Szocio

„Egy fesztivál lelkét az önkéntesek lelkülete adja” – ezért merj te is szervezőnek jelentkezni!

Ha egy fesztiválon még nincsenek helyén a sátrak, nem állnak készen a standok, nincs agyonterhelve a wifi, és nem kell várnod majd’ egy órát, hogy zuhanyozni tudj, akkor valószínűleg a mínusz egyedik napon vagy, és a szervezők csapatát erősíted. És annál kevés jobb érzés van.

Éveken át fesztiválról fesztiválra jártam, de nem csak bulizni. Dolgoztam, és ha nem is minden percét, de nagyon szerettem ezt az időszakot. Azok közé tartozom, akik lassan leteszik a lantot – mert nincs idő arra, hogy elvállaljak mindent, amihez egyébként kedvem lenne –, az idei valószínűleg a búcsúnyaram volt. Az augusztus elteltével számvetést végeztem, és még egyszer hálát adtam az életnek, hogy ennyi élményt szerezhettem az elmúlt években. Aztán azt vettem észre, minden nálam fiatalabbat győzködök: jelentkezzen önkéntesnek, mert ennél jobb munka aligha akad. 

Túlzásnak tűnik? Nem az!

Mutatom, miért: 

  1. Betekintést nyerhetsz a színfalak mögé

Más élmény fesztiválozóként részt venni egy programon és teljesen más, amikor egy-egy munkafolyamatban aktívan részt veszel és így láthatod, miként épül fel az, ami a következő néhány napban meghatározza a hangulatot. Az iskolai oktatás részévé tenném, hogy mindenki megismerje kicsit bizonyos helyzetek mindkét oldalát.

Amióta egy egész nyarat végig takarítottam, jobban becsülöm azt, ha valahol tisztaság fogad. Néhány hónap konyhai kisegítő munka után türelmesebb vagyok az étteremben várakozás idejében, mert ismerem a káoszt, ami egy konyhában uralkodhat. Ezen tapasztalatokkal a hátam mögött bátran állítom:

építi a személyiségünket, ha megtanulunk szolgálni is, és nemcsak részesülni a kiszolgálásban.
  1. Részese lenni egy szuper közösségnek – az „önkéntes bázis”

Ha önkéntes vagy, minden fesztiválon akad egy hely, ahová nem lehet túl korán vagy túl későn érkezned, és ahol mindig van valaki, aki szeretettel fogad. Egy hely, ahol a nap végén megpihenhetsz, ahol kíváncsiak rád, ahol tudni akarják, milyen volt a legutóbbi műszak, kinek mi nyomja a szívét, vagy épp mitől virul.

 Fotó: Kürti Tünde

Valószínűleg mind azért kerültetek egy helyre, mert hasonló elképzelésetek van az életről, van valamilyen egyezés az értékrendszeretekben, és amúgy is: abban a néhány napban egy csónakban eveztek. Jó esély van rá, hogy barátokra lelsz ebben a közösségben, de akár szakmai kapcsolatokat is építhetsz. Én is a sok-sok önkénteskedésnek köszönhetem, hogy mára vannak olyan munkáim, amelyekre már nem önkéntesnek kérnek fel.

  1. Soft skillek fejlesztése

Míg az önkéntesek között rendszerint barátokra lelhetsz, a fesztiválozók között már nem biztos. Félreértés ne essék: sok remek emberrel találkoztam, és sokat köszönhetek a véletlen szőtte kapcsolatoknak. De önkéntesként sok olyan helyzetben is kipróbálhatod magad, ami nem feltétlenül kívánatos. Ilyenkor viszont egészen hatékonyan fejlesztheted a kommunikációs és problémamegoldó készségeidet, és olykor megvillanthatod az idegennyelv-tudásodat is –

én például egy ilyen szükséghelyzetben jöttem rá, hogy van idegennyelv-tudásom.

Ha ismered a mantrát, hogy „akármilyen helyzet adódik, képes vagyok higgadt maradni”, akkor egy fesztiválon lesz alkalmad ezt mondogatni magadnak, és bőven lesz olyan helyzet, amikor gyakorolhatod is az elvet. Sokan küldenek majd el melegebb tájakra, mert épp nem adtál potya karszalagot vagy mert nem tudtál válaszolni egy random kérdésre, ami nem is a te hatásköröd. Ilyenkor megtapasztalhatod, milyen sokat ér egy levegővételnyi szünet. És becsszó: a harmadik évben már nem fog rajtad semmi átok, szinte meg sem pattannak a neuronjaid egy-egy utálkozó komment hallatán. 

  Fotó: Kürti Tünde

  1. Mindig van kivel koncertre menni

Lehet, csak én voltam túl szerencsés, de ha bármelyik fesztiválon el akartam menni valamilyen programra, akkor el tudtam menni. Ha kellett, műszakot cseréltünk, ha úgy hozta az élet, megkértük az egyik sorstársat, hogy segítsen ki – valahogy mindig megoldottuk.

És az csak Hollywoodban számít cikinek, ha a baráti társaságból néhányan dolgoznak is a fesztivál ideje alatt. Ilyenkor történik az, hogy ha épp kimaradnál valamiből, mert x helyen készenlétben kell állnod, akkor meglátogatnak. Az pedig szintén előfordulhat, hogy olykor te leszel az a személy a fesztiválon, ̶a̶k̶i̶h̶e̶z̶ ̶m̶i̶n̶d̶e̶n̶ ̶b̶a̶j̶u̶k̶k̶a̶l̶ ̶f̶o̶r̶d̶u̶l̶n̶a̶k̶, akinek nagyobb bizalmat szavaznak, ha valamit meg kell szervezni. 

  1. Ez a tapasztalat pozitív irányba terelheti a személyed megítélését

A szállás, az étkezés és a karszalag mellett, amit a szervezők biztosítanak, az önkéntes munkáért még mindig jár egy jókora elismerés a közösség és a társadalom részéről is. Nem beszélve arról, hogy egy állásinterjún is segíthet, ha látják, hogy a munka és a szórakozás nálad néha kéz a kézben járnak.

Részt venni egy bármilyen rendezvényen – főképp, ha azt mi választottuk – hatalmas élmény. Ami ennél is jobb, ha az egésznek a lelkületében kicsit a te lelked is benne van – főleg akkor lehet ez így, ha egy kicsi fesztiválról beszélünk. Egy olyanról, ahol utolsó koncert után éjszakába nyúlóan rámoljuk össze a fesztivált és mindig fáj a szívünk, amikor visszaáll a helyszínen a régi rend, és eltűnik mindaz, ami az elmúlt napokban a jókedv, jó zene, értelmes vagy kevésbé értelmes, de annál szórakoztatóbb eszmefuttatások helyszíne volt.

Nyitókép: Kürti Tünde

Ajánljuk még:

Cserebere – hogyan lesz a piacból közösség?

Tudom, hogy jó lett a pálinkája, és még ebben a fránya évben is annyi gyümölcse lett, hogy a pálinka mellé lekvárt is tudott főzni. A szembeszomszédnak pedig lisztje van, nem is akármilyen: alakor búzából. A Tomiék már megint vágtak disznót, noha még februárban mondták, hogy teli a kamrájuk. Rendben van, én sem panaszkodom, az idei csapadékos nyárban szépen fejlődtek a régi tájfajtákról oltott facsemeték, és a gyógynövényekből is termett rendesen. Egyszóval bőség van, már csak a javak elosztásán kellene igazítani… Pénzre nem lesz szükség!