Stílus

Mezítláb vagy zokniban: hogyan egészséges(ebb) aludni?

Míg egyeseket kifejezetten idegesít a zokni alvás közben, mások el sem tudják képzelni, hogyan lehet mezítláb elaludni, még az enyhébb évszakokban sem. A téma mindig is vita tárgya volt, és feltehetően a jövőben is az lesz, de valójában nem is az a lényeg, hogy megválaszoljuk a megválaszolhatatlant, hanem, hogy mindannyian megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb módot.

Van, aki képtelen zokni nélkül aludni, míg más éppen ellenkezőleg, csakis mezítláb tud nyugovóra térni. Hogy melyik az ideálisabb arra nincsen, és valószínűleg nem is lesz egyezményes válasz, főleg, hogy mindkét formának vannak előnyei. 

Éjszaka zokniban?

Számos kutatás bizonyította már, hogy a zokniban alvás egészséges. A hideg lábak csökkentik a test energiaszintjét, akadályozzák a vér áramlását a testben, aminek következtében fázhatunk, és rosszul is aludhatunk. A ruhanemű azonban segít melegen tartani a lábakat, ezzel pedig az ideális testhőmérsékletről, és a kellemes pihenésről is gondoskodik. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a melegen tartott lábakban kitágult erek egyben üzenetek is az agynak: itt a pihenés ideje. A zokni tehát bizonyítottan jó hatással van a szervezetünkre, amit egy 2007-es tanulmány is alátámaszt: azok a felnőttek, akik a felmérés alatt zoknit viseltek az ágyban, gyorsabban aludtak el, és hosszabban, jobb minőségben tudtak pihenni. Ezek alapján a zokni éjjeli viselése azoknak is javasolt, akik nehezen merülnek álomba.

Mezítlábasan a hálóban?

A ránk simuló ruhaneműknek azonban negatív hatásai is vannak. Mivel ezek elszoríthatnak, befolyásolhatják a véráramlást, ami alól nem kivétel (sőt!) a zokni sem. Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy egy-egy szűk darab nyomot hagy a bőrön, ez a szorítás pedig – főleg, ha egy egész éjszakán át tart – kellemetlen következményekkel is járhat, arról már nem is beszélve, hogy kényelmetlen, ezért az alvás minőségére is hatással lehet.

Azt is érdemes figyelembe venni a téma kapcsán, hogy zokniban nem tud megfelelően lélegezni a lábunk, ami szintén problémákhoz vezethet. A pihe-puha lábbelik állandó viselése melegágya lehet a fertőzések és kiütések kialakulásának. Ez különösen igaz akkor, ha műszálas darabokat hordunk, netán abban hajtjuk álomra a fejünket, ami egész nap rajtunk volt. A legjobb választás (nappalra és éjszakára egyaránt) a pamut, kasmír vagy merinó anyag, ezekkel biztosan nem lövünk mellé, és remek megoldás lehet az is, ha kijelölünk magunknak alvós zoknikat.

Hogyan tartsuk melegen a lábainkat?

Ha jobban szeretnénk mezítláb aludni, de a lábaink gyakran hidegek, akkor érdemes néhány trükköt bevetni. Az alsó végtagok melegítése lefekvés előtt segíthet a könnyebb (el)alvásban, így érdemes különféle praktikákat alkalmazni, melyek segítségével jobban aludhatunk:

  • Jó tipp, ha ágyba bújás előtt átmasszírozzuk a lábfejeket valamilyen nyugtató hatású és illatú (például levendula) ápoló vagy olajos krémmel.
  • Azoknak, akik szeretik egy nehéz nap végén kiáztatni a lábukat, ajánlott a meleg lábfürdő, amihez szintén érdemes relaxáló illóolajokat keverni.
  • Beszerezhetünk egy melegítőpárnát is, amit a lábfejeink közé helyezve alkalmazhatunk éjjelente a békés alvás érdekében.
  • Érdemes lehet a fürdést, zuhanyzást a lefekvés előtti órára időzíteni, a forró vízzel felmelegített test és végtagok hozzájárulhatnak a kellemes pihenéshez.
  • Viseljünk meleg zoknit az elalvást megelőző időszakban.

Vannak, akik kevésbé érzékenyek a hidegre, és jobban szeretik a mezítlábasság adta szabadságot – télen-nyáron. Zokni nélkül aludni mindenképpen előnyös, és ha valaki tényleg nem fázós, talán még arra sem ébred fel, hogy kilóg a lába a takaró alól.

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.