazságszolgáltatási rendszerük volt az első, amely mesterséges intelligenciát használt az ítélethozatalban. Jelenleg a kelet-malajziai igazságszolgáltatás MI-rendszerét olyan bűncselekményekre használják, mint a kábítószer-birtoklás vagy a nemi erőszak felderítése. De a helyzet ott sem annyira egyszerű. Az MI-rendszerek ugyanis ugyanúgy hibázhatnak, mint a hús-vér ügyészek. Az MI ugyanis hajlamos a torzításra, működése és az általa gyártott összefüggések nagyban függnek a programozótól, a rendszer kiépítőjétől és a betáplált algoritmusoktól. Így nemcsak egy rossz bírói döntés, hanem egy nem megfelelő MI-rendszer is tönkretehet emberéleteket.

 

Erre legjobb példa Wisconsin esete. A COMPAS nevű, mesterséges intelligencia alapú, kockázatelemző szoftvert használták az ítélethozatalban, ami 137 kérdésre adott válaszaik alapján becsülte meg a bűnözők újbóli bűntettelkövetésének valószínűségét. Egy tanulmány azonban hamar felfedte a torz titkokat: megkülönböztetést talált a bűnözők etnikai hovatartozásuk alapján történő értékelésében. A rendszer a fekete bűnözőket gyakran nagyobb kockázatú újbóli elkövetőnek titulálta, még úgy is, hogy nem követtek el újabb bűncselekményeket, ezzel szemben a fehér bűnözők esetében ellentétes eredményeket hozott azáltal, hogy alacsonyabb kockázatú újbóli elkövetőnek bélyegezte őket, még akkor is, ha ismételten bűncselekményt követtek el.

Kérdés és aggály tehát marad bőven. Egy biztos: egy hibázni tudó emberek által létrehozott rendszer, ami ebből kifolyólag maga is képes a hibára, hogyan és miért válthatna ki olyan emberi tevékenységeket, amelyekben a szubjektív értékítéletek és emberi tényezők legalább annyira szerepet játszanak, mint az objektív tények? Lehet-e és egyáltalán kell-e „mesterségesíteni” az igazságszolgáltatást, és lesz-e egészséges határ gép és emberi világ között? Mindenki alakítsa ki a saját véleményét ez ügyben.

Többet is olvasnál a mesterséges intelligenciáról? Olvasd el cikkünket a segítő MI-ről, a Replikáról és a „robogeddonról”.

Ajánljuk még:

Unatkozunk, tehát vagyunk: hová tűnt a semmittevés és az álmodozás az életünkből?

Az elmúlt hónapokban a szokásosnál többször utaztam vonaton. Ahogy bámultam az elsuhanó tájat, a kocsiban azt vettem észre: kis túlzással nem múlt el úgy egyetlen perc sem, hogy ne pittyent volna valaki telefonja. De enélkül is azt bújták az utasok. Az okostelefon egy rendkívül hasznos eszköz, sokunk életét megkönnyíti a létezése. Mégis... már nincs időnk egy kicsit befelé fordulni, álmodozni, az életünk dolgain elmélázni – pedig ez fontos a lelki egyensúly és a személyiségfejlődés szempontjából is.